Feocromocitom

Un feocromocitom este o tumoră rară a glandelor suprarenale, care stau deasupra rinichilor.

Tumora se găsește mai ales la adulți, deși uneori copiii pot dezvolta una.

De obicei, va fi non-canceroasă (benignă), deși aproximativ 1 din 10 sunt canceroase (maligne).

De obicei este posibil să eliminați cu succes un feocromocitom folosind o intervenție chirurgicală.

Cum afectează tumora glandelor suprarenale

Glandele suprarenale fac hormonii „luptă sau zbor” adrenalină și noradrenalină, care sunt eliberați în fluxul sanguin atunci când este nevoie. Acești hormoni controlează ritmul cardiac, tensiunea arterială și metabolismul (procesele chimice care îți mențin organele funcționale).

Un feocromocitom poate determina glandele suprarenale să producă prea mult din acești hormoni, ceea ce duce adesea la probleme precum palpitațiile cardiace și hipertensiunea arterială .

Simptomele unui feocromocitom

Simptomele unui feocromocitom tind să fie imprevizibile, adesea apărând în atacuri bruște care durează de la câteva minute la o oră.

Atacurile pot dura mai mult și devin mai frecvente și mai severe, pe măsură ce tumora crește.

Simptomele și semnele unui feocromocitom pot include:

Unele persoane cu un feocromocitom nu au simptome, iar starea lor nu este niciodată diagnosticată sau descoperită doar în timpul testelor pentru o altă problemă. Alții au simptome de mai mulți ani înainte de diagnosticul unui feocromocitom.

Cauzele unui feocromocitom

Multe feocromocitoame apar fără un motiv evident și nu apar în familie.

Cu toate acestea, până la 1 din fiecare 3 apar ca parte a unei tulburări genetice moștenite, cum ar fi:

Aceste tulburări genetice determină tumori sau creșteri diferite să se dezvolte în jurul corpului.

Dacă vi s-a pus diagnosticul de feocromocitom, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceți teste genetice pentru a vedea dacă aveți oricare dintre aceste tulburări.

Diagnosticarea unui feocromocitom

Diagnosticul unui feocromocitom poate fi dificil, deoarece simptomele sunt destul de generale și ar putea fi cauzate de multe alte afecțiuni mai frecvente.

Uneori, o tumoră a glandei suprarenale este descoperită în timpul unei scanări dintr-un alt motiv. În acest caz, ați avea alte teste pentru a afla mai multe despre tumoră, care pot include:

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre testele și scanările care sunt utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea unui feocromocitom .

Tratarea unui feocromocitom

Majoritatea persoanelor cu un feocromocitom vor avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru a-l elimina.

De obicei, vi se vor administra medicamente numite blocante alfa (și în unele cazuri beta-blocante ) timp de câteva săptămâni înainte de operație. Acestea blochează efectele excesului de hormoni asupra corpului dvs. și vă stabilizează ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Operația se desfășoară sub anestezic general (atunci când ești inconștient). Se poate face astfel:

  • chirurgie „gaură cheie” (laparoscopică) – se fac o serie de mici tăieturi (incizii) și sunt trecute instrumente fine pentru a îndepărta tumora; acesta este cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală pentru feocromocitoame
  • chirurgie deschisă – o singură incizie mai mare se face pe piele pentru a accesa și îndepărta tumora

Inciziile vor fi făcute de obicei în burtă (abdomen).

Medicul dumneavoastră va discuta despre dvs. cel mai bun tip de operație și vă va explica procedura în detaliu, inclusiv riscurile. De asemenea, vor răspunde la orice întrebare.

Dacă feocromocitomul tău este canceroz, este posibil să ai nevoie de chimioterapie sau radioterapie pe lângă intervenția chirurgicală.

Dacă tumora dvs. nu poate fi îndepărtată, veți avea nevoie de medicamente pentru a vă gestiona starea. Aceasta va fi, de obicei, o combinație de medicamente pentru a controla efectele hormonilor excesivi.

perspectivă

Lăsat netratat, feocromocitoamele pot cauza probleme grave și pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții tale.

Veți fi în pericol de bătăi cardiace neregulate (aritmie) , atacuri de cord , accidente vasculare cerebrale și insuficiență de organ.

Cu toate acestea, majoritatea tumorilor pot fi îndepărtate cu succes prin intervenție chirurgicală și acest lucru va însemna, de obicei, că cele mai multe dintre simptome dispar.

La un număr mic de oameni, tumora poate reveni. Prin urmare, veți avea nevoie de controale periodice în urma operației, astfel încât, dacă se întoarce, să poată fi ridicat și tratat cât mai curând posibil. Contactați imediat medicul dumneavoastră în cazul în care simptomele revin.

Site-ul Cancer Research UK are mai multe informații despre feocromocitoame .