Adenoizi și adenoidectomie

O adenoidectomie este o operație de îndepărtare a adenoidelor.

Ce sunt adenoizii?

Adenoidele sunt mici bucăți de țesut în partea din spate a nasului, deasupra acoperișului gurii. Nu puteți vedea adenoidele unei persoane privindu-le în gură.

Adenoidele fac parte din sistemul imunitar, care ajută la combaterea infecției și protejează organismul de bacterii și viruși.

Doar copiii au adenoizi. Încep să crească de la naștere și sunt la cea mai mare valoare atunci când un copil are în jur de trei până la cinci ani.

Până la vârsta de șapte până la opt ani, adenoidele încep să se micșoreze și până la adolescența târzie, abia sunt vizibile. Până la vârsta adultă, vor dispărea complet.

Adenoizii pot fi de ajutor copiilor mici, dar nu sunt o parte esențială a sistemului imunitar al adulților. Acesta este motivul pentru care acestea se micșorează și în cele din urmă dispar.

Când adenoizii trebuie îndepărtați

Adenoidele unui copil pot deveni uneori umflate sau mărite. Acest lucru se poate întâmpla după o infecție bacteriană sau virală sau după ce o substanță declanșează o reacție alergică.

În majoritatea cazurilor, adenoidele umflate provoacă doar un disconfort ușor și nu este necesar un tratament. Cu toate acestea, pentru unii copii, poate provoca disconfort sever și poate interfera cu viața lor de zi cu zi.

Adenoizii pot fi nevoiți îndepărtați dacă copilul dumneavoastră are:

Cum se realizează o adenoidectomie

Adenoidele pot fi îndepărtate în timpul unei adenoidectomii.

Operația este de obicei efectuată de un chirurg de ureche, nas și gât (ORL) și durează aproximativ 30 de minute. După aceea, copilul dvs. va trebui să stea în secția de recuperare până la o oră până când anestezicul s-a uzat.

Adenoidectomiile sunt uneori cazuri de zi, dacă sunt efectuate dimineața, caz în care copilul dvs. poate fi capabil să plece acasă în aceeași zi. Cu toate acestea, dacă procedura se efectuează după-amiaza, este posibil ca copilul dvs. să fie nevoit să rămână în spital peste noapte.

Înainte de operație

Spuneți-vă chirurgului ORL dacă copilul dvs. a avut o răceală sau o durere în gât în săptămâna anterioară operației.

Dacă copilul dumneavoastră are o temperatură ridicată și tuse , este posibil ca operația să fie amânată timp de câteva săptămâni pentru a vă asigura că s-au recuperat complet și pentru a reduce riscul de a dezvolta complicații ca urmare a intervenției chirurgicale.

Procedura

O adenoidectomie este efectuată sub anestezic general , astfel încât copilul dvs. va fi inconștient în timpul procedurii și nu va simți nici o durere.

Gura copilului tău va fi propusă deschisă și după localizarea adenoidelor, chirurgul le va îndepărta prin răzuirea lor cu un instrument numit chiuretă sau prin aplicarea căldurii folosind un instrument de diatermie. Un instrument de diatermie produce curenți electrici de înaltă frecvență care ard adenoizii.

După ce adenoidele au fost îndepărtate, instrumentul de diatermie poate fi utilizat pentru a opri sângerarea (cauterizarea) sau poate fi aplicat un pachet format din tifon pe pielea gurii. Când aceasta este înlăturată, operația este completă.

amigdalele

Dacă copilul dumneavoastră are amigdalele mari sau a avut probleme amigdalite severe sau frecvente, se poate recomanda îndepărtarea amigdalelor și adenoidelor în același timp. Această procedură se numește adenotonsillectomie.

Îndepărtarea adenoidelor și a amigdalelor într-o singură procedură reduce riscul de complicații. Cu toate acestea, adenoidectomii, amigdalectomii și adenotonsillectomii sunt proceduri rapide și directe, cu puține riscuri asociate.

Citiți mai multe despre amigdalectomie (îndepărtarea amigdalelor).

grommets

Gromele pot fi introduse în același timp cu o adenoidectomie dacă copilul dumneavoastră a avut ureche persistentă de lipici care afectează auzul lor.

Grumele sunt tuburi minuscule care sunt introduse în ureche printr-o incizie mică în timpan. Drenează lichidul departe de urechea medie și ajută la menținerea presiunii aerului.

riscuri

O adenoidectomie este o procedură cu risc scăzut, iar complicațiile după operație sunt rare. Cu toate acestea, ca și în cazul tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale, există unele riscuri asociate.

Când să solicitați sfaturi medicale

Contactați imediat medicul de familie sau mergeți la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) dacă copilul dumneavoastră prezintă următoarele simptome la scurt timp după operație:

  • sângerare roșu strălucitor din gură (mai mult de două minute)
  • o febră
  • durere intensă care nu este redusă de calmante

Unele dintre problemele posibile după ce au avut o adenoidectomie sunt prezentate mai jos.

Probleme minore după operație

După o adenoidectomie, unii copii au probleme minore de sănătate. Cu toate acestea, cele mai multe dintre acestea sunt temporare și rareori necesită tratament suplimentar. Acestea pot include:

Majoritatea acestor simptome vor trece în termen de una până la două săptămâni și nu ar trebui să dureze mai mult de patru săptămâni. Contactați medicul de familie dacă copilul dvs. încă mai are efecte secundare după acest timp.

Infecţie

Toată intervenția chirurgicală prezintă riscul de infecție. Țesutul din zona în care au fost îndepărtați adenoizii poate fi infectat cu bacterii.

Prin urmare, după procedură, copilului dumneavoastră i se pot prescrie antibiotice pentru a ajuta la prevenirea infecției.

Alergie la anestezic

Cu orice intervenție chirurgicală în care este necesar un anestezic, există riscul ca persoana să aibă o reacție alergică la anestezic.

Dacă sănătatea generală a copilului dvs. este bună, riscul acestora de a avea o reacție alergică gravă (anafilaxie) la anestezic este extrem de mic (1 din 20.000).

Aproximativ 1 din 10 copii pot prezenta simptome temporare, cum ar fi dureri de cap , boală sau amețeli.

Sângerare

În cazuri rare, sângerarea excesivă poate apărea după îndepărtarea adenoidelor. Aceasta este cunoscută sub numele de hemoragie.

Va fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru cauterizare (unde se aplică căldură pentru a opri sângerarea) sau pentru a introduce un pansament.

Mai puțin de 1 din 100 de copii au nevoie de tratament de urgență pentru a opri o hemoragie. Cu toate acestea, dacă apare, o hemoragie trebuie tratată rapid pentru a preveni pierderea excesivă de sânge.

Recuperare

Este normal să ai dureri în gât după o adenoidectomie. De obicei, copilului dumneavoastră i se administrează calmante în timpul spitalului pentru a ajuta la ușurarea disconfortului.

De asemenea, copilul tău se poate simți grozav și adormit după ce a avut un anestezic. După operație, acestea vor fi observate timp de câteva ore pentru a se asigura că se recuperează normal. Odată ce medicul va fi mulțumit, veți putea să vă duceți copilul acasă.

Analgezic

Copilul tău poate avea încă o durere în gât, o durere de ureche sau o maxilară rigidă după întoarcerea acasă și este posibil să aibă nevoie de calmante în zilele de după operație.

De obicei, sunt adecvate antiderapantele, cum ar fi paracetamolul . Copiii mai mici pot găsi mai ușor să ia paracetamol lichid sau solubil, în special dacă au dureri în gât.

Asigurați-vă întotdeauna că urmați instrucțiunile de dozare de pe pachet și nu dați niciodată aspirină unui copil cu vârsta sub 16 ani.

Mancand si band

Copilul dvs. ar trebui să poată bea lichide două-trei ore după ce a avut o adenoidectomie. Pot începe să mănânce câteva ore după aceea.

Pentru început, consumul normal poate fi dificil din cauza durerilor în gât. Încurajați-vă copilul să mănânce alimente moi sau lichide, precum supe sau iaurturi, care sunt mai ușor de înghițit.

Oferirea copilului dumneavoastră cu o doză de calmante cu aproximativ o oră sau mai mult înainte de a mânca poate ușura înghițirea alimentelor.

De asemenea, este important să bea multe lichide pentru a evita deshidratarea .

Revenind la școală

Copilul dvs. va trebui să se odihnească câteva zile după o adenoidectomie și trebuie ținut la școală timp de o săptămână. Acest lucru este pentru a reduce riscul lor de a avea o infecție.

Pielea și țesutul în care se aflau adenoizii vor dura un timp pentru a se vindeca. Este important să încercați să preveniți ca rana să fie infectată, deoarece o infecție poate provoca complicații.

Ține-ți copilul departe de persoanele cu tuse sau răceli și de mediile fumuroase. De asemenea, ar trebui să evite înotul timp de trei săptămâni după operație.