Boala celiacă – Tratament

Boala celiacă este de obicei tratată prin simpla excludere a alimentelor care conțin gluten din dieta ta.

Acest lucru previne deteriorarea mucoasei intestinului (intestinului) și a simptomelor asociate, cum ar fi diaree și dureri de stomac .

Dacă aveți boală celiacă, trebuie să renunțați la toate sursele de gluten pe viață. Simptomele tale se vor întoarce dacă mănânci alimente care conțin gluten și îți vor provoca daune pe termen lung sănătății.

Acest lucru poate părea descurajant, dar medicul dumneavoastră medical vă poate oferi ajutor și sfaturi despre modalitățile de a vă gestiona dieta. Simptomele dvs. ar trebui să se îmbunătățească considerabil în câteva săptămâni de la începerea unei diete fără gluten. Cu toate acestea, poate dura până la 2 ani pentru ca sistemul dumneavoastră digestiv să se vindece complet.

Medicul dumneavoastră vă va oferi o revizuire anuală în timpul căreia vă vor fi măsurate înălțimea și greutatea și simptomele. De asemenea, vă vor întreba despre dieta dvs. și vor evalua dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar sau de sfaturi nutriționale de specialitate.

O dietă fără gluten

Când ați fost diagnosticat pentru prima dată cu boală celiacă, veți fi chemat la un dietetician pentru a vă ajuta să vă adaptați la noua dietă fără gluten. De asemenea, vă pot asigura că alimentația dvs. este echilibrată și conține toți nutrienții de care aveți nevoie.

Dacă aveți boală celiacă, nu veți mai putea mânca alimente care conțin orz, secară sau grâu, inclusiv farina, făină de graham, semolă, dur, cous cous și spelte.

Chiar dacă consumi doar o cantitate mică de gluten, cum ar fi o lingură de paste, este posibil să ai simptome intestinale foarte neplăcute. Dacă continui să consumi gluten în mod regulat, vei avea și un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză și cancer în viața ulterioară.

Citiți mai multe despre complicațiile bolii celiace .

Ca proteină, glutenul nu este esențial pentru dieta dvs. și poate fi înlocuit cu alte alimente. Multe alternative fără gluten sunt disponibile pe scară largă în supermarketuri și magazine de alimente de sănătate, inclusiv paste, baze de pizza și pâine. Unii medici pot furniza alimente fără gluten pe bază de rețetă.

Multe alimente de bază – cum ar fi carne, legume, brânză, cartofi și orez – sunt în mod natural lipsite de gluten, astfel încât să le puteți include în dieta dvs. Dieteticianul dvs. vă poate ajuta să identificați care alimente sunt sigure și care nu sunt. Dacă nu sunteți sigur, folosiți listele de mai jos ca ghid general.

Alimente care conțin gluten (nesigur pentru a mânca)

Dacă aveți boală celiacă, nu mâncați următoarele alimente, cu excepția cazului în care sunt etichetate ca versiuni fără gluten:

  • pâine
  • Paste
  • cereale
  • biscuiti sau biscuiti
  • prăjituri și produse de patiserie
  • plăcinte
  • sosuri și sosuri

Este important să verificați întotdeauna etichetele alimentelor pe care le cumpărați. Multe alimente – în special cele prelucrate – conțin gluten în aditivi, cum ar fi aromatizarea malțului și amidon alimentar modificat.

Glutenul poate fi găsit și în unele produse nealimentare, inclusiv ruj, timbre poștale și unele tipuri de medicamente.

Contaminarea încrucișată poate apărea dacă alimentele fără gluten și alimentele care conțin gluten sunt preparate împreună sau sunt servite cu aceleași ustensile.

Alimente fără gluten (în condiții de siguranță pentru consum)

Dacă aveți boală celiacă, puteți mânca următoarele alimente, care în mod natural nu conțin gluten:

  • majoritatea produselor lactate, cum ar fi brânza, untul și laptele
  • fructe și legume
  • carne și pește (deși nu sunt coapte sau bătute)
  • cartofi
  • orez și taitei de orez
  • făinuri fără gluten, inclusiv orez, porumb, soia și cartof

Prin lege, alimentele etichetate drept gluten nu pot conține cel mult 20 de părți pe milion (ppm) de gluten.

Pentru majoritatea persoanelor cu boală celiacă, aceste urme de gluten nu vor cauza o problemă. Cu toate acestea, un număr mic de oameni nu sunt capabili să tolereze nici măcar cantități de gluten și trebuie să aibă o dietă complet lipsită de cereale.

Site-ul Celiac Marea Britanie are mai multe informații despre legea privind glutenul , precum și informații și sfaturi despre o dietă și stil de viață fără gluten .

Ovăz

Ovăzul nu conține gluten, dar multe persoane cu boală celiacă evită să le mănânce, deoarece pot deveni contaminate cu alte cereale care conțin gluten.

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că un număr foarte mic de oameni poate fi încă sensibil la produsele care nu conțin gluten și nu conțin ovăz contaminat. Acest lucru se datorează faptului că ovăzul conține o proteină numită avenin, care este potrivită pentru majoritatea persoanelor cu boală celiacă, dar poate declanșa simptome în câteva cazuri.

Dacă, după ce ai discutat acest lucru cu profesionistul tău din domeniul sănătății, vrei să incluzi ovăz în alimentația ta, verifică că ovazul este pur și dacă nu ar putea exista contaminări.

Ar trebui să evitați consumul de ovăz până când dieta dvs. fără gluten a avut efect complet și simptomele dvs. au fost rezolvate. Odată ce nu aveți simptome, reintroduceți treptat ovazul în dieta voastră. Dacă dezvoltați din nou simptome, încetați consumul de ovăz.

Sfaturi despre hrănirea copilului

Nu introduceți glutenul în dieta copilului dvs. înainte de a împlini 6 luni. Laptele matern nu conține gluten în mod natural, la fel ca toate formulele de lapte pentru sugari.

Dacă aveți boală celiacă, Celiac Marea Britanie recomandă ca alimentele care conțin gluten să fie introduse treptat la un copil de 6 luni. Aceasta trebuie monitorizată cu atenție.

Site-ul Celiac UK oferă asistență părinților .

Alte tratamente

Pe lângă eliminarea alimentelor care conțin gluten din dieta dvs., există o serie de alte tratamente disponibile pentru boala celiacă. Acestea sunt descrise mai jos.

vaccinările

La unii oameni, boala celiacă poate determina splina să funcționeze mai puțin eficient, făcându-vă mai vulnerabil la infecții.

Prin urmare, este posibil să aveți nevoie de vaccinuri suplimentare, inclusiv:

Cu toate acestea, dacă splina dvs. nu este afectată de boala celiacă, aceste vaccinări nu sunt de obicei necesare.

Suplimente

Pe lângă eliminarea glutenului din alimentația dvs., medicul dumneavoastră de familie sau dieteticianul vă poate recomanda, de asemenea, să luați suplimente de vitamine și minerale, cel puțin pentru primele 6 luni după diagnostic.

Acest lucru vă va asigura că veți obține toți nutrienții de care aveți nevoie în timp ce sistemul digestiv se reparată. Luând suplimente poate ajuta, de asemenea, la corectarea eventualelor deficiențe, cum ar fi anemia .

Herpetiformi dermatite

Dacă aveți dermatită herpetiformis (o erupție cu mâncărime care poate fi cauzată de intoleranța la gluten), reducerea glutenului din dieta dvs. ar trebui să o limpezească.

Cu toate acestea, uneori poate dura mai mult pentru o dietă fără gluten, pentru a elimina erupția cutanată decât pentru a controla celelalte simptome, cum ar fi diareea și durerile de stomac.

Dacă acesta este cazul, s-ar putea să vi se prescrie medicamente pentru a accelera timpul de vindecare al erupției. Este probabil că acesta va fi un medicament numit Dapsone, care este de obicei administrat oral (sub formă de comprimat) de două ori pe zi.

Dapsone poate provoca reacții adverse, cum ar fi dureri de cap și depresie , așa că vi se va prescrie întotdeauna cea mai mică doză eficientă.

Este posibil să fie nevoie să luați medicamente până la 2 ani pentru a controla herpetiformele dermatite. După acest timp, ar fi trebuit să urmați o dietă fără gluten suficient de mult pentru ca erupția să fie controlată fără a fi nevoie de medicamente.

Boala celiacă refractară

Boala celiacă refractară este un tip mai rar de boală celiacă în care simptomele continuă, chiar și după trecerea la o dietă fără gluten. Motivele acestui lucru nu sunt clare.

Se estimează că aproximativ 1 din 140 de persoane cu boală celiacă vor dezvolta forma refractară a afecțiunii.

Dacă este suspectată boala celiacă refractară, este probabil să fiți trimis la o serie de teste pentru a vă asigura că simptomele dvs. nu sunt cauzate de o altă afecțiune.

Dacă nu se găsește o altă cauză și diagnosticul este confirmat, veți fi trimis la un specialist. Opțiunile de tratament includ medicamente cu steroizi (corticosteroizi) , cum ar fi prednisolonul, care ajută la blocarea efectelor nocive ale sistemului imunitar.