Icter nou-născut

Icterul este o afecțiune comună și de obicei inofensivă la nou-născuții care provoacă îngălbenirea pielii și a albului ochilor. Termenul medical pentru icter la copii este icterul neonatal.

Alte simptome ale icterului nou-născut pot include:

  • îngălbenirea palmelor mâinilor sau tălpilor picioarelor
  • urină întunecată, galbenă (urina unui nou-născut ar trebui să fie incoloră)
  • scaun de culoare pal (ar trebui să fie galben sau portocaliu)

Simptomele icterului nou-născut se dezvoltă de obicei la 2 până la 3 zile de la naștere și tind să se îmbunătățească fără tratament până când copilul are aproximativ 2 săptămâni.

Aflați mai multe despre simptomele icterului la bebeluși

Poza copilului nou-născut cu pielea galbenă.

Credit:

Family / Alamy Stock Photo

Îngălbenirea pielii în icterul nou-născut.

Când să primiți sfaturi medicale

Bebelușul tău va fi examinat pentru semne de icter în termen de 72 de ore de la nașterea ca parte a examinării fizice a nounăscutului .

Dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de icter după acest moment, adresați-vă moașei, vizitatorului dumneavoastră de sănătate sau medicului medical cât mai curând posibil pentru sfaturi.

Deși icterul nu este de obicei un motiv de îngrijorare, este important să se stabilească dacă bebelușul tău are nevoie de tratament.

Dacă monitorizați icterul copilului acasă, este important să contactați moașa imediat dacă simptomele bebelușului se înrăutățesc rapid sau devin foarte reticente în hrănire.

Aflați mai multe despre diagnosticarea icterului la bebeluși

De ce copilul meu are icter?

Icterul este cauzat de acumularea bilirubinei în sânge. Bilirubina este o substanță galbenă produsă atunci când celulele roșii din sânge, care transportă oxigenul în jurul corpului, sunt descompuse.

Icterul este frecvent la nou-născuții, deoarece bebelușii au un număr mare de globule roșii în sânge, care sunt defalcate și înlocuite frecvent.

De asemenea, ficatul unui nou-născut nu este pe deplin dezvoltat, deci este mai puțin eficient la eliminarea bilirubinei din sânge.

Până când un bebeluș are aproximativ 2 săptămâni, ficatul lor este mai eficient la prelucrarea bilirubinei, astfel încât icterul se corectează adesea până la această vârstă, fără a provoca vreun rău.

Într-un număr mic de cazuri, icterul poate fi semnul unei afecțiuni de sănătate care stau la baza. Acesta este adesea cazul dacă icterul se dezvoltă la scurt timp după naștere (în primele 24 de ore).

Cât de frecvent este icterul nou-născutului?

Icterul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care pot afecta nou-născuții.

Se estimează că 6 din 10 bebeluși dezvoltă icter, inclusiv 8 din 10 bebeluși născuți prematur înainte de a 37-a săptămână de sarcină.

Dar numai aproximativ 1 din 20 de bebeluși are un nivel de bilirubină din sânge suficient de ridicat pentru a avea nevoie de tratament.

Din motive care nu sunt clare, alăptarea crește riscul unui copil de a dezvolta icter, care poate persista adesea o lună sau mai mult.

Dar, în cele mai multe cazuri, beneficiile alăptării depășesc cu mult riscurile asociate icterului.

Tratarea icterului nou-născutului

Tratamentul pentru icterul nou-născut nu este de obicei necesar, deoarece simptomele trec în mod normal în termen de 10 până la 14 zile, deși ocazional pot dura mai mult.

Tratamentul este de obicei recomandat numai dacă testele arată niveluri foarte mari de bilirubină în sângele bebelușului.

Acest lucru se datorează faptului că există un risc mic de bilirubină ar putea trece în creier și de a provoca leziuni cerebrale.

Există 2 tratamente principale care pot fi efectuate în spital pentru a reduce rapid nivelul bilirubinei copilului tău.

Acestea sunt:

  • fototerapie – un tip special de lumină strălucește pe piele, care modifică bilirubina într-o formă care poate fi mai ușor descompusă de ficat
  • o transfuzie de schimb – în care sângele copilului tău este îndepărtat folosind un tub subțire (cateter) introdus în vasele lor de sânge și înlocuit cu sânge de la un donator care se potrivește; majoritatea bebelușilor răspund bine la tratament și pot ieși din spital după câteva zile

complicaţiile

Dacă un bebeluș cu un nivel foarte ridicat de bilirubină nu este tratat, există riscul ca acestea să dezvolte leziuni cerebrale permanente. Aceasta este cunoscută sub numele de kernicterus.

Kernicterus este foarte rar în Marea Britanie, afectând mai puțin de 1 din 100.000 de copii născuți. În 2015-16 au fost 7 internări în spital pentru kernicterus în Anglia.

Aflați mai multe despre kernicterus la bebeluși

Puteți citi, de asemenea, ghidul Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) despre icter la nou-născuții sub 28 de zile .