Stillbirth – Prevenirea nașterii mortale

Nu toate nașterile mortale pot fi prevenite, dar puteți face unele lucruri pentru a vă reduce riscul.

Acestea includ:

  • nu fumez
  • evitarea alcoolului și a drogurilor în timpul sarcinii – precum și creșterea riscului de avort și naștere mortală, acestea pot afecta grav dezvoltarea copilului
  • participați la toate întâlnirile antenatale, astfel încât moașele să poată monitoriza creșterea și bunăstarea copilului
  • asigurându-vă că sunteți o greutate sănătoasă înainte de a încerca să rămâneți gravidă
  • protejându-vă împotriva infecțiilor și evitând anumite alimente – vezi cauzele nașterii mortale
  • raportând la moașă orice durere de burtă sau sângerare vaginală în aceeași zi
  • fiind conștient de mișcările bebelușului dvs. și de a raporta orice îngrijorare pe care o aveți moașei dvs. imediat
  • raportând orice mâncărime la moașa ta
  • mergând să dormi de partea ta, nu pe spate

Unele dintre acestea sunt discutate mai detaliat pe această pagină.

Greutatea ta

Obezitatea crește riscul de naștere. Cel mai bun mod de a vă proteja sănătatea și starea de bine a bebelușului dvs. este să slăbiți înainte de a rămâne însărcinată. Prin atingerea unei greutăți sănătoase, vă reduceți riscul tuturor problemelor asociate obezității în sarcină.

Dacă sunteți obezi când rămâneți gravidă, moașa sau medicul de familie vă pot oferi sfaturi despre îmbunătățirea sănătății dvs. în timpul sarcinii.

Mâncarea sănătoasă și activitățile precum mersul pe jos și înotul sunt bune pentru toate femeile însărcinate. Vorbeste cu moasa sau medicul tau inainte de a incepe un nou program de exercitii, daca nu erai activ inainte de a ramane insarcinata.

Citiți mai multe despre obezitate și sarcină și exerciții fizice în timpul sarcinii .

Monitorizarea mișcărilor copilului tău

De obicei, vei începe să simți o mișcare între săptămânile 16 și 20 de sarcină, deși uneori poate fi mai târziu decât aceasta. Aceste mișcări pot fi simțite ca lovituri, fluturi, swish sau roll. Ar trebui să continuați să simțiți că bebelușul dvs. se mișcă în sus și în timpul travaliului.

Dacă observi că bebelușul tău se mișcă mai puțin decât de obicei sau există o modificare a modelului mișcărilor, poate fi primul semn că bebelușul tău nu este bine. Trebuie să contactați imediat moașa sau unitatea locală de maternitate pentru a putea fi evaluată bunăstarea copilului.

Nu există un număr specific de mișcări care să fie considerate a fi normale. Ceea ce este important este să observați și să-i spuneți moașei despre orice reducere sau modificare a mișcărilor tipice ale bebelușului.

Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi a elaborat un prospect numit Mișcările copilului tău în sarcină (PDF, 138kb) pe care le-ai putea găsi utile.

Evitarea anumitor alimente

Există câteva alimente pe care ar trebui să le evitați în timpul sarcinii. De exemplu, nu ar trebui să mănânci anumite tipuri de pește sau brânză și ar trebui să te asiguri că toată carnea și păsările de curte sunt bine gătite.

Citiți mai multe despre alimentele de evitat în timpul sarcinii .

Mergeți să dormi de partea ta, nu pe spatele tău

Cercetările sugerează că a dormi pe spate după 28 de săptămâni de sarcină poate dubla riscul de naștere. Se crede că acest lucru poate avea legătură cu fluxul de sânge și oxigen către copil.

Cea mai sigură poziție pentru a adormi este de partea ta, la stânga sau la dreapta. Nu-ți face griji dacă te trezești pe spate – întoarce-te doar pe partea ta înainte de a te culca.

Participarea la întâlniri antenatale și raportarea oricăror îngrijorări

În timpul întâlnirilor antenatale , moașa sau medicul de supraveghere vor monitoriza dezvoltarea, creșterea și poziția copilului.

De asemenea, vi se vor oferi teste, inclusiv teste ale tensiunii arteriale și urină. Acestea sunt utilizate pentru a detecta orice afecțiuni sau afecțiuni, cum ar fi pre-eclampsia , care pot provoca complicații pentru tine sau copilul tău. Orice tratament necesar poate fi furnizat prompt și eficient.

Citiți mai multe despre îngrijirea prenatală .