Neurom acustic (schwannoma vestibular)

Un neurom acustic este un tip de tumoră cerebrală non-canceroasă (benignă). Este, de asemenea, cunoscut sub numele de schwannoma vestibular.

O tumoră benignă a creierului este o creștere a creierului care crește de obicei lent peste mulți ani și nu se răspândește în alte părți ale corpului.

Nevroamele acustice cresc pe nervul folosit pentru auz și echilibru, ceea ce poate provoca probleme precum pierderea auzului și instabilitatea.

Uneori pot fi grave dacă devin foarte mari, dar majoritatea sunt ridicate și tratate înainte de a ajunge la acest stadiu.

Nevroamele acustice tind să afecteze adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani și, de obicei, nu au o cauză evidentă, deși un număr mic de cazuri sunt rezultatul unei afecțiuni genetice numită neurofibromatoză tip 2 (NF2) .

Simptomele unui neurom acustic

Un neurom acustic nu poate provoca simptome evidente la început.

Orice simptome tind să se dezvolte treptat și adesea includ:

Un neurom acustic mare poate provoca uneori și:

Primirea de sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente sau supărătoare care vă îngrijorează ar putea fi cauzate de un neurom acustic.

Nevroamele acustice pot fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi boala Ménière .

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că puteți avea un neurom acustic, veți fi trimis la un spital sau clinică pentru teste suplimentare, cum ar fi:

  • teste auditive pentru a verifica dacă există probleme auditive și pentru a determina dacă sunt cauzate de o problemă cu nervii
  • o scanare RMN , care utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a produce o imagine detaliată a interiorului capului
  • o scanare CT , care folosește o serie de raze X pentru a crea o imagine detaliată a interiorului capului

Tratamente pentru neuromele acustice

Există mai multe opțiuni de tratament diferite pentru un neurom acustic, în funcție de dimensiunea și poziția tumorii tale, cât de rapid crește și starea ta generală de sănătate.

Principalele opțiuni sunt:

Toate aceste opțiuni prezintă anumite riscuri. De exemplu, chirurgia și radiochirurgia pot provoca uneori amorțeală facială sau incapacitatea de a vă deplasa o parte a feței (paralizie) .

Vorbiți specialistului dvs. despre cea mai bună opțiune pentru dvs. și care sunt avantajele și riscurile.

Perspective pentru neuromele acustice

Nevroamele acustice mari pot fi grave, deoarece uneori pot provoca o acumulare de lichid în creier (hidrocefalie) .

Dar este rar pentru ei să ajungă în acest stadiu. Mulți cresc foarte lent sau deloc, iar cei care cresc mai repede pot fi tratați înainte de a deveni prea mari.

Chiar și în cazul tratamentului, simptome precum pierderea auzului și tinitus pot persista și vă pot afecta capacitatea de a lucra, comunica și conduce.

Aceste probleme pot avea nevoie de tratament suplimentar.

Citiți mai multe despre tratarea pierderii auzului și tratarea acufenei .

Un neurom acustic poate reveni ocazional după tratament. Se crede că se întâmplă la aproximativ 1 din fiecare 20 de persoane care au suferit o îndepărtare chirurgicală.

Probabil că veți continua să faceți scanări magnetice periodice după orice tratament pentru a verifica dacă tumora crește din nou sau revine.

Proiectul 100.000 de genomi

Dacă medicul dumneavoastră crede că ar putea exista o cauză genetică pentru neuromul dvs. acustic, puteți fi invitat să participați la Proiectul 100.000 de genomi.

ADN-ul dvs. va fi studiat pentru a afla mai multe despre cauza stării dumneavoastră.

Scopul este de a crea un nou serviciu de medicamente personalizate pentru . Acest lucru ar trebui să transforme modul în care oamenii sunt îngrijiți.

Aflați dacă puteți participa