Psihoza postpartum

Psihoza postpartum este o boală rară, dar gravă de sănătate mintală, care poate afecta o femeie la scurt timp după ce are un copil.

Multe femei vor experimenta modificări ușoare ale stării de spirit după ce au un copil, cunoscut sub numele de „baby blues”. Acest lucru este normal și de obicei durează doar câteva zile.

Dar psihoza postpartum este foarte diferită de „bluesul bebelușului”. Este o boală mentală gravă și trebuie tratată ca o urgență medicală.

Se numește uneori psihoză puerperală sau psihoză postnatală.

Simptomele psihozei postpartum

De obicei, simptomele încep brusc în primele două săptămâni după naștere. Mai rar, se pot dezvolta la câteva săptămâni după nașterea copilului.

Simptomele pot include:

 • halucinații
 • iluzii – gânduri sau credințe care este puțin probabil să fie adevărate
 • o dispoziție maniacală – vorbind și gândind prea mult sau prea repede, simțindu-vă „sus” sau „deasupra lumii”
 • o stare de spirit scăzută – care prezintă semne de depresie , fiind retras sau lacrimal, lipsit de energie, având pierderea poftei de mâncare, anxietate sau probleme cu somnul
 • pierderea inhibițiilor
 • simțind suspiciune sau frică
 • nelinişte
 • simțindu-mă foarte confuz
 • comportându-se într-un mod care este în afara caracterului

Când să primiți ajutor medical

Psihoza postpartum este o boală psihică gravă, care trebuie tratată ca o urgență medicală. Dacă nu este tratat imediat, te poți înrăutăți rapid și ai putea neglija sau răni copilul sau pe tine însuți.

Vedeți imediat un medic de familie dacă credeți că, sau cineva cunoscut, s-ar putea să fi dezvoltat simptome ale psihozei postpartum.

Puteți suna la 111 dacă nu puteți vorbi cu un medic de familie sau nu știți ce să faceți în continuare.

Sau sună-ți echipa de criză dacă ai deja un plan de îngrijire, deoarece ai fost evaluat ca fiind cu risc ridicat.

Accesați A&E sau sunați la 112 dacă credeți că, sau cineva cunoscut, puteți fi în pericol de vătămare iminentă.

Fiți conștienți că dacă aveți psihoză postpartum, este posibil să nu vă dați seama că sunteți bolnav. Partenerul, familia sau prietenii pot observa semnele și trebuie să ia măsuri.

Tratarea psihozei postpartum

Majoritatea femeilor trebuie să fie tratate în spital. În mod ideal, acest lucru ar fi cu copilul într-o unitate psihiatrică de specialitate numită unitate mamă și copil (MBU). Dar puteți fi admis într-un cabinet general de psihiatrie până când un MBU este disponibil.

Medicament

Vi se poate prescrie una sau mai multe dintre următoarele:

 • antidepresive – pentru a ajuta la ușurarea sistemelor de depresie
 • antipsihotice – pentru a ajuta la simptome maniacale și psihotice, cum ar fi iluzii sau halucinații
 • stabilizatori de dispoziție (de exemplu, litiu) – pentru a-ți stabiliza starea de spirit și a preveni apariția simptomelor

Terapie psihologică

Pe măsură ce înaintați cu recuperarea dvs., medicul dumneavoastră de familie poate să vă adreseze unui terapeut pentru terapia cognitiv comportamentală (CBT) . CBT este o terapie de vorbire care vă poate ajuta să vă gestionați problemele schimbând modul în care credeți și vă comportați.

Terapie electroconvulsivă (ECT)

ECT este utilizat foarte rar. Este posibil să aveți această terapie dacă simptomele dvs. sunt deosebit de severe – de exemplu, dacă aveți depresie severă sau manie.

Majoritatea femeilor cu psihoză post-partum își fac o recuperare completă, atât timp cât primesc tratamentul adecvat.

cauze

Nu suntem siguri cu adevărat ce provoacă psihoza postpartum, dar riscați mai mult dacă:

Reducerea riscului de psihoză postpartum

Dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta psihoză postpartum, ar trebui să aveți îngrijiri de specialitate în timpul sarcinii și să fiți văzuți de un psihiatru.

Ar trebui să aveți o întâlnire de planificare înainte de naștere la aproximativ 32 de săptămâni de sarcină cu toți cei implicați în îngrijirea dumneavoastră. Aceasta include partenerul, familia sau prietenii, profesioniștii din domeniul sănătății mintale, moașa, obstetricianul, vizitatorul sănătății și medicul de familie.

Acest lucru este pentru a vă asigura că toată lumea este conștientă de riscul dvs. de psihoză postpartum. Ar trebui să acceptați cu toții un plan de îngrijire în timpul sarcinii și după ce ați născut.

Vei primi o copie scrisă a planului tău de îngrijire care explică modul în care tu și familia ta poți primi ajutor rapid dacă te îmbolnăvești.

În primele săptămâni după nașterea copilului dvs., ar trebui să aveți vizite regulate la domiciliu de la o moașă, un vizitator de sănătate și o asistentă de sănătate mintală.

Recuperarea din psihoza postpartum

Cele mai severe simptome tind să dureze 2 până la 12 săptămâni și poate dura 6-12 luni sau mai mult pentru a reveni din afecțiune. Dar, cu tratament, majoritatea femeilor cu psihoză postpartum se recuperează complet.

Un episod de psihoză postpartum este uneori urmat de o perioadă de depresie, anxietate și încredere scăzută. S-ar putea să dureze ceva timp pentru a ajunge la termenele întâmplării.

Unele mame au dificultăți de legătură cu bebelușul lor după un episod de psihoză postpartum sau simt o tristețe că lipsesc la timp cu copilul. Cu sprijinul partenerului, familiei, prietenilor și echipei de sănătate mintală, puteți depăși aceste sentimente.

Multe femei care au avut psihoză postpartum continuă să aibă mai mulți copii. Aproximativ jumătate dintre femei vor avea un alt episod după o viitoare sarcină. Dar ar trebui să poți primi ajutor rapid cu îngrijirea potrivită.

Sprijin pentru psihoza postpartum

Psihoza postpartum poate avea un impact mare asupra vieții tale, dar asistența este disponibilă.

S-ar putea să vă ajute să vorbiți cu alții care au avut aceeași condiție sau să vă conectați la o instituție de caritate.

Puteți găsi utile următoarele link-uri:

Sprijinirea oamenilor cu recuperarea lor

Persoanele cu psihoză postpartum vor avea nevoie de sprijin pentru a-i ajuta cu recuperarea lor.

Îți poți ajuta partenerul, ruda sau prietenul prin:

 • fiind calm și susținător
 • având timp să asculți
 • ajutând cu gospodăria și gătitul
 • ajutând cu îngrijirea copiilor și hrănirea de noapte
 • lăsându-i să doarmă cât mai mult
 • ajutând la cumpărături și treburile casnice
 • menținerea locuinței cât mai calmă și liniștită
 • neavând prea mulți vizitatori

Sprijin pentru parteneri, rude și prieteni

Psihoza postpartum poate fi deranjantă și pentru parteneri, rude și prieteni.

Dacă partenerul, ruda sau prietenul tău trece printr-un episod de psihoză postpartum sau se recuperează, nu vă fie teamă să vă ajutați.

Discutați cu un profesionist în sănătate mintală sau abordați una dintre organizațiile de caritate listate.