Displazia de dezvoltare a șoldului

Displazia de dezvoltare a șoldului (DDH) este o afecțiune în care articulația „minge și soclu” a șoldului nu se formează corect la bebeluși și copii mici.

Se numește uneori luxație congenitală de șold sau displazie de șold.

Articulația șoldului atașează osul coapsei (femur) de pelvis. Partea superioară a femurului (capul femural) este rotunjită, ca o minge, și se așează în interiorul soclului în formă de cupă.

În DDH, soclul șoldului este prea superficial și capul femural nu este ținut strâns în loc, astfel încât articulația șoldului este liberă. În cazuri grave, femurul poate ieși din soclu (dislocat).

DDH poate afecta 1 sau ambele șolduri, dar este mai frecvent la șoldul stâng. De asemenea, este mai frecvent la fete și la copiii întâi născuți.

Aproximativ 1 sau 2 din 1000 de bebeluși au DDH care trebuie tratată.

Fără tratament, DDH poate duce la probleme mai târziu în viață, inclusiv:

Odată cu diagnosticul și tratamentul precoce, majoritatea copiilor sunt capabili să se dezvolte normal și au o gamă completă de mișcare la nivelul șoldului.

Diagnosticarea DDH

Șoldurile copilului dvs. vor fi verificate ca parte a examinării fizice a nounăscutului în termen de 72 de ore de la naștere.

Examinarea implică mișcarea ușoară a articulațiilor șoldului bebelușului pentru a verifica dacă există probleme. Nu ar trebui să le provoace niciun disconfort.

Bebelușul tău ar trebui să facă o scanare cu ultrasunete a șoldului înainte de a împlini două săptămâni dacă un medic, moașă sau asistentă consideră că șoldul lor se simte instabil.

Bebelușii ar trebui să aibă, de asemenea, o scanare cu ultrasunete a șoldului înainte de vârsta de 6 săptămâni dacă:

 • au existat probleme la nivelul copilăriei în șold (părinți, frați sau surori)
 • copilul tău a fost în poziția creierului (picioare sau jos în jos) în ultima lună de sarcină
 • copilul tău s-a născut în poziția creierului

Dacă ați avut gemeni sau multipli și 1 dintre bebeluși are oricare dintre acești factori de risc, fiecare copil ar trebui să facă o scanare cu ultrasunete a șoldurilor până la vârsta de 6 săptămâni.

Uneori, șoldul unui bebeluș se stabilizează singur înainte de scurgerea scadenței, dar acestea ar trebui totuși verificate pentru a vă asigura.

Obțineți ajutor și sprijin de la pașii de caritate dacă copilul dvs. a fost diagnosticat cu DDH

Tratarea DDH

Cablajul Pavlik

Bebelușii diagnosticați cu DDH la începutul vieții sunt de obicei tratați cu o pâlnie de țesătură numită hamul Pavlik.

Acest lucru asigură ambele șolduri ale bebelușului într-o poziție stabilă și le permite să se dezvolte normal.

Un ham de Pavlik este folosit pentru a fixa șoldurile unui copil

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


Cablajul trebuie purtat constant timp de câteva săptămâni și nu trebuie îndepărtat de nimeni, cu excepția unui profesionist în sănătate.

Cablajul poate fi ajustat în timpul programărilor de urmărire. Clinicianul tău va discuta despre tine despre progresul copilului tău.

Spitalul dumneavoastră vă va oferi instrucțiuni detaliate despre cum să aveți grijă de copilul dvs. în timp ce poartă hamuri Pavlik.

Aceasta va include informații despre:

 • cum să schimbi hainele copilului tău fără a scoate hamul – scutecele pot fi purtate normal
 • curățarea hamului dacă este murdară – tot nu trebuie îndepărtată, dar poate fi curățată cu detergent și o perie de dinți veche sau perie de unghii
 • poziționând copilul în timp ce dorm – ar trebui să fie așezați pe spate și nu pe partea lor
 • cum să evitați iritațiile pielii în jurul bretelelor – puteți fi sfătuit să înfășurați material moale, igienic în jurul benzilor

În cele din urmă, vi se poate da sfaturi despre îndepărtarea și înlocuirea hamului pentru perioade scurte de timp, până când poate fi îndepărtat definitiv.

Veți fi încurajat să permiteți bebelușului dvs. să se miște liber atunci când hamul este oprit. Adesea este recomandat înotul.

Interventie chirurgicala

Poate fi necesară intervenția chirurgicală dacă copilul tău este diagnosticat cu DDH după ce au împlinit 6 luni sau dacă harnașul Pavlik nu a ajutat.

Cea mai frecventă intervenție chirurgicală se numește reducere. Aceasta presupune plasarea capului femural înapoi în soclul șoldului.

Operația de reducere se face sub anestezic general și poate fi făcută ca:

 • reducere închisă – capul femural este plasat în soclul șoldului fără a face tăieri mari
 • reducere deschisă – se face o tăietură în zona inghinală pentru a permite chirurgului să plaseze capul femural în soclul șoldului

Este posibil ca copilul dvs. să poarte o distribuție timp de cel puțin 12 săptămâni după operație.

Șoldul lor va fi verificat din nou sub anestezic general după 6 săptămâni, pentru a vă asigura că este stabil și se vindecă bine.

După această investigație, copilul dvs. va purta probabil o distribuție timp de cel puțin încă 6 săptămâni pentru a permite șoldului să se stabilizeze complet.

Unii copii pot, de asemenea, să necesite o intervenție chirurgicală osoasă (osteotomie) în timpul unei reduceri deschise sau la o dată ulterioară pentru a corecta orice deformare osoasă.

Semne tardive ale DDH

Examenul fizic al nou-născutului și controlul obișnuit la 6 până la 8 săptămâni, urmărește diagnosticarea precoce a DDH.

Dar, uneori, aceste controale pot apărea probleme la șold.

Este important să contactați un medic cât mai curând posibil dacă observați că copilul dumneavoastră a dezvoltat oricare dintre următoarele simptome:

 • mișcare restricționată în 1 picior atunci când le schimbi scutecul
 • 1 picior târându-se în spatele celuilalt când se târăsc
 • 1 picior care apare mai mult decât celălalt
 • pielea neuniformă se pliază în fese sau coapse
 • un șchiop, mers pe degetele de la picioare sau dezvoltarea unei plimbări anormale de „vată”

Copilul dumneavoastră va fi trimis la un medic ortoped specializat în spital pentru o scanare cu ultrasunete sau o radiografie dacă medicul dumneavoastră crede că există o problemă cu șoldul lor.

Prevenirea DDH

Este important să ne amintim că DDH nu poate fi prevenit și nu este vina nimănui.

Șoldurile unui copil sunt în mod natural mai flexibile pentru o perioadă scurtă după naștere. Dar dacă copilul tău petrece mult timp bine înfășurat (înotat) cu picioarele drepte și apăsate împreună, există riscul ca acesta să le afecteze dezvoltarea șoldului.

Folosirea tehnicilor de înotătoare sănătoase la șold poate reduce acest risc. Asigurați-vă că bebelușul dvs. este capabil să-și miște șoldurile și genunchii liber pentru a da lovitura.

Aflați mai multe despre înotarea sănătoasă a șoldului pe site-ul The International Hip Dysplasia Hip