Chist ganglionar

Un chist ganglionar este o umflătură umplută cu lichid care se dezvoltă de obicei în apropierea unei articulații sau tendon. Chistul poate varia de la mărimea unei mazăre până la dimensiunea unei mingi de golf.

Simptomele unui chist ganglion

Chisturile de ganglion arată și se simt ca o netezire netedă sub piele.

Sunt alcătuite dintr-un fluid gros, de tip jeleu, numit lichid sinovial, care înconjoară articulațiile și tendoanele pentru a le lubrifia și amortiza în timpul mișcării.

Ganglionii pot apărea alături de orice articulație din corp, dar sunt cele mai frecvente la încheieturi (în special partea din spate a încheieturii), mâini și degete.

Ganglionii sunt inofensivi, dar uneori pot fi dureroși. Dacă nu provoacă dureri sau disconfort, pot fi lăsați singuri și pot dispărea fără tratament, deși acest lucru poate dura un număr de ani.

Nu este clar de ce se formează ganglionii. Par să se întâmple atunci când lichidul sinovial care înconjoară o articulație sau tendon se scurge și se colectează într-un sac.

Tratamentul pentru un chist ganglionar

Tratamentul este de obicei recomandat numai dacă chistul provoacă durere sau afectează intervalul de mișcare al unei articulații.

Cele două opțiuni principale de tratament pentru un chist ganglionar sunt:

  • scurgerea lichidului din chist cu un ac și o seringă (aspirație)
  • tăierea chistului cu ajutorul unei intervenții chirurgicale

Disponibilitate pe

Majoritatea grupurilor de comisie clinică (CCGs) nu finanțează tratamentul chisturilor ganglionare decât dacă provoacă dureri semnificative sau perturbă activitățile zilnice.

Dacă doriți să eliminați un chist din motive cosmetice, probabil că va trebui să plătiți pentru tratament privat.

Aspiraţie

Aspirația se efectuează de obicei în secția de ambulatoriu a spitalului local sau a intervenției chirurgicale de medicină generală.

Medicul dumneavoastră va folosi un ac și o seringă pentru a elimina cât mai mult conținutul ganglionului.

Uneori, zona este, de asemenea, injectată cu o doză de medicamente steroizi pentru a preveni întoarcerea ganglionului, deși nu există dovezi clare, acest lucru reduce riscul de a reveni.

După procedură, o tencuială este plasată peste gaura mică din piele. Aceasta poate fi înlăturată la aproximativ 6 ore după procedură.

Aspirația este simplă și nedureroasă și vei putea părăsi spitalul sau operația imediat după.

Adesea este prima opțiune de tratament oferită chisturilor ganglionilor, deoarece este mai puțin invazivă decât chirurgia.

Dar în jur de jumătate din toate chisturile ganglionare tratate folosind revenirea aspirației la un moment dat. Daca un chist se întoarce, o intervenție chirurgicală poate fi necesară.

Interventie chirurgicala

Există 2 moduri în care chirurgia poate fi folosită pentru a elimina un chist ganglionar:

Ambele tehnici pot fi efectuate fie sub anestezic local, unde sunteți treaz, dar nu veți simți nicio durere sau anestezic general , unde dormiți în timpul operației.

Alegerea depinde de locul în care este ganglionul, de anestezicul pe care l-ați prefera și de ceea ce crede chirurgul.

Chirurgie deschisă sau la cheie?

Ambele tehnici sunt la fel de eficiente la îndepărtarea chistului și la reducerea riscului de revenire.

Chirurgia cu gaura de cheie tinde să provoace mai puțină durere după operație, dar timpul de așteptare este adesea mai lung.

După operație

Chirurgul va cozi rana și va fi pus un bandaj peste zonă.

Acest lucru ajută la menținerea curată, reducând riscul de infecție, precum și la protejarea împotriva oricăror accidente accidentale.

Rana nu este de obicei dureroasă, dar vi se vor administra analgezice pentru a lua dacă simțiți un disconfort după operație.

Dacă chistul a fost îndepărtat de la încheietura mâinii sau de la mână, este posibil să fie nevoie să purtați o fesă pentru primele zile.

Acest lucru vă ajută să vă feriți brațul de orice lovituri accidentale și poate contribui la reducerea umflăturii și disconfortului. Mutați degetele în mod regulat pentru a ajuta la menținerea articulațiilor flexibile.

Chirurgia pentru a îndepărta un chist ganglionar lasă o cicatrice, care poate fi uneori groasă și roșie. Pentru unii oameni, pielea din jurul cicatricii rămâne amorțită după operație.

În mod obișnuit, veți întâmpina o vânătăi în zonă după operație, dar acest lucru ar trebui să se estompeze rapid.

Există, de asemenea, o mică posibilitate de rigiditate temporară, umflare sau durere după aceea. Aceasta poate fi cauzată de o infecție minoră care poate fi tratată cu antibiotice .

Durerea sau rigiditatea care durează poate avea nevoie de tratament suplimentar cu fizioterapie .

Cât timp trebuie să vă desprindeți de la muncă după operație pentru a elimina un chist ganglionar depinde în mare măsură de locul de muncă și de unde se află ganglionul.

Dacă locul de muncă implică forță de muncă manuală, este posibil să fie nevoie să îți iei timp liber.

Puteți începe, de obicei, de conducere din nou odată ce se simte în siguranță.

complicaţiile

Eliminarea unui chist ganglionar este o procedură minoră, astfel încât complicațiile sunt rare și rareori grave.

Dar un număr mic de oameni se confruntă cu rigiditate permanentă și durere după operație.

Dacă operațiunea este sub anestezic general, există și un risc foarte mic de complicații la nivelul inimii și plămânilor.

Testele de evaluare prealabilă înainte de operație trebuie să vă asigure că riscurile dvs. sunt cât mai mici.

Există întotdeauna șansa ca un chist ganglionar să revină după tratament. Acest lucru este mai probabil dacă ganglionul este pe anumite zone ale încheieturii.