Sindromul post-polio

Sindromul post-polio este o afecțiune slab înțeleasă, care poate afecta persoanele care au avut poliomielită în trecut.

Polio este o infecție virală care a fost obișnuită în Marea Britanie, dar acum este rară.

Majoritatea oamenilor care aveau poliomielită ar fi combătut infecția fără să-și dea seama chiar că sunt infectați.

Unii oameni cu poliomielită ar fi avut paralizie , slăbiciune musculară și micșorare a mușchilor. Dar, de obicei, aceste probleme ar fi dispărut în următoarele săptămâni sau luni, sau ar fi rămas aceleași ani după aceea.

Sindromul post-polio este locul în care unele dintre aceste simptome se întorc sau se agravează la mulți ani sau zeci de ani după infecția inițială cu poliomielită.

Simptomele sindromului post-polio

Sindromul post-polio poate include o gamă largă de simptome care se dezvoltă treptat în timp, inclusiv:

Afecțiunea poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi, ceea ce face foarte dificil să te ocolești și să îndeplinești anumite sarcini și activități.

Simptomele tind să se înrăutățească treptat peste mulți ani, dar acest lucru se întâmplă foarte lent, iar tratamentul poate ajuta la încetinirea acestuia în continuare.

Sindromul post-polio este foarte rar în pericol pentru viață, deși unele persoane dezvoltă dificultăți de respirație și înghițire care pot duce la probleme grave, cum ar fi infecțiile toracice .

Citiți mai multe despre simptomele sindromului postpolio și diagnosticul sindromului postpolio .

Cine este afectat

Sindromul post-polio afectează numai persoanele care au avut poliomielită. De obicei se dezvoltă la 15 până la 40 de ani după infecție.

Afecțiunea a devenit mai frecventă în Marea Britanie în ultimii ani, din cauza numărului mare de cazuri de poliomielită apărute în anii 1940 și 1950, înainte de a fi introdusă vaccinarea de rutină.

Se estimează că există aproximativ 120.000 de persoane care trăiesc în Marea Britanie care au supraviețuit poliomielitei când erau mai mici. Unele dintre acestea au sau vor dezvolta sindromul post-polio.

Nu se știe exact câți supraviețuitori ai poliomielitei sunt sau vor fi afectați de sindromul postpolio. Estimările variază de la 15% până la 80%.

Ce cauzează sindromul post-polio?

Cauza exactă a sindromului postpolio nu este clară. Nu se știe dacă se poate face ceva pentru prevenirea acestuia.

Teoria principală este că este rezultatul deteriorării treptate a celulelor nervoase din măduva spinării (neuroni motorii) care au fost afectate de virusul polio. Acest lucru ar explica de ce afecțiunea poate dura ani să apară.

Sindromul post-polio nu este contagios. Teoria conform căreia virusul poliomielitic poate rămâne în stare latentă în corpul vostru, cauzând sindromul post-poliomielitic atunci când devine reactivat într-o etapă ulterioară, a fost respinsă.

Nu este clar de ce doar unii oameni care au avut poliomielită dezvoltă sindromul postpolio. Cei care aveau polioză severă când erau mai mici pot avea mai multe șanse să dezvolte afecțiunea.

Cum este tratat sindromul postpolio

În prezent, nu există leac pentru sindromul post-poliomielitic, dar există asistență și o serie de tratamente disponibile pentru a ajuta la gestionarea simptomelor și a îmbunătăți calitatea vieții.

Unele dintre modalitățile prin care simptomele sindromului postpolio pot fi gestionate includ:

  • odihna și exercițiu – cum ar fi învățarea de a opri activitățile înainte de a se epuiza
  • ajutoare pentru mobilitate – cum ar fi bastoanele de mers sau scuterele
  • controlul greutății și alimentația sănătoasă – pentru a evita punerea inutilă a mușchilor și articulațiilor
  • medicamente calmante – pentru a ajuta la ameliorarea durerilor musculare sau articulare
  • suport psihologic – cum ar fi discuțiile cu un medic de familie, pe un forum online sau într-un grup local de asistență

Citiți mai multe despre tratarea sindromului post-polio .

Ajutor si sustinere

Bursa britanică de poliomielită este o organizație de caritate de frunte pentru persoanele afectate de sindromul poliomielitic și postpolio. Oferă o serie de resurse, informații și servicii utile.

Puteți contacta asistența telefonică la 0800 043 1935 sau puteți vizita site-ul britanic Polio Fellowship .