Leucemie celulară

Leucemia cu celule fete este unul dintre cele mai rare tipuri de leucemie, care este cancerul globulelor albe.

Își capătă numele din șuvițele fine, asemănătoare părului din exteriorul celulelor canceroase, care sunt vizibile la microscop.

Nu se știe ce cauzează leucemia cu celule păroase. Afecțiunea afectează cel mai frecvent persoanele de vârstă mijlocie și vârstnică și este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Simptomele leucemiei cu celule păroase

Simptomele leucemiei cu celule păroase se dezvoltă lent și sunt similare cu cele ale altor tipuri de leucemie. Printre simptomele se numără:

Celulele albe din sânge se pot acumula în splina ta, determinând creșterea dimensiunii. Splina este un organ în partea stângă superioară a abdomenului, în spatele stomacului și coastelor.

Dacă splina dvs. este mărită , este probabil să aveți o umflătură dureroasă pe partea stângă a abdomenului. Dacă acesta este cazul, ar trebui să vizitați un medic de familie pentru a putea fi examinat.

O splină mărită poate elimina celulele normale din sânge, ceea ce duce la o reducere suplimentară a numărului de celule roșii și albe din sânge și a trombocitelor din sângele dumneavoastră.

Acest lucru poate provoca:

  • slăbiciune, oboseală și respirație
  • infecții frecvente
  • sângerare sau vânătăi ușor

Diagnosticarea leucemiei cu celule păroase

Dacă un medic suspectează leucemie, vă poate adresa un medic specializat în tulburări de sânge (hematolog).

Un hematolog va aranja teste de sânge pentru a determina câte tipuri diferite de celule de sânge există în proba de sânge. Aceasta este cunoscută sub denumirea de un număr total de sânge (FBC) .

Dacă aveți leucemie cu celule păroase, este probabil ca numărul de globule roșii și numărul de trombocite să fie scăzut.

Este posibil să fie nevoie de un eșantion din măduva oaselor pentru testare, ceea ce va oferi hematologului informații mai detaliate despre starea dumneavoastră.

O examinare cu ultrasunete sau o tomografie poate fi necesară pentru a examina splina.

Tratamentul leucemiei cu celule păroase

Deoarece leucemia cu celule păroase se dezvoltă lent, este posibil să nu fie nevoie de tratament imediat. Veți face periodic teste de sânge pentru a vă monitoriza starea.

Tratamentul poate fi recomandat dacă numărul de celule albe din sânge crește sau dacă dezvoltați simptome.

chimioterapia

Chimioterapia este principalul tratament pentru leucemia cu celule păroase și este de obicei eficientă pentru distrugerea celulelor canceroase.

Cele două tipuri principale de medicamente pentru chimioterapie utilizate sunt:

  • cladribină – administrată fie ca o injecție chiar sub piele, fie prin picurare direct într-o venă (perfuzie)
  • pentostatină – administrată sub formă de injecție direct într-o venă (intravenos) la fiecare 2 săptămâni

Aceste medicamente vă pot face să vă simțiți rău și să vă îmbolnăviți. Vi se poate administra un medicament anti-boală (anti-emetic) pentru a vă ajuta.

Medicamentele pentru chimioterapie vă pot face, de asemenea, mai vulnerabil la infecții. Raportați eventualelor semne de infecție, cum ar fi o temperatură ridicată, echipei de îngrijire.

Rituximab, un tip de medicament cunoscut sub numele de anticorp monoclonal, poate fi uneori utilizat în combinație cu chimioterapia. Acționează prin atașarea la o proteină găsită pe celulele leucemiei, iar sistemul imunitar țintește și ucide celulele.

Interventie chirurgicala

Chirurgia pentru îndepărtarea splinei este rar folosită ca tratament pentru leucemia cu celule păroase. Cu toate acestea, îndepărtarea splinei poate fi recomandată dacă:

  • este mărit și provoacă durere sau disconfort
  • distruge un număr mare de globule roșii sau trombocite
  • nu a redus dimensiunile după chimioterapie

Ca și în cazul celor mai multe tipuri de cancer, perspectivele pentru leucemia cu celule păroase vor depinde de cât de avansată a afecțiunii în momentul diagnosticării și de cât de bine reacționează la tratament.

Deoarece leucemia cu celule păroase este un tip rar de cancer, este dificil să prezici cu exactitate cum va afecta indivizii pe termen lung.

Vrei să afli mai multe?

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre leucemia cu celule păroase, inclusiv: