Esomeprazol: medicament pentru scăderea acidului stomacal

1. Despre esomeprazol

Esomeprazolul reduce cantitatea de acid pe care stomacul o face.

Este folosit pentru arsuri la stomac, reflux acid și boala de reflux gastro-esofagian (GORD) – GORD este atunci când continuați să faceți reflux acid. Este, de asemenea, luate pentru a preveni și trata ulcerațiile stomacale .

Uneori, esomeprazolul este luat pentru o boală rară cauzată de o tumoră în pancreas sau intestin numit sindrom Zollinger-Ellison.

Esomeprazolul vine de asemenea amestecat cu naproxen , un medicament care reduce inflamația și durerea în articulații și mușchi.

Esomeprazolul vine sub formă de capsule, tablete, granule și sub formă de lichid.

Toate tipurile de esomeprazol sunt disponibile pe bază de rețetă. De asemenea, puteți cumpăra tablete și capsule cu 20 mg mai mici de la farmacii.

2. Fapte cheie

 • Este obișnuit să luați esomeprazol o dată pe zi dimineața.
 • Reacțiile adverse frecvente includ dureri de cap, diaree și dureri de stomac. Acestea tind să fie ușoare și dispar atunci când încetați să luați medicamentul.
 • Esomeprazol este numit după numele mărcilor Nexium, Nexium Control, Emozul și Ventra.
 • Când esomeprazolul este amestecat cu naproxen se numește numele de marcă Vimovo.
 • Dacă ați cumpărat esomeprazol fără rețetă și simptomele dvs. nu se îmbunătățesc după 2 săptămâni, consultați un medic înainte să mai luați.

3. Cine poate și nu poate lua esomeprazol

Esomeprazolul poate fi luat de către adulți. Copiii ar trebui să aibă esomeprazol numai dacă medicul le prescrie.

Esomeprazolul nu este potrivit pentru unii oameni. Pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă:

 • au avut o reacție alergică la esomeprazol sau la orice alte medicamente în trecut
 • au probleme cu ficatul
 • nu poate absorbi anumite tipuri de zaharuri, inclusiv glucoză sau zaharoză
 • se datorează unei endoscopii

Întrebați medicul dacă ar trebui să încetați să luați esomeprazol cu câteva săptămâni înainte de endoscopie. Acest lucru se datorează faptului că esomeprazolul poate ascunde unele dintre problemele care ar fi de obicei observate în timpul unei endoscopii.

4. Cum și când să o ia

Este obișnuit să luați esomeprazol o dată pe zi, primul lucru dimineața. Puteți lua cu sau fără mâncare.

Dacă luați esomeprazol de două ori pe zi, luați o doză dimineața și o doză seara.

Înghițiți comprimatele întregi cu o băutură de apă. Dacă aveți probleme la înghițirea tabletelor, le puteți pune într-un pahar cu apă. Amestecați până când comprimatele încep să se descompună, apoi beți imediat.

Dacă aveți probleme la înghițirea capsulelor, puteți deschide capsule de esomeprazol și goliți conținutul într-un pahar. Se amestecă cu puțină apă și se bea imediat. Umpleți din nou paharul cu apă și beți atât de bine pentru a vă asigura că nu există niciun medicament rămas în partea de jos a paharului.

Dacă copilul dvs. are mai puțin de 12 ani, medicul poate prescrie granule de esomeprazol care vin în pliculețe. Goliți granulele într-un pahar și amestecați cu puțină apă, apoi încurajați-le să o bea imediat.

Cât să iei

Fiecare comprimat sau capsulă conține 20 mg sau 40 mg. Fiecare plic conține 10 mg.

Doza uzuală de tratat:

 • arsurile la stomac și refluxul acid este de 20mg pe zi
 • boala de reflux gastro-esofagian este de 20 mg la 40 mg pe zi
 • ulcerul stomacal este de 20 mg pe zi
 • Sindromul Zollinger-Ellison este de 80 mg pe zi – acest lucru poate crește până la 160 mg pe zi, în funcție de cât de bine funcționează pentru tine

Dozele sunt de obicei mai mici pentru copiii și persoanele cu probleme hepatice.

Doza mea va urca sau coborî?

Uneori, medicul vă va crește doza dacă nu funcționează suficient de bine.

În funcție de motivul pentru care luați esomeprazol, puteți lua o doză mai mare pentru a începe, de obicei timp de o lună sau două. După aceasta, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați o doză mai mică.

Cât timp o voi lua?

Dacă ați cumpărat medicamentul singur de la o farmacie sau supermarket, spuneți-i medicului dumneavoastră dacă nu vă simțiți mai bine după ce ați luat esomeprazol timp de 2 săptămâni. Este posibil să dorească să facă teste pentru a afla care sunt cauzele simptomelor sau pentru a vă schimba la un alt medicament.

Dacă îl luați pe bază de rețetă, puteți lua doar câteva săptămâni sau luni, în funcție de boala dumneavoastră. Uneori, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să îl luați mai mult, chiar mulți ani.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați esomeprazol doar atunci când aveți simptome. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să-l luați în fiecare zi. Odată ce vă simțiți mai bine, puteți înceta să-l luați – de multe ori după câteva zile sau săptămâni. A lua esomeprazol în acest fel nu este potrivit pentru toată lumea. Vorbește-ți cu medicul despre ce este mai bine pentru tine.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă luați de obicei:

 • o dată pe zi , luați doza pierdută imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este mai puțin de 12 ore până la următoarea doză – în acest caz săriți doza ratată.
 • de două ori pe zi , luați doza pierdută imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este mai puțin de 4 ore până la următoarea doză – în acest caz săriți doza ratată.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată. Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Este foarte puțin probabil ca luarea uneia sau a două doze suplimentare din greșeală să creeze probleme. Cu toate acestea, trebuie să consultați medicul dumneavoastră dacă ați luat prea mult și aveți oricare dintre aceste simptome:

 • simțind transpirat
 • o bătaie rapidă a inimii
 • simtandu-se somnoroasa
 • vedere neclara
 • simțindu-te confuz sau agitat

5. Efecte secundare

Majoritatea persoanelor care iau esomeprazol nu au reacții adverse. Dacă aveți un efect secundar, acesta este de obicei ușor și va dispărea atunci când încetați să luați esomeprazol.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente pot apărea la mai mult de 1 din 100 de persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • dureri de cap
 • diaree
 • senzație sau rău (greață sau vărsături)
 • constipație
 • dureri de stomac sau vânt

Reacții adverse grave

Reacții adverse grave se produc la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane. Apelați imediat un medic dacă aveți:

 • dureri articulare și modificări anormale ale pielii, în special în părțile corpului expuse la soare, cum ar fi o erupție roșie, ridicată pe brațele tale, care se poate răspândi, bășici sau o erupție roșie pe obraji și nas. Acestea pot fi semne ale unei afecțiuni rare numite lupus eritematos cutanat subacut. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă luați esomeprazol de mult timp.
 • piele galbenă, pipi închis la culoare și oboseală. Acestea pot fi semne ale unor probleme ale ficatului.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă (anafilaxie) la esomeprazol.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale esomeprazolului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efecte secundare suspectate sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant.
 • diaree – bea multă apă pentru a evita deshidratarea . Semnele de deshidratare includ pipi mai puțin decât de obicei sau au pipi cu miros puternic.
 • senzație sau rău (greață sau vărsături) – încercați să luați esomeprazol cu sau după masă sau gustare. De asemenea, vă poate ajuta dacă nu mâncați alimente bogate sau picante în timp ce luați acest medicament.
 • constipațiemâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale și beți multă apă. Încercați să exersați mai regulat , de exemplu, mergând la o plimbare zilnică sau alergat. Dacă acest lucru nu ajută, discutați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră.
 • dureri de stomac sau vânt – evitați alimentele care provoacă vânt ca lintea, fasolea și ceapa. S-ar putea ajuta, de asemenea, să mănânce mese mai mici și mai dese, să mănânce și să bea încet și să faci exerciții fizice în mod regulat. Unele remedii farmaceutice, cum ar fi simeticona pot ameliora simptomele vântului.

7. Sarcina și alăptarea

Esomeprazolul nu este de obicei recomandat în timpul sarcinii, deoarece nu există dovezi ferme că este în siguranță.

Un medicament numit omeprazol , care este similar cu esomeprazolul, este în siguranță în sarcină.

Cu toate acestea, dacă sunteți gravidă, este întotdeauna mai bine să încercați să vă tratați simptomele fără a lua un medicament.

Medicul dumneavoastră sau moașa vă poate sugera să mâncați mai des mese mai mici și să evitați mâncarea grasă și picantă.

De asemenea, pot sugera să ridicați capul patului dvs. de 10 până la 20 cm, punând ceva sub pat sau saltea, astfel încât pieptul și capul dvs. să fie deasupra taliei. Acest lucru ajută la oprirea acidului stomacal care călătorește spre gât.

Dacă aceste schimbări ale stilului de viață nu funcționează, vi se poate recomanda omeprazol pentru a vă ajuta să vă ușurați simptomele.

Esomeprazol și alăptare

Esomeprazolul poate intra în laptele matern, dar nu se știe dacă dăunează copilului. Un medicament numit omeprazol , care este similar cu esomeprazol, este sigur să luați în timp ce alăptați. Vorbiți cu medicul dumneavoastră pentru a discuta ce este mai bine pentru dumneavoastră și pentru copilul vostru.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente pot interfera cu esomeprazolul și vă pot face mai multe efecte secundare.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe să luați esomeprazol :

 • digoxină (un medicament pentru inimă)
 • cilostazol (un medicament utilizat pentru tratarea picioarelor dureroase cauzate de circulația slabă)
 • medicamente antifungice, cum ar fi itraconazolul, ketoconazolul sau posaconazolul
 • metotrexat (un medicament utilizat pentru tratarea cancerului și afecțiuni precum psoriazisul și artrita reumatoidă )
 • Medicamente HIV
 • fenitoină (un medicament anti-epilepsie)
 • rifampicină (un antibiotic)
 • medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi clopidogrel
 • citalopram, escitalopram, clomipramină sau imipramină (antidepresive)
 • tacrolimus (un medicament utilizat pentru eczeme sau pentru a preveni respingerea organului după un transplant)

Acestea nu sunt toate medicamentele care nu se pot amesteca bine cu esomeprazol. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Amestecarea esomeprazolului cu remedii și suplimente din plante

Nu luați sunătoare, remediu pe bază de plante pentru depresie, în timp ce luați esomeprazol. Ceaiul de sunătoare poate opri funcționarea esomeprazolului la fel de bine.

Important

Spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează esomeprazolul?

Esomeprazolul este un tip de medicament numit inhibitor al pompei de protoni (IPP).

Pompele de protoni sunt substanțe minuscule din mucoasa stomacului, care îl ajută să facă acid pentru digerarea alimentelor.

Esomeprazolul împiedică pompele de protoni să funcționeze corect. Aceasta reduce cantitatea de acid pe care stomacul o face.

Când mă voi simți mai bine?

Ar trebui să începi să te simți mai bine în 2 până la 3 zile. Poate dura până la 4 săptămâni pentru ca esomeprazolul să funcționeze corect, astfel încât să mai aveți unele simptome de acid în această perioadă.

Dacă ați cumpărat esomeprazol fără rețetă și nu vă simțiți mai bine după 2 săptămâni, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să vrea să facă teste sau să vă schimbe cu un alt medicament.

Este sigur să luați esomeprazol mult timp?

Dacă luați esomeprazol mai mult de 3 luni, nivelul de magneziu din sângele dvs. poate scădea. Acest lucru te poate face să te simți obosit, confuz, amețit și să provoace zgârieturi musculare, șubrezete și o bătăi neregulate ale inimii. Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, spuneți medicului dumneavoastră.

Dacă luați esomeprazol mai mult de un an vă poate crește șansele de anumite reacții adverse, inclusiv:

 • fracturi osoase
 • infecții intestinale
 • deficiență de vitamina B12 – simptomele includ senzația foarte obosită, o limbă dureroasă și roșie, ulcerații ale gurii și ace și ace și ace

Dacă luați esomeprazol mai mult de 1 an, medicul vă va verifica în mod regulat starea de sănătate pentru a vedea dacă trebuie să continuați administrarea acestuia.

Nu se știe dacă esomeprazolul funcționează mai puțin bine cu cât îl luați mai mult. Dacă simțiți că nu mai funcționează, discutați cu medicul dumneavoastră.

Consumul de esomeprazol pentru o lungă perioadă de timp cauzează cancer de stomac?

Un studiu din Hong Kong publicat în 2017 a sugerat că persoanele care iau inhibitori ai pompei de protoni (IPP) precum esomeprazolul de cel puțin 3 ani au o șansă crescută foarte mică de a dezvolta cancer la stomac. Pentru fiecare 10.000 de persoane care iau un IPP pe termen lung, s-a crezut că 4 persoane în plus primesc cancer la stomac.

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat că IPP au cauzat cancer la stomac și rezultatele s-ar putea să nu se aplice în Marea Britanie.

Persoanele care iau IPP în mod regulat nu ar trebui să fie în mod special preocupat de acest studiu. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea medicamentelor, IPP au reacții adverse, așa că este mai bine să le luați pentru cel mai scurt timp posibil. Vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteți în cauză.

Cum scap de esomeprazol?

De obicei, puteți înceta să luați esomeprazol fără a reduce mai întâi doza.

Dacă ați luat esomeprazol pentru o lungă perioadă de timp, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a opri administrarea. Oprirea brusc ar putea face ca stomacul dvs. să producă mult mai mult acid și să vă facă revenirea simptomelor.

Reducerea dozei treptat înainte de oprirea completă va împiedica acest lucru.

Există medicamente similare?

Există alte 4 medicamente care sunt similare cu esomeprazolul. Sunt:

La fel ca esomeprazolul, aceste medicamente sunt inhibitori ai pompei de protoni. Acționează în același mod ca esomeprazolul pentru a reduce acidul în stomacul tău.

În general, funcționează la fel ca esomeprazolul și au reacții adverse similare, dar pot fi administrate în doze diferite.

Uneori, dacă esomeprazolul nu funcționează sau nu este de acord cu dumneavoastră, medicul vă poate sugera să încercați să luați un alt inhibitor al pompei de protoni.

Există alte medicamente pentru indigestie?

Există alte medicamente de farmacie și de prescripție medicală pentru indigestie și arsuri la stomac.

Antiacide , cum ar fi carbonatul de calciu (Tums), bicarbonatul de sodiu, Maalox și laptele de magnezie, ameliorează indigestia și arsurile la stomac prin neutralizarea acidului din stomac. Acestea oferă o ușurare rapidă, care durează câteva ore. Sunt ideale pentru simptome ocazionale de acid stomacal.

Unele antiacide, cum ar fi Gaviscon , au un ingredient suplimentar numit acid alginic.

Ele funcționează prin căptușirea stomacului, astfel încât sucurile din acesta să nu stropească în conducta alimentară.

Sunt deosebit de buni pentru ameliorarea refluxului acid.

Antiacidele sunt disponibile la farmacii și supermarketuri.

Blocanții H2 (antagoniști ai histaminei) reduc cantitatea de acid produsă în stomac, dar fac acest lucru într-un mod diferit față de inhibitorii pompei de protoni. Acestea includ famotidina (Pepcid), ranitidina (Zantac), cimetidină (Tagamet) și nizatidină (Axid).

În general, inhibitorii pompei de protoni precum esomeprazolul sunt folosiți mai întâi, deoarece sunt mai buni decât blocanții H2 la reducerea acidului stomacal.

Cu toate acestea, dacă nu acționați cu un inhibitor al pompei de protoni (de exemplu, din cauza efectelor secundare), medicul dumneavoastră vă poate prescrie un blocant H2.

Puteți cumpăra famotidină și ranitidină fără rețetă de la farmacii.

Pot lua esomeprazol cu un antiacid?

Puteți lua esomeprazol cu un antiacid, de exemplu Gaviscon . Luați-l cu 2 ore înainte sau după doza de esomeprazol.

Pot să iau calmante?

Da, este sigur să luați calmante precum paracetamol sau ibuprofen în același timp cu esomeprazolul.

Cel mai bine este să luați ibuprofen cu sau imediat după o masă, astfel încât să nu vă supere stomacul.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea esomeprazolului va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dvs. dacă încercați să rămâneți gravidă. Este posibil să doriți să vă revizuiți tratamentul.

Îmi va afecta contracepția?

Esomeprazolul nu afectează niciun tip de contracepție regulată, inclusiv pilula combinată . Poate reduce eficacitatea unui tip de contracepție de urgență numit ellaOne (ulipristal), astfel încât în loc să fie recomandat un alt contraceptiv de urgență.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Ocazional, esomeprazolul te poate face să te simți amețit sau adormit sau să-ți afecteze vederea. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule, nu folosiți sau folosiți utilaje sau instrumente până când nu vă simțiți mai bine.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool cu esomeprazol. Cu toate acestea, consumul de alcool face ca stomacul să producă mai mult acid decât în mod normal. Aceasta vă poate irita mucoasa stomacului și vă poate agrava simptomele.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea normal în timp ce luați esomeprazol.

Cu toate acestea, ar trebui să evitați alimentele care par să vă înrăutățească indigestia, cum ar fi alimentele bogate, picante și grase. De asemenea, ar trebui să reduceți băuturile cofeinizate, cum ar fi ceaiul, cafeaua și cola, precum și alcoolul.

Schimbările de stil pot ajuta?

Poate fi posibil să ușurezi simptomele cauzate de prea mult acid din stomac, făcând câteva modificări în dieta și stilul tău de viață:

 • mențineți o greutate sănătoasă consumând sănătos
 • nu mâncați alimente care vă pot înrăutăți simptomele, cum ar fi alimente bogate, picante și grase și alimente acide precum roșiile, citricele, pansamentele pentru salate și băuturile aromate
 • reduceți băuturile cu cafeină, cum ar fi ceaiul, cafeaua și cola, precum și alcoolul și fumatul
 • dacă aveți simptome noaptea, încercați să nu mâncați cel puțin 3 ore înainte de a vă culca
 • ridică capul patului tău de la 10 la 20 cm, punând ceva sub pat sau saltea, astfel încât pieptul și capul să fie deasupra taliei tale