Chirurgie plastică – Cum se realizează

Chirurgia plastică poate implica o serie de tehnici diferite de mișcare și manipulare a țesutului corpului.

Înainte de a face o intervenție chirurgicală plastică, ar trebui să vă consultați cu un chirurg plastic.

Vor explica în detaliu ce se va întâmpla înainte, în timpul și după operație. De asemenea, vi se poate oferi o evaluare psihologică.

Grefele de piele au fost principalul tip de chirurgie plastică, dar sunt folosite adesea tehnici mai noi, cum ar fi expansiunea țesuturilor și chirurgia clapelor.

Grefe de piele

O grefă de piele este locul în care pielea sănătoasă este îndepărtată dintr-o zonă neafectată a corpului și folosită pentru acoperirea pielii pierdute sau deteriorate.

Pot fi folosite pentru fracturi osoase care rup pielea (fracturi deschise), răni mari sau unde o zonă a pielii este îndepărtată chirurgical – de exemplu, din cauza cancerului sau arsurilor .

Există 2 tipuri principale de grefă de piele.

Grefă de piele cu grosime parțială sau divizată

Aici este bărbierit un strat subțire de piele (subțire ca hârtia țesutului) dintr-o zonă care se vindecă bine, cum ar fi coapsa, fesele sau vițelul.

Zona donatoare durează de obicei 2 până la 3 săptămâni pentru a se vindeca și este roz pentru câteva luni înainte de estompare pentru a lăsa o cicatrice slabă (greu sesizabilă).

Grefă de piele cu grosime completă

Aici se elimină toată grosimea pielii (stratul superior și straturile de dedesubt) și zona este direct închisă.

Site-urile folosite adesea includ gâtul, în spatele urechii, brațul superior și inghinala.

Deoarece acest tip de grefă de piele este mai groasă, preluarea unui nou aport de sânge poate fi mai dificilă, astfel încât orice pansament va fi lăsat pe loc timp de 5 până la 7 zile înainte de a fi îndepărtat de către echipa chirurgicală.

Ce se întâmplă

Înainte de procedură, vi se va administra un anestezic general sau un anestezic local , în funcție de dimensiunea și locația zonei afectate.

Grefa de piele va fi de obicei ținută pe loc folosind cusături, capse, agrafe sau lipici special.

Zona va fi acoperită cu un pansament steril până când va fi conectată la alimentarea cu sânge din jur, care durează de obicei în jur de 5 până la 7 zile.

De asemenea, un pansament va fi amplasat pe zona de unde a fost luată pielea (locul donatorului) pentru a-l proteja de infecție.

Zona donatoare a grefelor de piele cu grosime parțială durează de obicei aproximativ 2 săptămâni pentru a se vindeca.

Pentru grefe de piele cu grosime completă, zona donatoare durează doar aproximativ 5 până la 10 zile pentru a se vindeca, deoarece în mod normal este destul de mică și închisă cu cusături.

La început, zona grefată va părea roșiatică-purpurie, dar ar trebui să se estompeze în timp. Poate dura un an sau doi pentru ca aspectul pielii să se stabilească complet.

Culoarea finală poate fi ușor diferită de pielea din jur, iar zona poate fi ușor indentată.

Extinderea țesuturilor

Extinderea țesuturilor este o procedură care încurajează organismul să „crească” pielea în plus, întinzând țesutul înconjurător. Această piele suplimentară poate fi apoi folosită pentru a ajuta la reconstrucția zonei din apropiere.

Exemple de extindere a țesutului pot fi folosite reconstrucția sânului și repararea rănilor mari.

Sub anestezic general, un dispozitiv asemănător balonului numit expansor este introdus sub pielea din apropierea zonei de reparat.

Aceasta este umplută treptat cu apă sărată, determinând pielea să se întindă și să crească.

Timpul necesar pentru extinderea țesutului poate varia, în funcție de dimensiunea zonei de reparat.

Dacă o zonă mare de piele este afectată, poate dura până la 3 sau 4 luni ca pielea să crească suficient. În acest timp, dilatatorul va crea o umflătură în piele.

Odată ce pielea s-a extins suficient, este necesară o a doua operație pentru a îndepărta expansorul și a repoziționa noul țesut.

Această tehnică asigură că zona de piele reparată are o culoare și o textură similare zonei înconjurătoare.

Există, de asemenea, o șansă mai mică de a eșua reparația, deoarece alimentarea cu sânge a pielii rămâne conectată.

Chirurgie cu lambou

Chirurgia cu lambou presupune transferul unei bucăți vii de țesut dintr-o parte a corpului în alta, împreună cu vasele de sânge care îl mențin în viață.

Poate fi utilizat din mai multe motive, inclusiv reconstrucția sânului, fracturi deschise, răni mari și, în cazuri rare, pentru îmbunătățirea buzelor și a palatului .

În cele mai multe cazuri, pielea rămâne parțial atașată de corp, creând un „clapeta”. Clapeta este apoi repoziționată și cusută pe zona deteriorată.

Pentru reconstrucția mai complexă, se folosește o tehnică numită clapetă liberă.

Acesta este locul în care o bucată de piele și vasele de sânge care o furnizează sunt complet deconectate de la alimentarea inițială de sânge și apoi reconectate la un nou loc.

O tehnică numită microchirurgie (chirurgie folosind un microscop) este utilizată pentru a conecta vasele de sânge minuscule la noul sit.

O clapă liberă este adesea utilizată atunci când sunt necesare zone mari de tipuri specifice de țesut pentru reconstrucție.

În funcție de locația și dimensiunea clapetei, operația poate fi efectuată sub anestezic general sau local.

Deoarece chirurgia cu lambou permite menținerea alimentării cu sânge în zona reparată, există un risc mai mic de a eșua reparația în comparație cu grefa de piele.

Condiții specifice

Pentru informații despre tratamente specifice pentru afecțiunile în care este frecvent utilizat chirurgia plastică, consultați:

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 200+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!