Chistul pielii

Un chist al pielii este un nod plin de lichide chiar sub piele. Este comună și inofensivă și poate dispărea fără tratament.

Poate fi dificil de spus dacă un lot este un chist sau altceva care ar putea avea nevoie de tratament.

Prin urmare, ar trebui să vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă aveți un soi de forță, astfel încât să poată fi diagnosticat corect.

Chisturile sunt uneori confundate cu fierberi sau abcese ale pielii .

Boilurile și abcese sunt colecții dureroase de puroi care indică o infecție. Un chist poate continua să devină fierbere sau abces.

Cum arată un chist

Un chist al pielii este un butuc rotund, în formă de cupolă. Este galben sau alb, adesea cu un mic dop închis, prin care s-ar putea să stoarceți puroi.

Chisturile pot varia ca mărime, de la o mazăre până la câțiva centimetri. Cresc încet.

Chisturile pielii nu doare de obicei, dar pot deveni fragede, dureroase și roșii dacă se infectează.

Puroi cu miros nefericit care iese din chist este un alt semn de infecție.

Tipuri de chist al pielii

Chisturile epidermoide (unul dintre principalele tipuri) sunt frecvent întâlnite pe față, gât, piept, umeri sau piele în jurul organelor genitale.

Acestea afectează adulții tineri și de vârstă mijlocie și sunt deosebit de frecvente la persoanele cu acnee . De obicei, nu aleargă în familii.

Chisturile care se formează în jurul foliculilor de păr sunt cunoscute sub numele de chisturi pilare. Adesea se găsesc pe scalp.

Chisturile pilare afectează de obicei adulții de vârstă mijlocie, în special femeile. Spre deosebire de chisturile epidermoide, acestea aleargă în familii.

Un chist care se formează pe pleoapă se numește chalazion sau chist meibomian .

De ce se formează chisturi?

Unele dintre celulele din stratul superior al pielii produc keratină, o proteină care conferă pielii rezistența și flexibilitatea acesteia.

În mod normal, aceste celule se deplasează până la suprafața pielii pe măsură ce încep să moară, astfel încât să poată fi vărsate.

Dar celulele se deplasează uneori mai adânc în pielea ta și se înmulțesc, formând un sac.

Se secreta cheratina in mijlocul sacului, care formeaza o pasta groasa, galbena. Acest lucru poate scurge din chist dacă este izbucnit.

Oricine poate dezvolta un chist al pielii, dar este mai probabil să aveți unul dacă ați trecut prin pubertate , aveți un istoric de acnee sau ați rănit pielea (de exemplu, dacă ați deteriorat un folicul de păr).

Chisturile pielii nu sunt contagioase.

Ce poți face dacă ai un chist al pielii

Chisturile sunt de obicei inofensive. Chisturile mici care nu provoacă nicio problemă pot fi lăsate în pace.

Ținerea unei flanele calde împotriva pielii va încuraja chistul să se vindece și să reducă orice inflamație.

Nu fiți tentat să izbucniți chistul. Dacă este infectată, riscați să răspândiți infecția și poate crește înapoi dacă sacul este lăsat sub piele.

Tratamentul pentru un chist al pielii de la un Medic de familie

Vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că chistul este infectat. Este posibil să aveți nevoie de un curs de antibiotice .

Chisturile pot fi eliminate la unele intervenții chirurgicale care oferă acest serviciu. Dacă operația dumneavoastră nu oferă facilități de chirurgie minoră, puteți fi trimis la un specialist sau puteți plăti pentru tratament privat.

În timpul eliminării chistului, un anestezic local este utilizat pentru a amortiza pielea. Apoi, o tăietură minusculă este făcută în piele și chistul este stors.

Această procedură va lăsa o cicatrice . Chistul poate crește, de asemenea, în special dacă a fost îndepărtat de pe scalp sau scrot.