Dementa fronto-temporala

Demența frontotemporală este un tip neobișnuit de demență care afectează în principal fața și laturile creierului (lobi frontali și temporari) și provoacă probleme cu comportamentul și limbajul.

Dementa este denumirea problemelor cu abilități mentale cauzate de modificări treptate și deteriorarea creierului.

Demența afectează mai ales persoanele peste 65 de ani, dar demența frontotemporală tinde să înceapă la o vârstă mai fragedă. Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la persoane cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, deși poate afecta și persoanele mai tinere sau mai în vârstă.

Ca și alte tipuri de demență, demența frontotemporală tinde să se dezvolte încet și să se înrăutățească treptat peste câțiva ani.

Simptomele demenței frontotemporale

Semnele demenței frontotemporale pot include:

De asemenea, pot exista probleme fizice, cum ar fi mișcări lente sau rigide, pierderea vezicii urinare sau a controlului intestinal (de obicei nu până mai târziu), slăbiciune musculară sau dificultăți de înghițire .

Aceste probleme pot face activitățile zilnice din ce în ce mai dificile, iar persoana poate fi în cele din urmă incapabilă să aibă grijă de ea însăși.

Citiți mai multe despre simptomele demenței frontotemporale .

Primirea de sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că aveți simptome precoce ale demenței. Dacă sunteți îngrijorat pentru altcineva, încurajați-i să ia o întâlnire cu medicul de familie și poate sugerați-vă să mergeți cu ei.

Medicul dumneavoastră poate face câteva verificări simple pentru a încerca să găsească cauza simptomelor dvs. și vă pot consulta la o clinică de memorie sau la un alt specialist pentru teste suplimentare, dacă este nevoie.

Citiți mai multe despre obținerea unui diagnostic de demență .

Teste pentru demența frontotemporală

Nu există un singur test pentru demența frontotemporală.

Este posibil să fie necesare următoarele pentru a face un diagnostic:

Citiți mai multe despre testele utilizate pentru diagnosticarea demenței .

Tratamente pentru demența frontotemporală

În prezent, nu există leac pentru demența frontotemporală sau niciun tratament care să o încetinească.

Există însă tratamente care pot ajuta la controlul unora dintre simptome, posibil timp de câțiva ani.

Tratamentele includ:

Citiți mai multe despre cum este tratată demența frontotemporală .

Perspective pentru demența frontotemporală

Cât de repede se înrăutățește demența frontotemporală variază de la o persoană la alta și este foarte greu de prevăzut.

Oamenii cu afecțiunea pot deveni izolați social pe măsură ce boala progresează. Este posibil să nu dorească să petreacă timp în compania altora sau se pot comporta în moduri nepoliticoase sau insulte.

De obicei, la domiciliu va fi nevoie de ajutor la un moment dat, iar unele persoane vor avea nevoie în cele din urmă de îngrijire într-un azil .

Durata medie de supraviețuire după începerea simptomelor este de aproximativ opt ani. Dar acest lucru este extrem de variabil și unii oameni trăiesc mult mai mult decât acesta.

Dacă dumneavoastră sau persoana iubită a fost diagnosticat cu demență, nu uitați că nu sunteți singur. și serviciile sociale , precum și organizațiile voluntare și grupurile de asistență de specialitate, vă pot oferi sfaturi și sprijin pentru dvs. și familia dvs.

Cauzele demenței frontotemporale

Demența frontotemporală este cauzată de grupări de proteine anormale care se formează în celulele creierului. Se crede că acestea deteriorează celulele și nu le mai funcționează corect.

Proteinele se acumulează în principal în lobii frontali și temporari ai creierului în față și în laturi. Acestea sunt importante pentru controlul limbajului, comportamentului și capacității de planificare și organizare.

Nu se înțelege pe deplin de ce se întâmplă acest lucru, dar deseori există o legătură genetică. Aproximativ una din trei persoane cu demență frontotemporală are un istoric familial de demență.

Dacă aveți un istoric familial de demență frontotemporală, poate doriți să luați în considerare să discutați cu medicul dumneavoastră despre a fi trimis la un medic genetician și eventual să aveți un test genetic pentru a vedea dacă aveți risc.

Se fac multe cercetări pentru a încerca să îmbunătățească înțelegerea cauzelor demenței frontotemporale, astfel încât tratamentele să poată fi descoperite.

Dacă sunteți interesat să vă ajutați cu cercetarea, puteți vorbi cu medicul dumneavoastră sau să vă înregistrați interesul la Join Dementia Research .

Alte denumiri pentru demența frontotemporală

Uneori, medicii folosesc diferite denumiri pentru a descrie demența frontotemporală. Acestea includ:

  • FTD
  • Boala Pick
  • dementa frontala
  • degenerare lobală frontotemporală
  • variantă comportamentală demență frontotemporală
  • afazie progresivă primară
  • dementa semantica
  • afazie progresivă non-fluentă

Mai multe informații detaliate despre acești termeni și tipuri diferite de demență frontotemporală pot fi găsite pe site-ul FTD Talk .

Mai multe informatii

Trăind cu demență

Găsiți servicii de asistență pentru demență în apropierea dvs.

Trăiește bine cu demență

Să rămână independent cu demența

Activități demențiale

Aveți grijă de cineva cu demență

Dementa și relațiile voastre

Comunicarea cu persoanele cu demență

Face față schimbărilor de comportament demențial

Îngrijire și sprijin

Surse de ajutor și suport

Organizarea de îngrijiri la domiciliu

Demențe și case de îngrijire

Dementa, servicii sociale și

Dementa și banii tăi

Gestionarea afacerilor legale pentru cineva cu demență

Sfârșitul planificării vieții

Sprijin demenic rar

Cum poți ajuta

Deveniți un prieten demențial

Vorbeste-l cu o asistenta dementa

Partajați-vă experiențele de demență