Costocondrită

Costochondrita este termenul medical pentru inflamația cartilajului care se unește cu coastele la nivelul sânului (stern). Această zonă este cunoscută sub numele de articulația costochondrală.

Cartilajul este un țesut conjunctiv dur, dar flexibil, care se găsește în tot corpul, inclusiv în articulațiile dintre oase.

Acționează ca un amortizor, amortizând articulațiile.

Costochondrita se poate ameliora de la sine după câteva săptămâni, deși poate dura câteva luni sau mai mult.

Afecțiunea nu duce la probleme permanente, dar poate recidiva uneori.

Sindromul Tietze

Costochondrita poate fi confundată cu o afecțiune separată numită sindromul Tietze.

Ambele afecțiuni implică inflamația articulației costocondrale și pot provoca simptome foarte similare.

Dar sindromul Tietze este mult mai puțin obișnuit și cauzează adesea umflarea toracică, care poate dura după ce durerea și sensibilitatea au dispărut.

Costochondrita tinde să afecteze și adulții cu vârsta peste 40 de ani, în timp ce sindromul Tietze afectează de obicei adulții tineri sub 40 de ani.

Deoarece condițiile sunt foarte similare, majoritatea informațiilor de mai jos se aplică și sindromului Tietze.

Semne și simptome ale costocondritei

Când articulația costochondrală se inflamează, aceasta poate duce la durere ascuțită în piept și tandrețe, care se poate dezvolta treptat sau poate începe brusc.

Durerea poate fi agravată prin:

  • o anumită postură, cum ar fi culcatul
  • presiune asupra pieptului, cum ar fi purtarea centurii de siguranță sau îmbrățișarea cuiva
  • respirație profundă, tuse și strănut
  • activitate fizica

Când să solicitați ajutor medical

Poate fi dificil de spus diferența dintre durerea toracică asociată cu costocondrita și durerea cauzată de afecțiuni mai grave, precum un atac de cord .

Însă un atac de cord provoacă, de obicei, dureri mai răspândite și simptome suplimentare , precum respirația , senzația de rău și transpirația.

Dacă tu sau cineva care suferă durere bruscă în piept și credeți că există posibilitatea ca acesta să fie un atac de cord, apelați imediat 112 și solicitați o ambulanță.

Dacă ați avut dureri în piept de ceva vreme, nu-l ignorați. Faceți o programare pentru a vedea un medic de familie, astfel încât să poată investiga cauza.

Cauzele costocondritei

Inflamarea este răspunsul natural al organismului la infecții, iritații sau vătămări.

Nu se știe exact de ce articulația costochondrală se inflamează, dar în unele cazuri, a fost legată de:

  • tuse severă, care îți încordează zona toracică
  • o vătămare la piept
  • încordare fizică de la exerciții fizice repetate sau eforturi bruște cu care nu ești obișnuit, cum ar fi mobila mobilă
  • o infecție, inclusiv infecții ale tractului respirator și infecții ale rănilor
  • uzură – pieptul se mișcă și iese de 20 până la 30 de ori pe minut, iar în timp această mișcare poate duce la disconfort în aceste articulații

Diagnosticarea costocondritei

Dacă aveți simptome de costocondrită, un Medic de familie va examina și va atinge zona toracică superioară în jurul articulației costochondrale.

Este posibil să vă întrebe când și unde apare durerea dvs. și să vă uitați la istoricul medical recent.

Înainte ca un diagnostic să poată fi confirmat, este posibil să fie nevoie de anumite teste pentru a exclude alte posibile cauze ale durerii toracice.

Acestea pot include:

Dacă nu este suspectată sau găsită o altă afecțiune, se poate face un diagnostic de costrocondrită.

Auto-ajutor pentru costocondrita

Costochondrita poate fi agravată de orice activitate care pune stres pe zona toracică, cum ar fi exerciții fizice sau chiar mișcări simple, cum ar fi să ajungi la un dulap înalt.

Orice activitate care face ca durerea din zona toracică să se agraveze trebuie evitată până la îmbunătățirea inflamației din coaste și cartilaj.

S-ar putea să vi se par liniștitor să aplicați în mod regulat căldură pe zona dureroasă, cum ar fi folosirea unei cârpe sau flanele încălzite cu apă caldă.

Tratamente pentru costocondrita

Analgezicele

Calmante, cum ar fi paracetamolul , pot fi utilizate pentru a ușura durerea ușoară până la moderată.

A lua un tip de medicament numit antiinflamator nesteroidal (AINS) , cum ar fi ibuprofenul și naproxenul , de 2 sau 3 ori pe zi, poate ajuta, de asemenea, la controlul durerii și umflăturii.

Aspirina este, de asemenea, o alternativă adecvată, dar nu trebuie administrat copiilor sub 16 ani.

Aceste medicamente sunt disponibile din farmacii fără rețetă, dar trebuie să vă asigurați că citiți cu atenție instrucțiunile care vin împreună cu acestea înainte de utilizare.

AINS nu sunt potrivite pentru persoanele cu anumite condiții de sănătate, inclusiv:

Contactați un medic de familie dacă simptomele dvs. se înrăutățesc în ciuda odihnei și luării de calmante, deoarece puteți beneficia de tratamentul cu corticosteroizi.

Injecții cu corticosteroizi

Corticosteroizii sunt medicamente puternice care pot ajuta la reducerea durerii și umflarea.

Ele pot fi injectate în și în jurul articulației costochondrale pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor costocondritei.

Injecțiile cu corticosteroizi pot fi recomandate dacă durerea dvs. este severă sau dacă AINS sunt improprii sau ineficiente.

Acestea pot fi date de un medic de familie, sau poate fi necesar să fii trimis la un specialist numit reumatolog.

Dacă aveți prea multe injecții cu corticosteroizi vă pot deteriora articulația costochondrală, astfel încât este posibil să aveți acest tip de tratament doar o dată la câteva luni, dacă continuați să suferiți durere.

Stimularea nervului electric transcutanat (TENS)

TENS este o metodă de calmare a durerii în care un curent electric ușor este livrat în zona afectată folosind un dispozitiv mic cu baterie.

Impulsurile electrice pot reduce semnalele de durere care merg către măduva spinării și creier, ceea ce poate ajuta la ameliorarea durerii și relaxarea mușchilor.

De asemenea, acestea pot stimula producerea de endorfine, care sunt calmante naturale ale organismului.

Deși TENS poate fi utilizat pentru a ajuta la calmarea durerii într-o gamă largă de afecțiuni, aceasta nu funcționează pentru toată lumea.

Nu există suficiente dovezi științifice de bună calitate pentru a spune cu siguranță dacă TENS este o metodă fiabilă de calmare a durerii.

Vorbiți cu un medic de familie dacă aveți în vedere TENS.

Aflați mai multe despre stimularea nervului electric transcutanat (TENS)