Înlocuirea valvei aortice – alternative

Înlocuirea valvei aortice este cel mai eficient tratament pentru bolile de valve aortice. Dar poate pune o tensiune extraordinară asupra corpului și pot fi necesare proceduri alternative.

Principalele proceduri care pot fi recomandate persoanelor care nu au o stare generală de sănătate suficientă pentru a avea o înlocuire a valvei aortice convenționale sunt prezentate în această secțiune.

Valvuloplastie cu balon aortic

Valvuloplastia cu balon aortic presupune trecerea în inimă a unui tub subțire de plastic numit cateter printr-un vas de sânge mare.

Un balon este apoi umflat pentru a deschide supapa aortică.

Acest lucru poate ajuta la tratarea unei valve aortice îngustate (stenoză aortică), dar nu ajută la o supapă aortică scurgeră (regurgitare aortică).

Îndrumările Institutului Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) au recomandat ca valvuloplastia cu balon aortic să fie utilizată numai la persoane care nu sunt potrivite pentru operații deschise convenționale.

Poate fi folosit și ca tratament de scurtă durată pentru bebeluși și copii până când sunt suficient de bătrâni pentru înlocuirea valvei.

Principalul dezavantaj al acestui tip de tratament este că efectele pot dura doar un an. După aceasta, este necesar un tratament suplimentar.

Implantare de valve aortice transcatetere (TAVI)

Implantarea de valve aortice transcatheter (TAVI) implică introducerea unui cateter într-un vas de sânge în piciorul superior sau piept și trecerea acestuia către valva aortică.

Cateterul este apoi utilizat pentru a ghida și fixa o supapă de înlocuire peste partea superioară a celui vechi.

Principalele avantaje ale acestei tehnici sunt că inima nu trebuie oprită, astfel încât nu este nevoie să se folosească o mașină de by-heart (pulsație) și să se facă o tăiere mare în piept.

Acest lucru pune mai puțină încordare asupra corpului și poate însemna că TAVI este mai potrivit pentru persoanele care sunt prea fragile pentru a putea înlocui o supapă convențională.

Cercetările sugerează că procedura poate fi la fel de eficientă ca și operația pentru persoanele la care operația ar fi dificilă sau riscantă și poate duce la o recuperare mai rapidă.

Dar există puține dovezi care să sugereze că este potrivit pentru persoanele care sunt potrivite pentru operații și cu un risc scăzut de complicații.

Complicațiile posibile ale TAVI sunt similare cu cele ale unei înlocuitori a valvei convenționale, deși riscul de a avea un AVC după TAVI este mai mare.

Înlocuirea valvei aortice fără sutură

Înlocuirea valvei aortice inutile este cea mai nouă alternativă la chirurgia tradițională deschisă.

Principala diferență între cele 2 proceduri este că nu există cusături (suturi) utilizate pentru a fixa valva de înlocuire în loc.

Scopul acestei proceduri este de a reduce la minimum timpul necesar operațiunii, deci este mai puțin timp petrecut pe o mașină de by-pass.

Poate fi o opțiune pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de complicații în timpul procedurii standard.

Principalele riscuri ale acestui tratament sunt scurgerea de sânge în jurul valvei de înlocuire sau formarea unui cheag de sânge.

O scurgere poate însemna că procedura trebuie repetată pentru a remedia problema sau poate fi utilizat un tratament alternativ.

Dacă se formează un cheag de sânge, persoana ar putea avea un accident vascular cerebral.