SARS (sindrom respirator acut sever)

SARS (sindromul respirator acut sever) este cauzat de coronavirusul SARS, cunoscut sub numele de SARS CoV. Coronavirusurile cauzează în mod obișnuit infecții atât la om, cât și la animale.

Au existat 2 focare de SARS auto-limitante, ceea ce a dus la o formă de pneumonie extrem de contagioasă și care poate pune viața în pericol. Ambele au avut loc între 2002 și 2004.

Din 2004, nu s-au raportat cazuri cunoscute de SARS nicăieri în lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) continuă să monitorizeze țările din întreaga lume pentru orice activitate neobișnuită a bolii. Dacă a existat un alt focar SARS, ar trebui să fie posibilă limitarea răspândirii infecției.

Pandemia SARS

SARS are originea în China în 2002. Se crede că o tulpină de coronavirus se găsește de obicei doar la mamifere mici mutate, ceea ce îi permite să infecteze oamenii.

Infecția SARS s-a răspândit rapid din China și în alte țări asiatice. Au existat, de asemenea, un număr mic de cazuri în alte câteva țări, inclusiv 4 în Marea Britanie, plus un focar semnificativ în Toronto, Canada.

Pandemia SARS a fost supusă în cele din urmă sub control în iulie 2003, în urma unei politici de izolare a persoanelor suspectate de afecțiune și de depistare a tuturor pasagerilor care călătoresc cu aerul din țările afectate pentru semnele infecției.

În perioada de infecție, au fost înregistrate 8.098 de cazuri de SARS și 774 de decese. Aceasta înseamnă că virusul a ucis aproximativ 1 din 10 persoane care au fost infectate. Persoanele de peste 65 de ani aveau un risc deosebit, peste jumătate dintre cei care au murit în urma infecției fiind în această grupă de vârstă.

În 2004, a existat un alt focar SARS mai mic legat de un laborator medical din China. S-a crezut că a fost rezultatul unei persoane care a intrat în contact direct cu un eșantion de virus SARS, mai degrabă decât a fost cauzat de transmiterea de la animal la om sau de la om la om.

Mutații virale

La fel ca toate lucrurile vii, virușii sunt în continuă schimbare și evoluție. O mutație este schimbarea informațiilor genetice stocate în interiorul unui organism.

Multe focare globale de boli infecțioase (pandemii) care s-au întâmplat în istoria recentă se consideră că au fost cauzate de viruși găsiți anterior doar la animale. După mutare, virusurile au devenit capabile să infecteze oamenii.

Exemple de virusuri mutante includ:

 • SARS
 • HIV – se crede că este o versiune mutantă a unui virus găsit la maimuțe
 • gripa aviara (gripa aviara) – o versiune mutată a virusului gripal găsit la păsări
 • gripa porcină – o versiune mutată a unui virus gripal se crede că a avut originea la porci

Modul în care este răspândit SARS

SARS este un virus aerian, ceea ce înseamnă că este răspândit într-un mod similar cu răcelile și gripa.

Virusul SARS este răspândit în picături mici de salivă înăbușite sau strecurate în aer de o persoană infectată. Dacă altcineva respiră în picături, se poate infecta.

SARS poate fi, de asemenea, răspândit indirect dacă o persoană infectată atinge suprafețe, cum ar fi mânerele ușilor cu mâinile nespalate. Cineva care atinge aceeași suprafață poate deveni infectat.

Virusul SARS poate fi răspândit și prin scaun-ul unei persoane infectate. De exemplu, dacă nu se spală corect pe mâini după ce merg la toaletă, pot transmite infecția altora.

Dovada provenită de la pandemia SARS din 2002 până în 2003 a arătat că persoanele care trăiesc sau care au grijă de cineva cu o infecție SARS cunoscută erau cel mai expuse riscului de a dezvolta infecția în sine.

Simptomele SARS

SARS prezintă simptome asemănătoare gripei, care încep de obicei la 2 până la 7 zile de la infecție. Uneori, perioada dintre intrarea în contact cu virusul și începutul simptomelor (perioada de incubație) poate fi de până la 10 zile.

Simptomele SARS includ:

 • o temperatură ridicată (febră)
 • oboseală extremă (oboseală)
 • dureri de cap
 • frisoane
 • dureri musculare
 • pierderea poftei de mâncare
 • diaree

După aceste simptome, infecția va începe să vă afecteze plămânii și căile respiratorii (sistemul respirator), ducând la simptome suplimentare, cum ar fi:

 • o tuse uscată
 • Dificultăți de respirație
 • o lipsă din ce în ce mai mare de oxigen în sânge, care poate fi fatală în cazurile cele mai severe

Tratament pentru SARS

În prezent, nu există remediu pentru SARS, dar cercetările pentru a găsi un vaccin sunt în desfășurare.

O persoană suspectată de SARS ar trebui internată imediat la spital și ținută izolată sub observație atentă.

Tratamentul este în principal de susținere și poate include:

Nu există prea multe dovezi științifice care să demonstreze că aceste tratamente sunt eficiente. Medicamentul antiviral ribavirină este cunoscut a fi ineficient în tratarea SARS.

Prevenirea răspândirii SARS

Nu călătoriți în zone ale lumii unde există un focar SARS necontrolat.

Pentru a reduce riscul de a vă infecta, evitați contactul direct cu persoanele care au virusul SARS până la cel puțin 10 zile de la apariția simptomelor.

Pentru a preveni răspândirea infecției, este important să:

 • spălați-vă bine pe mâini folosind un detergent pe bază de alcool
 • acoperiți gura și nasul când strângeți sau tuseți
 • evitați să împărtășiți mâncare, băutură și ustensile
 • curățați periodic suprafețele cu dezinfectant

În unele situații, poate fi potrivit să purtați mănuși, măști și ochelari pentru a preveni răspândirea SARS.

Site-ul Travel Health Pro are, de asemenea, sfaturi de călătorie după țară .