Boala Rhesus

Boala Rhesus este o afecțiune în care anticorpii din sângele unei femei însărcinate distrug celulele sanguine ale bebelușului. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de boala hemolitică a fătului și a nou-născutului (HDFN).

Boala Rhesus nu dăunează mamei, dar poate determina copilul să devină anemic și să dezvolte icter .

Citiți despre semnele bolii rhesus la un copil .

Ce cauzează boala rhesus?

Boala Rhesus se întâmplă numai atunci când mama are sânge negativ Rhesus (RhD negativ), iar copilul în pântecele ei are sânge rhesus pozitiv (RhD pozitiv). Mama trebuie să fi fost, de asemenea, sensibilizată anterior la sângele pozitiv RhD.

Sensibilizarea se întâmplă atunci când o femeie cu sânge negativ RhD este expusă sângelui pozitiv RhD, de obicei în timpul unei sarcini anterioare cu un copil RhD pozitiv. Corpul femeii răspunde la sângele pozitiv RhD prin producerea de anticorpi (molecule antiinfecție) care recunosc celulele străine din sânge și le distrug.

Dacă apare sensibilizarea, data viitoare când femeia este expusă sângelui pozitiv RhD, corpul ei produce imediat anticorpi. Dacă este însărcinată cu un copil RhD pozitiv, anticorpii pot traversa placenta, provocând boala rhesus la copilul nenăscut. Anticorpii pot continua să atace globulele roșii ale bebelușului câteva luni după naștere.

Citiți mai multe despre cauzele bolii rhesus .

Prevenirea bolii rhesus

Boala Rhesus este neobișnuită în aceste zile, deoarece poate fi de obicei prevenită folosind injecții ale unui medicament numit imunoglobulină anti-D.

Toate femeile li se oferă analize de sânge ca parte a screeningului lor prenatal, pentru a determina dacă sângele lor este negativ sau RhD pozitiv. Dacă mama este negativă cu RhD, i se va oferi injecții de imunoglobulină anti-D în anumite puncte ale sarcinii, atunci când poate fi expusă celulelor roșii ale sângelui. Această imunoglobulină anti-D ajută la eliminarea celulelor sanguine fetale RhD înainte ca acestea să poată provoca sensibilizare.

Dacă o femeie a dezvoltat anticorpi anti-D într-o sarcină anterioară (este deja sensibilizată), atunci aceste injecții de imunoglobulină nu ajută. Sarcina va fi monitorizată mai îndeaproape decât de obicei, la fel ca și copilul după naștere.

Citiți mai multe despre prevenirea bolii rhesus și diagnosticarea bolii rhesus .

Tratarea bolii rhesus

Dacă un copil nenăscut dezvoltă boala rhesus, tratamentul depinde de cât de sever este. O transfuzie de sânge la copilul nenăscut poate fi necesară în cazuri mai severe. După naștere, copilul este probabil să fie internat într-o unitate neonatală (o unitate spitalicească specializată în îngrijirea nou-născuților).

Tratamentul pentru boala rhesus după naștere poate include un tratament ușor numit fototerapie, transfuzii de sânge și o injecție a unei soluții de anticorpi (imunoglobulină intravenoasă) pentru a preveni distrugerea globulelor roșii.

Dacă boala rhesus este lăsată netratată, cazurile severe pot duce la naștere . În alte cazuri, poate duce la leziuni ale creierului, dificultăți de învățare, surditate și orbire . Cu toate acestea, tratamentul este de obicei eficient și aceste probleme sunt mai puțin frecvente.

Citiți mai multe despre tratarea bolii rhesus și a complicațiilor potențiale ale bolii rhesus .