Degerătură

Frostbite este deteriorarea pielii și țesutului cauzată de expunerea la temperaturi de îngheț – de obicei orice temperatură sub -0.55C (31F).

Frostbite pot afecta orice parte a corpului, dar extremitățile, cum ar fi mâinile, picioarele, urechile, nasul și buzele, sunt cel mai probabil să fie afectate.

Simptomele degeraturilor încep de obicei cu părțile afectate care se simt rece și dureroase.

Dacă expunerea la frig continuă, este posibil să simțiți ace și ace înainte ca zona să se amorțească pe măsură ce țesuturile îngheață.

Când să solicitați asistență medicală

Dacă credeți că dvs. sau altcineva puteți avea îngheț, sunăți medicul dumneavoastră de la capăt sau 111 pentru sfaturi.

Dacă simptomele sunt mai severe sau există semne de hipotermie , cum ar fi tremurarea constantă sau respirația rapidă (hiperventilație), mergeți imediat la cel mai apropiat departament de accident și urgență (A&E) .

Un medic va examina zona afectată, va verifica semnele vitale și va întreba cum a apărut degerăturile.

În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de o programare de urmărire sau de trimitere la un specialist, întrucât întinderea completă a unei leziuni de degerat nu este evidentă decât după câteva zile.

Tratarea degeraturilor

O persoană cu degerături ar trebui dusă într-un mediu cald cât mai curând posibil. Acest lucru se limitează la limitarea efectelor vătămării și, de asemenea, este probabil să aibă hipotermie . Nu faceți presiune asupra zonei afectate.

Zona înghețată trebuie încălzită de un profesionist din domeniul sănătății. Acest lucru se face de obicei prin scufundarea zonei afectate într-o apă caldă – dar nu caldă.

O baie de apă la 40C până la 41C (104F la 105.8F) este recomandată pentru reîncălzire. Procesul de reîncălzire este adesea foarte dureros și pot fi necesare cantități mari de calmante.

Este important să nu reîncălziți zona afectată dacă există o șansă ca acesta să înghețe din nou, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea suplimentară a țesuturilor.

În cazurile severe de îngheț, pierderea aportului de sânge la țesut poate provoca moartea acestuia (gangrenă) . Este posibil să fie nevoie de un tip de intervenție chirurgicală numită debridare pentru îndepărtarea țesutului mort. Amputarea poate fi necesară în cazuri foarte severe.

Citiți mai multe despre tratarea degeraturilor .

Ce provoacă degerături?

Corpul răspunde la temperaturi reci prin îngustarea vaselor de sânge. Fluxul de sânge la extremități încetinește, astfel încât fluxul către organele vitale poate fi crescut.

Pe măsură ce sângele este redirecționat departe de extremități, aceste părți ale corpului devin mai reci, iar lichidul din țesut se poate îngheța în cristale de gheață.

Cristalele de gheață pot provoca leziuni severe ale celulelor și țesuturilor în zona afectată. Fluxul redus de sânge privează de asemenea țesuturile de oxigen. Dacă fluxul sanguin nu poate fi restabilit, țesutul va muri în cele din urmă.

Grupuri cu risc

Anumite grupuri de persoane prezintă un risc mai mare de a obține îngheț.

Ei includ:

Multe cazuri de degerături apar la persoanele care au luat droguri sau au băut alcool . A lua droguri sau a bea poate duce la un comportament riscant, să nu răspundă normal la frig sau să adormi afară pe vreme rece.

Așa cum vă așteptați, cazurile de îngheț în Anglia cresc adesea în timpul iernilor deosebit de reci. De exemplu, în timpul iernii foarte reci din 2010-11, au fost 111 internări în spital pentru îngheț. În majoritatea anilor, sunt în jur de 30 până la 60 de cazuri în fiecare iarnă.

Prevenirea degeraturilor

Aproape toate cazurile de îngheț pot fi prevenite luând măsuri de precauție pe vreme rece.

Evitați expunerea inutilă la temperaturi reci. Combinația temperaturilor vântului și a frigului (răceală a vântului) poate provoca, de asemenea, o scădere rapidă a temperaturii, deci evitați să ieșiți când este frig și vânt, dacă este posibil.

De asemenea, este important să știți care sunt simptomele precoce ale înghețului , în special senzația de furnicături a înghețului.

Purtați haine adecvate care vă protejează extremitățile, cum ar fi:

  • cizme bine izolate și o pereche groasă de șosete bine montate
  • mittens – oferă o mai bună protecție împotriva vremii foarte reci decât mănușile
  • o pălărie caldă, rezistentă la intemperii, care vă acoperă urechile – este important să vă protejați capul de frig
  • mai multe straturi subțiri de îmbrăcăminte caldă, care se potrivesc – acestea acționează ca izolație

De asemenea, ar trebui să încercați să păstrați uscatul și să îndepărtați orice îmbrăcăminte umedă cât mai curând posibil.

Dacă călătorești pe timp rece, planifică-te pentru situații de urgență. De exemplu, dacă conduci în condiții de gheață, asigurați-vă că păstrați o pătură caldă și câteva haine de rezervă în portbagajul mașinii dvs. în cazul în care vă dați jos.

Dacă călătorești pe jos, anunță-i mereu pe alții unde te duci și la ce oră te vei întoarce. Luați cu dvs. un telefon mobil complet încărcat, astfel încât să puteți solicita ajutor dacă aveți un accident, cum ar fi o cădere.

Aveți grijă când beți alcool pe vreme foarte rece. A bea prea mult îți crește riscul de a adormi la frig, o cauză obișnuită de îngheț. De asemenea, alcoolul vă determină să pierdeți căldură într-un ritm mai rapid.

Fumatul te face și mai vulnerabil la efectele răcelii, deoarece nicotina îți poate îngusta vasele de sânge.

Complicații ale degeraturilor

Dacă o parte din țesutul tău moare, țesutul mort nu va mai avea un aport de sânge. Aceasta poate face ca partea afectată a corpului să fie foarte vulnerabilă la infecții, deoarece corpul tău se bazează pe celule albe din sânge pentru a elimina infecțiile.

Persoanele cu degeraturi sunt expuse riscului de infectii cu rani bacteriene, precum tetanos . Mai grav, această infecție se poate răspândi în sânge (sepsis) , ceea ce necesită tratament cu antibiotice . Ambele condiții necesită internarea în spital.

Citiți mai multe despre tratarea tetanosului și tratarea sepsisului .

Hipotermie

Înghețarea severă este adesea asociată cu hipotermia , care apare atunci când temperatura corpului unei persoane scade sub 35C (95F).

Simptomele inițiale pot include:

  • tremurând constant
  • oboseală
  • energie slaba
  • pielea rece sau palidă
  • respirație rapidă (hiperventilație)

Cineva cu hipotermie severă poate fi inconștient și are respirație superficială și un puls slab.

Citiți mai multe despre cum este tratată hipotermia .