Pantoprazol: medicament pentru scăderea acidului stomacal

1. Despre pantoprazol

Pantoprazolul reduce cantitatea de acid pe care stomacul o face.

Este folosit pentru arsuri la stomac, reflux acid și boala de reflux gastro-esofagian (GORD) – GORD este atunci când continuați să faceți reflux acid. Este, de asemenea, luate pentru a preveni și trata ulcerațiile stomacale .

Uneori, pantoprazolul este luat pentru o boală rară cauzată de o tumoră în pancreas sau intestin numit sindrom Zollinger-Ellison.

Pantoprazolul vine sub formă de tablete. De asemenea, vine la fel de lichid pe care îl înghiti.

Toate tipurile de pantoprazol sunt disponibile pe bază de rețetă. Puteți cumpăra comprimate de 20 mg mai mici de la farmacii pentru arsuri la stomac sau reflux acid.

2. Fapte cheie

 • Este obișnuit să luați pantoprazol o dată pe zi dimineața.
 • Reacțiile adverse obișnuite includ dureri de cap, constipație sau diaree, vânt, dureri de stomac, senzație sau rău. Acestea tind să fie ușoare și dispar atunci când încetați să luați medicamentul.
 • Dacă ați cumpărat pantoprazol fără rețetă și simptomele dvs. nu se îmbunătățesc după 2 săptămâni, consultați un medic înainte să mai luați.
 • Pantoprazolul nu este de obicei recomandat în timpul sarcinii.
 • Pantoprazol este, de asemenea, numit de brand Pantoloc Control.

3. Cine poate și nu poate lua pantoprazol

Pantoprazolul poate fi luat de adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani. În general nu este recomandat în timpul sarcinii.

Pantoprazolul nu este potrivit pentru unii oameni. Pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă:

 • au avut o reacție alergică la pantoprazol sau la orice alt medicament în trecut
 • au probleme cu ficatul
 • se datorează unei endoscopii

Întrebați-vă medicul dacă ar trebui să încetați să luați pantoprazol cu câteva săptămâni înainte de endoscopie. Acest lucru se datorează faptului că pantoprazolul poate ascunde unele dintre problemele care ar fi de obicei observate în timpul unei endoscopii.

4. Cum și când să o ia

Este obișnuit să luați pantoprazol o dată pe zi, primul lucru dimineața.

Dacă luați pantoprazol de două ori pe zi, luați 1 doză dimineața și 1 doză seara.

Cel mai bine este să luați pantoprazol cu o oră înainte de masă. Înghițiți comprimatele întregi cu o băutură de apă.

Cât voi lua?

Fiecare comprimat conține pantoprazol 20 mg sau 40 mg. Puteți cumpăra tablete pantoprazol 20mg din farmacii. Acestea sunt potrivite pentru tratamentul pe termen scurt al arsurilor la stomac și al refluxului acid la adulți.

Pantoprazolul lichid poate fi prescris pentru persoanele care nu pot înghiți comprimate. Va veni cu o seringă sau o lingură pentru a vă ajuta să luați cantitatea corectă. Dacă nu aveți o seringă sau lingură, adresați-vă farmacistului.

Doza uzuală de tratat:

 • arsurile la stomac și refluxul acid este de 20mg pe zi
 • boala de reflux gastro-esofagian este de 20 mg la 40 mg pe zi
 • ulcerul stomacal este de 20 mg la 40 mg pe zi
 • Sindromul Zollinger-Ellison este de 40 mg la 80 mg pe zi – acest lucru poate crește până la 160 mg pe zi, în funcție de cât de bine funcționează pentru tine

Doza mea va urca sau coborî?

Uneori, medicul îți va crește doza de pantoprazol dacă nu funcționează suficient de bine.

În funcție de motivul pentru care luați pantoprazol, puteți lua o doză mai mare pentru a începe, de obicei timp de o lună sau două. După aceasta, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați o doză mai mică.

Cât timp o voi lua?

Dacă cumpărați pantoprazol de la o farmacie, puteți lua, de obicei, până la 2 săptămâni. După 2 săptămâni:

 • dacă simptomele dvs. s-au îmbunătățit – puteți lua încă 2 săptămâni
 • dacă simptomele nu s-au îmbunătățit – sau sunt mai grave, discutați cu un medic înainte de a mai lua pantoprazol

Nu luați pantoprazol mai mult de 4 săptămâni fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră. Dacă simptomele dvs. nu s-au îmbunătățit, este posibil să aveți nevoie de câteva teste pentru a afla care le cauzează.

Dacă o luați pe bază de rețetă, este posibil să aveți nevoie să o luați doar câteva săptămâni sau luni, în funcție de boala dumneavoastră. Uneori, medicul vă poate sfătui să îl luați mai mult timp, chiar și pentru mulți ani.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați pantoprazol doar atunci când aveți simptome. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să-l luați în fiecare zi. Odată ce vă simțiți mai bine, puteți înceta să-l luați – de multe ori după câteva zile sau săptămâni. A lua pantoprazol în acest fel nu este potrivit pentru toată lumea. Vorbește-ți cu medicul despre ce este mai bine pentru tine.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă luați de obicei:

 • o dată pe zi – luați doza pierdută imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care doza următoare va fi scăzută în mai puțin de 12 ore, caz în care săriți doza ratată. Luați-vă următoarea doză la ora obișnuită, apoi continuați normal.
 • de două ori pe zi – luați doza pierdută imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care doza următoare este scăzută în mai puțin de 4 ore, caz în care săriți doza ratată. Luați-vă următoarea doză la ora obișnuită, apoi continuați normal.

Nu luați niciodată o doză dublă pentru a compensa o doză uitată. Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Este foarte puțin probabil ca luarea uneia sau a două doze suplimentare din greșeală să creeze probleme. Cu toate acestea, trebuie să consultați medicul dumneavoastră dacă ați luat prea mult și aveți oricare dintre aceste simptome:

 • pielea înroșită
 • simțind transpirat
 • o bătaie rapidă a inimii
 • simtandu-se somnoroasa
 • vedere neclara
 • simțindu-te confuz sau agitat

5. Efecte secundare

Majoritatea persoanelor care iau pantoprazol nu au reacții adverse. Dacă aveți un efect secundar, acesta este de obicei ușor și va dispărea atunci când încetați să luați pantoprazol.

Discutați cu farmacistul sau medicul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • dureri de cap
 • diaree
 • a te simți rău sau a fi bolnav (greață sau vărsături)
 • constipație
 • dureri de stomac sau vânt

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Apelați imediat un medic dacă aveți:

 • dureri articulare și o erupție roșie a pielii, în special în părțile corpului expuse la soare, cum ar fi brațele, obrajii și nasul. Acestea pot fi semne ale unei afecțiuni rare numite lupus eritematos cutanat subacut. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă luați pantoprazol de mult timp.
 • dureri de stomac care se agravează, pielea galbenă (sau albii ochilor se îngălbenesc), pee întunecat. Acestea pot fi semne ale unor probleme ale ficatului.
 • durere atunci când faci pipi, pipi mai puțin, dureri de spate inferioare, glezne umflate și erupții cutanate sau febră. Acestea ar putea fi semne ale unei probleme renale.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibilă o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la pantoprazol.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale pantoprazolului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Durerile de cap dispar de obicei după prima săptămână de la administrarea pantoprazolului. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • diaree – bea multă apă, având înghițituri mici, dese, pentru a evita deshidratarea . Semnele de deshidratare includ pipi mai puțin decât de obicei sau au pipi cu miros puternic. Nu luați alte medicamente pentru a trata diareea fără să discutați cu un farmacist sau cu un medic.
 • te simți bolnav sau te îmbolnăvești (greață sau vărsături) – rămâi la mese simple și nu mănâncă alimente bogate sau picante. Dacă vărsăți, încercați mici înghițituri frecvente de apă. Nu luați alte medicamente pentru a trata vărsăturile fără să discutați cu un farmacist sau cu un medic.
 • constipație – introduceți mai multe fibre în dieta dvs., cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale și beți multă apă. Încercați să faceți exerciții fizice , de exemplu, mergând la o plimbare zilnică sau alergat. Dacă acest lucru nu ajută, discutați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră.
 • dureri de stomac sau vânt – evitați alimentele care provoacă vânt, cum ar fi lintea, fasolea și ceapa. S-ar putea ajuta, de asemenea, să mănânce mese mai mici și mai dese, să mănânce și să bea încet și să faci exerciții fizice în mod regulat. Unele remedii farmaceutice, cum ar fi simeticona, pot ameliora simptomele vântului.

7. Sarcina și alăptarea

Pantoprazolul nu este de obicei recomandat în timpul sarcinii, deoarece nu există dovezi ferme că este sigur.

Un medicament numit omeprazol , care este similar cu pantoprazolul, este în siguranță în sarcină.

Cu toate acestea, dacă sunteți gravidă, este mai bine să încercați să vă tratați simptomele fără a lua un medicament.

Medicul sau moașa vă poate sugera să mâncați mai des mese mai mici și să evitați alimentele grase și picante.

De asemenea, pot să vă sugereze să ridicați capul patului dvs. de 10 până la 20 cm, punând ceva sub pat sau saltea, astfel încât pieptul și capul dvs. sunt deasupra taliei. Acest lucru ajută la oprirea acidului stomacal care călătorește spre gât.

Dacă aceste schimbări ale stilului de viață nu funcționează, este posibil să vi se recomande omeprazol , care este sigur de luat în timpul sarcinii.

Pantoprazol și alăptare

Pantoprazol este sigur de luat în timp ce alăptați. Se trece în laptele matern, dar numai în cantități mici care nu sunt dăunătoare pentru copil.

Dacă copilul dvs. este prematur sau are probleme de sănătate, consultați medicul înainte de a lua pantoprazol.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente pot interfera cu pantoprazolul și vă pot face mai multe efecte secundare.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe tratamentul cu pantoprazol:

 • digoxină (un medicament pentru inimă)
 • medicamente antifungice, cum ar fi itraconazol, ketoconazol, posaconazol și voriconazol
 • metotrexat (un medicament utilizat pentru tratarea cancerului, psoriazisului și artritei reumatoide )
 • Medicamente HIV
 • rifampicină (un antibiotic)
 • medicamente pentru subțiarea sângelui, cum ar fi clopidogrel și warfarină

Amestecarea pantoprazolului cu remedii și suplimente din plante

Nu luați sunătoare, remediul pe bază de plante pentru depresie, în timp ce luați pantoprazol. Ceaiul de sunătoare poate opri funcționarea pantoprazolului la fel de bine.

Important

Spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine și suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează pantoprazolul?

Pantoprazolul este un tip de medicament numit inhibitor al pompei de protoni (IPP).

Pompele de protoni sunt substanțe minuscule din mucoasa stomacului care îl ajută să facă acid să-și digere mâncarea.

Pantoprazolul împiedică pompele de protoni să funcționeze corect. Aceasta reduce cantitatea de acid pe care stomacul o face.

Când mă voi simți mai bine?

Ar trebui să începi să te simți mai bine în 2 până la 3 zile. Poate dura până la 4 săptămâni pentru ca pantoprazolul să funcționeze corect, astfel încât să mai aveți unele simptome în această perioadă.

Dacă ați cumpărat pantoprazol fără rețetă și nu vă simțiți mai bine după 2 săptămâni, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să vrea să facă teste sau să vă schimbe cu un alt medicament.

Este sigur să luați pantoprazol mult timp?

Dacă luați pantoprazol mai mult de 3 luni, nivelul de magneziu din sângele dvs. poate scădea. Acest lucru te poate face să te simți obosit, confuz și amețit și să provoace zgârieturi musculare, șubrezete și o bătăi neregulate ale inimii. Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, spuneți medicului dumneavoastră.

Dacă luați pantoprazol mai mult de un an vă pot crește șansele de anumite reacții adverse, inclusiv:

 • fracturi osoase
 • infecții intestinale
 • deficiență de vitamina B12 – simptomele includ sentimente foarte obosite, o limbă dureroasă și roșie, ulcerații ale gurii și ace și ace

Dacă luați pantoprazol mai mult de 1 an, medicul vă va verifica în mod regulat starea de sănătate pentru a vedea dacă trebuie să continuați să-l luați.

Nu se știe dacă pantoprazolul funcționează mai puțin bine cu cât îl luați mai mult. Dacă simțiți că nu mai funcționează, discutați cu medicul dumneavoastră.

A lua pantoprazol pentru o lungă perioadă de timp cauzează cancer de stomac?

Un studiu din Hong Kong publicat în 2017 a sugerat că persoanele care iau IPP precum pantoprazolul de cel puțin 3 ani au o șansă foarte mică de a dezvolta cancer la stomac. Pentru fiecare 10.000 de persoane care iau un IPP pe termen lung, s-a crezut că 4 persoane în plus primesc cancer la stomac.

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat că IPP au cauzat cancer la stomac și rezultatele s-ar putea să nu se aplice în Marea Britanie.

Persoanele care iau IPP în mod regulat nu ar trebui să fie în mod special preocupat de acest studiu. Cu toate acestea, IPC, ca majoritatea medicamentelor, are reacții adverse, de aceea este mai bine să le luați pentru cel mai scurt timp posibil.

Vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteți în cauză.

Cum ies din pantoprazol?

De obicei, puteți înceta să mai luați pantoprazol fără a reduce mai întâi doza.

Dacă ați luat pantoprazol pentru o lungă perioadă de timp, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a opri administrarea. Oprirea brusc ar putea face ca stomacul dvs. să producă mult mai mult acid și să vă facă revenirea simptomelor. Reducerea dozei treptat înainte de oprirea completă va împiedica acest lucru.

Există medicamente similare?

Există alte 4 medicamente care sunt similare cu pantoprazolul. Sunt:

La fel ca pantoprazolul, aceste medicamente sunt inhibitori ai pompei de protoni. Acționează în același mod pentru a reduce acidul în stomacul tău. În general funcționează la fel de bine și au reacții adverse similare. Cu toate acestea, pot fi administrate în doze diferite.

Uneori, dacă pantoprazolul nu funcționează sau nu este de acord cu dumneavoastră, medicul vă poate sugera să încercați să luați un alt inhibitor al pompei de protoni.

Există alte medicamente pentru indigestie?

Există alte medicamente de farmacie și de prescripție medicală pentru indigestie și arsuri la stomac.

Antiacide , cum ar fi carbonatul de calciu (Tums), bicarbonatul de sodiu, Maalox și laptele de magnezie, ameliorează indigestia și arsurile la stomac prin neutralizarea acidului din stomac. Acestea oferă o ușurare rapidă, care durează câteva ore. Sunt ideale pentru simptome ocazionale de acid stomacal.

Unele antiacide, cum ar fi Gaviscon , au un ingredient suplimentar numit acid alginic. Ele funcționează prin căptușirea stomacului, astfel încât sucurile din acesta să nu se stropească în conducta de alimente. Sunt deosebit de buni pentru ameliorarea refluxului acid.

Antiacidele sunt disponibile la farmacii și supermarketuri.

Antagoniștii histaminici (numiți în mod obișnuit blocanți H2) reduc cantitatea de acid produsă în stomac, dar fac acest lucru într-un mod diferit față de IPP.

Acestea includ famotidina (Pepcid), ranitidina (Zantac), cimetidină (Tagamet) și nizatidină (Axid). În general, inhibitorii pompei de protoni precum pantoprazolul sunt folosiți mai întâi, deoarece sunt mai buni decât blocanții H2 la reducerea acidului stomacal.

Cu toate acestea, dacă nu acționați cu un inhibitor al pompei de protoni (de exemplu, din cauza efectelor secundare), medicul dumneavoastră vă poate prescrie un blocant H2.

Puteți cumpăra famotidină și ranitidină din farmacii.

Pot lua pantoprazol cu un antiacid?

Puteți lua pantoprazol cu un antiacid, de exemplu Gaviscon . Luați-l cu 2 ore înainte sau după doza de pantoprazol.

Pot să iau calmante?

Da, este sigur să luați calmante precum paracetamol sau ibuprofen în același timp cu pantoprazolul.

Cel mai bine este să luați ibuprofen cu sau imediat după o masă, astfel încât să nu vă supere stomacul.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea pantoprazolului va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dvs. dacă încercați să rămâneți gravidă. Este posibil să doriți să vă revizuiți tratamentul.

Îmi va afecta contracepția?

Pantoprazolul nu afectează niciun tip de contracepție regulată, inclusiv pilula combinată . Poate reduce eficacitatea unui tip de contracepție de urgență numit ellaOne (ulipristal) și poate fi recomandată o formă diferită de contraceptiv de urgență.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Pantoprazolul te poate face să te simți amețit, adormit sau să-ți afecteze vederea. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule, nu folosiți sau folosiți utilaje sau instrumente până când nu vă simțiți mai bine.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea normal în timp ce luați pantoprazol, dar cel mai bine este să îl luați cu o oră înainte de masă.

Cel mai bine este să evitați alimentele care par să vă înrăutățească simptomele, cum ar fi alimentele bogate, picante și grase. De asemenea, ajută la reducerea băuturilor cofeinizate, cum ar fi ceaiul, cafeaua și cola, precum și alcoolul.

Pot bea alcool cu el?

Alcoolul nu interferează cu modul în care funcționează pantoprazolul. Cu toate acestea, consumul de alcool face ca stomacul să producă mai mult acid decât în mod normal. Aceasta vă poate irita mucoasa stomacului și vă poate agrava simptomele.

Schimbările de stil pot ajuta?

Poate fi posibil să ușurezi simptomele cauzate de prea mult acid din stomac, făcând câteva modificări în dieta și stilul tău de viață:

 • mențineți o greutate sănătoasă consumând sănătos
 • evitați alimentele care vă pot înrăutăți simptomele, cum ar fi alimentele bogate, picante și grase și alimentele acide precum roșiile, citricele, pansamentele pentru salate și băuturile fastuoase
 • reduceți băuturile cu cafeină, cum ar fi ceaiul, cafeaua și cola, precum și alcoolul și fumatul
 • dacă aveți simptome noaptea, încercați să nu mâncați cel puțin 3 ore înainte de a vă culca
 • ridică capul patului tău de la 10 la 20 cm, punând ceva sub pat sau saltea, astfel încât pieptul și capul să fie deasupra taliei tale

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!