Boala Addison – Diagnostic

Pentru a ajuta la diagnosticarea bolii Addison, medicul dumneavoastră de familie va întreba mai întâi despre simptomele dvs. și va examina istoricul medical.

De asemenea, este probabil să întrebe dacă cineva din familia ta are o tulburare autoimună (o afecțiune cauzată de o problemă cu sistemul lor imunitar).

Medicul dumneavoastră de familie va examina pielea dvs. pentru a vedea orice dovadă de decolorare maronie (hiperpigmentare), în special în anumite domenii, cum ar fi:

  • cutele de pe palma ta
  • ondularea cotului
  • pe orice cicatrici
  • buzele și gingiile

Cu toate acestea, hiperpigmentarea nu apare în toate cazurile bolii Addison.

Veți fi, de asemenea, testat pentru scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială) în timp ce vă culcați și din nou la scurt timp după ce vă ridicați. Aceasta pentru a vedea dacă aveți tensiune arterială scăzută atunci când schimbați poziția (hipotensiune posturală sau ortostatică).

Analize de sange

Dacă se suspectează boala Addison, testele de sânge vor fi efectuate pentru a măsura nivelurile de sodiu, potasiu și cortizol din corpul tău. Un nivel scăzut de sodiu, nivel ridicat de potasiu sau cortizol poate indica boala Addison.

Este posibil să fie nevoie să apelați la un specialist în hormoni din spital (endocrinolog) pentru a vă testa sângele pentru următoarele:

  • un nivel scăzut al hormonului aldosteron
  • un nivel ridicat de hormon adrenocorticotrofic (ACTH)
  • un nivel scăzut de glucoză (zahăr utilizat pentru energie)
  • anticorpi suprarenali pozitivi (anticorpi concepuți pentru a ataca glanda suprarenală)

Orice dintre cele de mai sus ar putea fi un semn al bolii Addison.

Test de stimulare a synacthen

Dacă cortizolul din sângele tău este scăzut sau simptomele tale sugerează puternic boala Addison, va trebui să ai un test de stimulare a synactenului pentru a confirma diagnosticul.

Medicul dumneavoastră poate face referire la o unitate de endocrinologie (o unitate specializată în studiul hormonilor) pentru test. Cât de urgentă este sesizarea depinde de cât de grave sunt simptomele tale.

Synacthen este o copie artificială (sintetică) a hormonului adrenocorticotrofic (ACTH). ACTH este produs în mod natural de glanda pituitară (o glandă de mărimea sub nivelul creierului) pentru a încuraja glandele suprarenale să elibereze cortizolul și aldosteronul.

Când se administrează synacthen, glandele suprarenale ar trebui să răspundă la fel cum ar face ACTH, eliberând cortizolul și alți hormoni steroizi în sânge.

O probă de sânge va fi luată și testată pentru cortizol înainte ca o injecție de synacthen să fie administrată în braț. Mai multe probe de sânge vor fi luate pentru a măsura cortizolul după 30 de minute și după 60 de minute.

Dacă nivelul ACTH este ridicat, dar nivelul de cortizol și aldosteron este scăzut, de obicei este confirmarea bolii Addison.

Testul funcției tiroidiene

Glanda tiroidă poate fi, de asemenea, testată pentru a vedea dacă funcționează corect.

Glanda tiroidă se găsește în gât. Produce hormoni care controlează creșterea și metabolismul corpului.

Persoanele cu boala Addison au adesea o glanda tiroidă nederactivă (hipotiroidism) , în care glanda tiroidă nu produce suficiente hormoni.

Prin testarea nivelului anumitor hormoni din sângele tău, endocrinologul (specialist în afecțiuni hormonale) poate determina dacă ai hipotiroidism.

Scaneaza

În unele cazuri, specialistul dvs. vă poate consulta pentru o scanare a glandelor suprarenale – aceasta poate fi o scanare CT sau o scanare RMN .

Diagnosticul în timpul unei crize suprarenale

Dacă boala Addison este lăsată netratată, duce în cele din urmă la o criză suprarenală. Aici apar simptomele bolii Addison rapid și sever.

În timpul unei crize suprarenale, nu există suficient timp pentru a efectua un test de stimulare a synacthen pentru a confirma boala Addison.

Dacă este posibil, sângele va fi luat și testat pentru oricare dintre anomaliile enumerate mai sus. În timp ce aștepți rezultatele, tratamentul poate fi început cu injecții de steroizi și lichide care conțin sare și glucoză.

Citiți mai multe despre tratarea bolii Addison .

Conducere

Dacă sunteți diagnosticat cu boala Addison și aveți permis de autobuz, autocar sau camion, este obligația dvs. legală de a informa Agenția de Licențiere pentru Șoferi și Vehicule (DVLA).

Citiți despre conducere și boala Addison pe site-ul GOV.UK.