Atrezie esofagiană și fistula traheo-esofagiană

Atrezia esofagiană este un defect de naștere rar care afectează esofagul unui bebeluș (tubul prin care alimentele trec de la gură la stomac).

Partea superioară a esofagului nu se conectează cu esofagul inferior și cu stomacul. Se termină, de obicei, într-o pungă, care alimente mijloace nu se poate ajunge la stomac.

Se întâmplă adesea împreună cu un alt defect de naștere numit fistul traheo-esofagian, care este o legătură între partea inferioară a esofagului și trapea (traheea).

Diagrama care prezintă atrezie esofagiană și fistula traheo-esofagiană

Credit:

Stocktrek Images, Inc. / Alamy Stock Photo


Acest lucru face ca aerul să treacă de la vânt la esofag și stomac, iar acidul stomacului să treacă în plămâni.

Aceste defecte înseamnă că bebelușul nu va putea înghiți în siguranță, dacă este deloc.

De asemenea, ar putea dezvolta probleme care pot pune viața în pericol, cum ar fi sufocarea și pneumonia, dacă nu sunt tratate rapid, astfel încât, de obicei, operația va fi efectuată în câteva zile de la naștere.

Cauzele atreziei esofagiene

Se consideră că atresia esofagiană este cauzată de o problemă cu dezvoltarea esofagului în timp ce copilul se află în pântec, deși nu este clar exact de ce se întâmplă acest lucru.

Afecțiunea este mai frecventă la bebelușii mamelor care au avut prea mult lichid amniotic în sarcină (polihidramnios) .

De asemenea, este mai frecvent la copiii care au probleme cu dezvoltarea rinichilor, inimii și coloanei vertebrale.

Se consideră că riscul de a avea un alt copil cu atrezie esofagiană este foarte mic.

Diagnosticarea atreziei esofagiene

Medicii pot bănui că bebelușul tău are o atrezie esofagiană înainte de a se naște, dacă scanările cu ultrasunete de rutină arată mult lichid amniotic în pântece, deși acest lucru poate avea o serie de cauze.

Testele pentru a verifica afecțiunea vor fi efectuate după nașterea copilului, dacă acestea par să aibă probleme la înghițire sau respirație.

Un tub subțire de hrănire poate fi trecut pe gâtul copilului prin nasul lor, pentru a vedea dacă ajunge la stomacul lor și poate fi efectuată o radiografie pentru a verifica esofagul.

Repararea defectelor

O operație de a repara o atrezie esofagiană și fistula traheo-esofagiană se face de obicei la scurt timp după naștere.

Bebelușul tău va fi dus la unitatea de terapie intensivă neonatală, unde li se administrează un anestezic general .

Vor primi nutriție într-o venă (intravenos) și un tub de aspirație este utilizat pentru a elimina lichidul din pungă din esofagul lor.

Chirurgul face o tăietură pe partea dreaptă a toracelui, între coaste și închide conexiunea anormală (fistula) dintre esofag și trapă de vânt. Chirurgul va coase apoi părțile superioare și inferioare ale esofagului.

Dacă decalajul esofagului este mare, copilul dvs. ar trebui să aștepte câteva luni pentru operație, pentru a permite esofagului să crească un pic mai mult.

În acest caz, va trebui să aibă un tub de alimentare temporar introdus în stomac prin burtica lor. Ocazional, poate fi efectuată o procedură de prelungire a esofagului înainte de repararea acestuia.

Dupa operatie

După operație, copilul dvs. va fi ținut în secția de terapie intensivă și plasat într-un incubator.

De asemenea, pot avea nevoie de:

  • antibiotice
  • o mașină care să îi ajute să respire (ventilator)
  • un tub în pieptul lor la fluidele de scurgere sau de aer care ar putea fi prins
  • oxigen
  • medicamente pentru durere

La început, bebelușului tău i se va administra alimentație intravenoasă, dar ar trebui să le poți hrăni după câteva zile folosind un tub de alimentare care i-a trecut în stomac prin nas.

Merg acasa

Vei putea să-ți duci copilul acasă odată ce iau mâncare pe gură. Acest lucru va dura de obicei o săptămână sau două. Veți fi sfătuit despre cum să vă hrăniți copilul când vor ajunge acasă și când vor îmbătrâni.

De obicei, se recomandă hrănirea sânilor sau a sticlelor pentru cel puțin primele luni.

Poate fi posibil să-ți împlinești treptat copilul cu alimente mai groase. Spitalul poate să vă poată referi la un dietetician pentru sfaturi specifice.

Contactați spitalul sau medicul de familie dacă copilul dvs. sufocă sau tușește din hrana lor, are dificultăți la înghițire sau nu reușește să crească în greutate.

Riscurile intervenției chirurgicale

Cu orice intervenție chirurgicală, există un risc mic de sângerare și infecție.

Pentru această operațiune specială, riscurile suplimentare sunt:

  • alimente sau scurgeri de aer din zona în curs de reparație
  • îngustarea esofagului reparat
  • redeschiderea fistulei dintre esofag și vânt

poate fi necesar să fie efectuate pentru a trata aceste probleme în cazul în care dezvoltă o procedură sau operație ulterioară.

perspectivă

Majoritatea copiilor care au efectuat o intervenție chirurgicală vor continua să aibă vieți normale.

Dar există șansa ca copilul dvs. să întâmpine alte probleme, inclusiv:

Copilul tău va fi monitorizat continuu de specialiști după operarea lor pentru a ridica probleme precum acestea și pentru a le trata mai devreme. Unele dintre aceste probleme se vor îmbunătăți pe măsură ce copilul dvs. va îmbătrâni.


Informații despre copilul tău

Dacă copilul dumneavoastră a avut o atresie esofagiană ca un copil, echipa dvs. clinică va transmite informații despre ei către Serviciul Național de Anomalie Congenitală și Înregistrare a Bolilor Rare (NCARDRS).

Acest lucru îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine starea. Puteți renunța oricând la registru.

Aflați mai multe despre registru .