Testul tensiunii arteriale

Un test de tensiune arterială este un mod simplu de a verifica dacă tensiunea arterială este prea mare sau prea mică.

Tensiunea arterială este termenul folosit pentru a descrie puterea cu care sângele tău se împinge pe laturile arterelor tale pe măsură ce este pompat în jurul corpului tău.

Hipertensiunea arterială (hipertensiune arterială) poate pune o tulpina pe artere și organe, care poate crește riscul de apariție a unor probleme grave , cum ar fi atacurile de cord si accidente vasculare cerebrale .

Tensiunea arterială scăzută (hipotensiune) nu este de obicei la fel de gravă, deși poate provoca amețeli și leșin la unele persoane.

Un test de tensiune arterială este singurul mod de a afla dacă tensiunea arterială este prea mare sau prea mică, deoarece majoritatea oamenilor nu vor avea simptome evidente. A face un test este ușor și v-ar putea salva viața.

Când trebuie testat tensiunea arterială?

Puteți solicita un test de tensiune arterială dacă sunteți îngrijorat de tensiunea arterială în orice moment.

Vă puteți testa tensiunea arterială în mai multe locuri, inclusiv:

Este recomandat ca toți adulții peste 40 de ani să-și testeze tensiunea arterială cel puțin la fiecare 5 ani, astfel încât orice potențial de problemă să poată fi detectat din timp.

Dacă ați fost deja diagnosticat cu tensiune arterială ridicată sau scăzută sau aveți un risc deosebit de ridicat al acestor probleme , poate fi necesar să aveți teste mai frecvente pentru a vă monitoriza tensiunea arterială.

Cum se testează tensiunea arterială

Un dispozitiv numit sfigmomanometru va fi utilizat pentru a vă măsura tensiunea arterială.

Aceasta constă, de obicei, dintr-un stetoscop, manșetă pentru braț, pompă și cadran, deși dispozitivele automate care utilizează senzori și au un afișaj digital sunt, de asemenea, frecvent utilizate în zilele noastre.

Cel mai bine este să stai cu spatele sprijinit și cu picioarele neîncrucișate pentru test. De obicei, va trebui să vă îmbrăcați mânecile sau să îndepărtați hainele cu mâneci lungi, astfel că manșeta poate fi plasată în jurul brațului superior. Încercați să vă relaxați și să evitați discuțiile în timp ce testul este efectuat.

În timpul testului:

De obicei, puteți afla imediat rezultatul dvs., fie de la profesionistul medical care efectuează testul, fie de pe afișajul digital.

Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu

Testele de tensiune arterială pot fi, de asemenea, efectuate acasă folosind propriul monitor digital al tensiunii arteriale.

Acest lucru poate oferi o mai bună reflectare a tensiunii arteriale, ca fiind testat undeva ca o interventie chirurgicala Medic de familie poate face să vă simțiți anxietate și poate afecta rezultatul. De asemenea, vă poate permite să vă monitorizați mai ușor starea pe termen lung.

Puteți cumpăra o varietate de monitoare low-cost, astfel încât să vă puteți testa tensiunea arterială acasă sau în timp ce sunteți afară și.

Este important să vă asigurați că utilizați echipamente care au fost testate corespunzător. Societatea Britanică de Hipertensiune (BHS) are informații despre monitoarele de tensiune arterială validate pe care le puteți cumpăra.

Monitorizarea tensiunii arteriale ambulatorii

În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda monitorizarea tensiunii arteriale de 24 de ore sau ambulatorie (ABPM).

Acest lucru este în cazul în care tensiunea arterială este testat în mod automat în jurul valorii de la fiecare 30 de minute pe o perioadă de 24 de ore folosind o manșetă atașat la un dispozitiv portabil purtat pe talie.

ABPM vă poate ajuta să dați o imagine clară a modului în care tensiunea arterială se modifică pe parcursul unei zile.

Ar trebui să continuați cu activitățile zilnice obișnuite în timpul testului, deși trebuie să evitați să udați echipamentul.

Înțelegerea citirii tensiunii arteriale

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mmHg) și se administrează ca 2 cifre:

  • presiunea sistolică – presiunea când inima îți împinge sângele
  • presiunea diastolică – presiunea când inima ta se sprijină între bătăi

De exemplu, dacă tensiunea arterială este „140 peste 90” sau 140 / 90mmHg, înseamnă că aveți o presiune sistolică de 140mmHg și o presiune diastolică de 90mmHg.

Ca ghid general:

  • tensiunea arterială normală este considerată a fi cuprinsă între 90 / 60mmHg și 120 / 80mmHg
  • hipertensiunea arterială este considerată a fi de 140 / 90mmHg sau mai mare
  • tensiunea arterială scăzută este considerată a fi de 90 / 60mmHg sau mai mică

O citire a tensiunii arteriale între 120 / 80mmHg și 140 / 90mmHg ar putea însemna că aveți riscul de a dezvolta tensiune arterială ridicată dacă nu luați măsuri pentru a vă menține tensiunea arterială sub control.