Herceptin (trastuzumab)

Herceptin este numele unui medicament numit trastuzumab. Este folosit pentru tratarea unor tipuri de cancer de sân , cancer de esofag și cancer de stomac .

Cum funcționează herceptina

Herceptina poate ajuta la controlul creșterii celulelor canceroase care conțin cantități mari de receptor uman al factorului de creștere epidermică 2 (HER2).

HER2 se găsește în toate celulele umane. Controlează creșterea și repararea celulelor.

Niveluri ridicate de HER2 se găsesc în unele tipuri de cancer de sân, esofag și stomac, ceea ce ajută celulele canceroase să crească și să supraviețuiască.

Acestea sunt cunoscute sub numele de cancer HER2 pozitiv. Aproximativ 1 din 5 cancere de sân și stomac sunt HER2 pozitive.

Herceptin funcționează blocând efectele HER2 și încurajând sistemul imunitar (apărarea naturală a organismului) să atace și să omoare celulele canceroase.

Când se folosește herceptina

Herceptin poate fi utilizat pentru a trata:

Dacă aveți cancer de sân, de esofag sau de stomac, veți face teste pentru a verifica dacă cancerul este HER2 pozitiv înainte de a i se oferi herceptină.

Cum se administrează herceptina

Herceptin se administrează în timpul vizitelor la un spital sau la o clinică.

Poate fi oferit în 2 moduri:

  • prin perfuzie, unde medicamentul intră încet în sângele tău printr-un picurător. Primul tratament durează de obicei aproximativ 90 de minute, iar tratamentele suplimentare durează aproximativ 30 de minute
  • prin injecție subcutanată, care este o injecție în coapsă care durează câteva minute (aceasta poate fi utilizată doar pentru cancerul de sân)

Prima dată când aveți herceptin, va trebui să stați în spital aproximativ 6 ore, pentru a putea fi monitorizat pentru orice reacții adverse. Pentru sesiuni suplimentare de tratament, de obicei, veți avea nevoie de până la 2 ore în spital.

Dacă aveți cancer de sân, veți avea tratament la fiecare 1 sau 3 săptămâni. Cancerul stomacal și esofagian sunt de obicei tratate o dată la 3 săptămâni.

Cancerul de sân în stadiu precoce va avea nevoie de tratament timp de 1 an. Pentru cancerul de sân, de esofag sau de stomac răspândit, tratamentul este utilizat atât timp cât este util.

Efecte secundare ale herceptinei

Herceptin cauzează adesea reacții adverse, deși multe dintre acestea vor deveni mai puțin severe în timp.

Următoarele reacții adverse se confruntă cu aproximativ 1 din 10 persoane:

Aflați mai multe despre lista completă a efectelor secundare cunoscute ale herceptinei de la EMC.

Cancer Research Marea Britanie are, de asemenea, mai multe informații despre efectele secundare comune ale herceptinei .

Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți reacții adverse deosebit de dificile, deoarece pot exista medicamente disponibile pentru a le trata.

Monitorizarea inimii pe Herceptin

Uneori, problemele cardiace se pot dezvolta în timp ce luați herceptină și pot fi grave.

Înainte de începerea tratamentului, veți avea un test pentru a vedea cât de bine funcționează inima dvs. – de exemplu, o ecocardiogramă sau o scanare cu achiziție multi-gated (MUGA) .

Inima ta va fi, de asemenea, controlată în mod regulat în timpul tratamentului.

Este important să spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți tratat cu herceptină și primiți:

  • lipsa respirației în timpul zilei sau noaptea
  • gleznele umflate

Dacă dezvoltați o problemă cu inima în timpul tratamentului, de obicei se va îmbunătăți dacă aveți o pauză scurtă de la a lua herceptină.

Cine poate să nu poată avea herceptină

Herceptin nu trebuie utilizat pentru a trata persoanele cu cancer de sân, esofag sau stomac care nu este HER2 pozitiv.

Este posibil să nu fie adecvat dacă:

Evitați să rămâneți gravidă în timp ce luați herceptin și timp de cel puțin 7 luni după ce tratamentul se oprește, deoarece vă poate dăuna copilului în curs de dezvoltare.

De asemenea, evitați alăptarea până la cel puțin 7 luni după ce tratamentul se oprește, deoarece medicamentul poate intra în laptele matern și poate fi dăunător pentru bebeluși.

Raportarea efectelor secundare

Puteți raporta orice reacții adverse suspectate de la un medicament pe care îl luați în schema de siguranță din Marea Britanie (schema de cartonaș galben) .

Schema este condusă de Agenția de reglementare pentru medicamente și produse medicale (MHRA) .