Anevrismul cerebral – Tratament

Anevrismele cerebrale pot fi tratate folosind o intervenție chirurgicală dacă au izbucnit (rupt) sau există riscul.

Chirurgia preventivă este de obicei recomandată numai dacă există un risc ridicat de ruptură.

Acest lucru se datorează faptului că operația are riscul său de complicații potențial grave, cum ar fi leziuni cerebrale sau accident vascular cerebral .

Evaluarea riscului

Dacă sunteți diagnosticat cu un anevrism cerebral nedeschis, va fi efectuată o evaluare a riscului pentru a evalua dacă este necesară intervenția chirurgicală.

Procesul de evaluare se bazează, de obicei, pe următorii factori:

După ce acești factori au fost luați în considerare, echipa dvs. chirurgicală ar trebui să vă poată spune dacă beneficiile intervenției chirurgicale depășesc potențialele riscuri în cazul dumneavoastră.

Observarea activă

Dacă riscul de ruptură este considerat scăzut, în mod normal este recomandată o politică de observare activă.

Aceasta înseamnă că nu veți primi operații imediate, dar vi se vor face controale periodice, astfel încât anevrismul dvs. să poată fi monitorizat cu atenție.

De asemenea, vi se poate administra un medicament pentru a reduce tensiunea arterială.

Medicul dumneavoastră va discuta despre modificările stilului de viață care pot ajuta la scăderea riscului de rupere, cum ar fi pierderea în greutate și reducerea cantității de grăsime din dieta dvs.

Chirurgie și proceduri

Dacă se recomandă un tratament preventiv, cele 2 tehnici principale utilizate se numesc tăiere neurochirurgicală și înfășurare endovasculară.

Ambele tehnici ajută la prevenirea rupturilor prin oprirea fluxului de sânge în anevrism.

Tăierea neurochirurgicală

Tăierea neurochirurgicală se efectuează sub anestezic general , astfel încât veți dormi pe toată durata operației.

Se face o tăietură la nivelul scalpului sau, uneori, chiar deasupra sprânceanei și se elimină o mică clapă de os, astfel încât chirurgul să poată accesa creierul tău.

Când este localizat anevrismul, neurochirurgul îl va închide folosind o clemă minusculă de metal care rămâne permanent fixată pe anevrism. După înlocuirea clapetei osoase, scalpul este cusut împreună.

În timp, căptușirea vaselor de sânge se va vindeca de-a lungul liniei în care este plasată clema, sigilând permanent anevrismul și prevenind creșterea sau ruperea lor în viitor.

Tunderea arterei pe care se formează anevrismul, spre deosebire de tunderea anevrismului în sine, este rar necesară. Acest lucru se realizează de obicei numai dacă anevrismul este deosebit de mare sau complex.

Când acest lucru este necesar, este adesea combinat cu o procedură numită bypass. Acesta este locul în care fluxul de sânge este deviat în jurul zonei de prindere folosind un vas de sânge îndepărtat dintr-un alt loc al corpului, de obicei piciorul.

Bobinaj endovascular

Învelișul endovascular este, de asemenea, efectuat de obicei sub anestezic general.

Procedura implică introducerea unui tub subțire numit cateter într-o arteră în piciorul sau inghinala.

Tubul este ghidat prin rețeaua vaselor de sânge, până în capul vostru și în cele din urmă în anevrism.

Micile serpentine de platină sunt apoi trecute prin tub în anevrism.

Odată ce anevrismul este plin de colaci, sângele nu poate intra în el. Aceasta înseamnă că anevrismul este sigilat de artera principală, ceea ce împiedică creșterea sau ruperea lui.

Coiling versus decupare

Indiferent dacă se folosește tunderea sau înfășurarea depinde de dimensiunea, locația și forma anevrismului.

Vorbeste cu echipa ta de asistenta medicala despre optiunile tale de tratament. Dacă este posibil să aveți oricare dintre proceduri, ar trebui să discutați despre riscurile și beneficiile ambelor proceduri.

În general, învelișul s-a dovedit a avea un risc mai mic de complicații, cum ar fi convulsii, decât tăierea pe termen scurt, deși beneficiile pe termen lung nu sunt sigure.

Cu înfășurarea, există și mici șanse să aveți procedura de mai multe ori pentru a reduce șansele de rupere a anevrismului.

Aproximativ 1 din 5 persoane care au procedura de bobinare au nevoie de tratament suplimentar.

Dar, deoarece bobina este o procedură mai puțin invazivă, puteți ieși de obicei din spital mai curând după operație.

După tăiere, de obicei, va trebui să stați în spital timp de aproximativ 4 până la 6 zile, în timp ce, de obicei, puteți merge acasă la 1 sau 2 zile după înfășurare.

Timpul necesar pentru recuperarea completă este, de asemenea, de obicei mai scurt cu înfășurarea. Mulți oameni își fac o recuperare în câteva săptămâni de la înfășurare, în timp ce recuperarea de la decupare poate dura mai mult.

Tratament de urgență

Dacă aveți nevoie de tratament de urgență din cauza unui anevrism cerebral rupt, vi se va administra inițial un medicament numit nimodipină pentru a reduce riscul ca alimentarea cu sânge a creierului să fie grav perturbată (ischemie cerebrală).

Fie coiling sau clipping pot fi apoi folosite pentru a repara anevrismul creierului rupt. Tehnica folosită va fi de obicei determinată de expertiza și experiența chirurgilor disponibili.

În astfel de cazuri de urgență, diferențele dintre tehnici sunt mai puțin importante, deoarece lucruri precum timpul de recuperare și șederea în spital depind mai mult de gravitatea rupturii decât de tipul de operație efectuată.