Metronidazol: antibiotic pentru tratarea infecțiilor bacteriene

1. Despre metronidazol

Metronidazolul este un antibiotic.

Este folosit pentru a trata infecțiile pielii, rozaceea și infecțiile bucale (inclusiv gingiile infectate și abcese dentare ). Este utilizat în tratamentul afecțiunilor precum vaginoza bacteriană și boala inflamatorie pelvină .

Este, de asemenea, utilizat pentru a trata mușcăturile de insecte infectate, ulcerațiile pielii, rănile și rănile patului și pentru a trata și preveni infecțiile bacteriene și parazite.

Metronidazolul este disponibil numai pe bază de rețetă.

Vine sub formă de tabletă, gel, cremă, un lichid pe care îl bei sau un supozitor care este un medicament pe care îl împingeți ușor în anus. De asemenea, se administrează prin injecție, dar acest lucru se face de obicei numai în spital.

2. Fapte cheie

 • Cele mai frecvente reacții adverse ale comprimatelor de metronidazol, lichid, supozitoare sau gel vaginal sunt senzații sau bolnavi, diaree și un ușor gust metalic în gură.
 • Nu beți alcool în timp ce luați un comprimat de metronidazol, lichide, supozitoare sau gel vaginal sau timp de 2 zile după terminarea tratamentului. Alcoolul poate provoca reacții adverse, cum ar fi sentimentul și îmbolnăvirea, dureri de stomac, bufeuri, bătăi de inimă (palpitații) și dureri de cap.
 • Pentru majoritatea infecțiilor, vei începe să te simți mai bine în câteva zile, dar pentru unele poate dura mai mult. Când tratați rozaceea, puteți observa o diferență numai după câteva săptămâni.
 • Tabletele sau supozitoarele cu metronidazol sunt numite cu numele de marcă Flagyl.
 • Crema cu metronidazol se numește după numele de marcă Rosiced sau Rozex. Gelul se numește după numele mărcilor Acea, Anabact, Metrogel, Metrosa, Rozex sau Zyomet.

3. Cine poate și nu poate lua metronidazol

Metronidazolul poate fi luat de majoritatea adulților și copiilor. Metronidazolul nu este potrivit pentru unii oameni.

Pentru a vă asigura că tabletele, lichidul sau supozitoarele sunt sigure pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă :

 • au avut o reacție alergică la metronidazol sau la orice alte medicamente în trecut
 • sunt însărcinate sau alăptează
 • au probleme cu ficatul
 • au dializă
 • simți că nu vei putea opri consumul de alcool în timp ce folosești metronidazol

Pentru a vă asigura că crema sau gelul extern sunt sigure pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă :

 • au avut o reacție alergică la metronidazol sau la orice alte medicamente (inclusiv orice creme sau unguente) în trecut
 • sunt însărcinate sau alăptează

Pentru a vă asigura că gelul vaginal este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă :

 • au avut o reacție alergică la metronidazol sau la orice alte medicamente în trecut
 • sunt însărcinate sau alăptează
 • au probleme cu ficatul
 • simți că nu vei putea opri consumul de alcool în timp ce folosești metronidazol
 • credeți că este posibil să aveți tulburări vaginale

4. Tablete, lichide sau supozitoare

Comprimatele de metronidazol, lichid și supozitoare sunt prescrise pentru o serie de infecții, inclusiv boli inflamatorii pelvine. Forma pe care medicul dumneavoastră o prescrie, doza și cât timp va trebui să luați medicamentul depinde de tipul de infecție și cât de grav este acesta.

Unele infecții pot fi tratate cu o singură doză, în timp ce altele pot avea nevoie de un curs de 2 săptămâni. Dozele copiilor sunt mai mici și depind de vârsta sau greutatea copilului dumneavoastră. Urmați instrucțiunile medicului sau farmacistului.

Tabletele de metronidazol trebuie înghițite întregi cu o băutură de apă, după ce ai mâncat ceva de mâncare.

Lichidul cu metronidazol nu trebuie luat după mâncare. Acest medicament este livrat cu o seringă sau lingură de plastic pentru a vă ajuta să măsurați doza potrivită. Dacă nu aveți unul, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu va da suma corectă.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie supozitoare cu metronidazol dacă aveți dificultăți în a înghiți medicamente. Supozitoarele cu metronidazol sunt de obicei folosite de 3 ori pe zi. Urmați instrucțiunile care vin în ambalaj cu medicamentul dumneavoastră.

Dacă trebuie să luați mai multe doze de metronidazol pe zi, încercați să le spaționați uniform. De exemplu, dacă luați medicamentul de 3 ori pe zi, acesta ar putea fi primul lucru dimineața, jumătatea după-amiezii și la culcare.

Cât timp ar trebui să o iau?

Este foarte important să continuați să luați metronidazol atât timp cât medicul dumneavoastră a prescris-o.

Important

Continuați să luați acest medicament până când ați terminat cursul, chiar dacă vă simțiți mai bine. Dacă opriți tratamentul mai devreme, infecția ar putea reveni.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă uitați să luați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză. În acest caz, lăsați în afara dozei pierdute și luați următoarea doză normală.

Nu luați niciodată 2 doze în același timp. Nu luați niciodată o doză suplimentară pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti medicamentele.

Dar dacă iau prea mult?

A lua accidental o doză suplimentară de metronidazol este puțin probabil să vă dăuneze dumneavoastră sau copilului dumneavoastră.

Vorbiți cu farmacistul sau medicul dacă sunteți îngrijorat sau dacă luați mai mult de 1 doză suplimentară.

5. Cremă sau gel

Atunci când crema sau gelul cu metronidazol este prescris pentru rozacee, în mod normal, îl veți folosi de două ori pe zi timp de aproximativ 2 luni. Uneori, tratamentul poate dura mai mult. Urmați instrucțiunile medicului sau farmacistului.

Dacă folosești crema sau gelul pentru o infecție a pielii, sau ulcere sau răni infectate, este obișnuit să o pui o dată sau de două ori pe zi. Urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră sau ale farmacistului și continuați tratamentul până la vindecarea infecției.

Cum se pune

Puneți un strat subțire de cremă sau gel pe zona pe care o tratați și frecați-o foarte ușor. Încercați să evitați să-i intrați în ochi, deoarece poate intepa. Dacă aveți ceva în ochi, spălați-l imediat cu apă rece.

Cât timp trebuie să-l folosesc?

Este foarte important să păstrați utilizarea metronidazolului cremă sau gel atâta timp cât v-a prescris medicul.

Important

Continuați să utilizați acest medicament până când ați terminat cursul, chiar dacă vă simțiți mai bine. Dacă opriți tratamentul mai devreme, infecția ar putea reveni.

Ce se întâmplă dacă uit să-l folosesc?

Dacă uitați să folosiți cremă sau gel cu metronidazol, puneți-o imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză. Nu-l utilizați mai mult de două ori pe zi, dacă medicul nu vă spune acest lucru. Apoi continuați să folosiți crema sau gelul la ora obișnuită.

Ce se întâmplă dacă folosesc prea mult?

Dacă pui prea multă cremă sau gel – sau dacă ai ceva în gură – este puțin probabil să te facă rău.

Discutați cu farmacistul sau medicul dacă sunteți îngrijorat sau dacă dvs. sau copilul dvs. înghițiți din greșeală o mare parte din acesta.

6. Gel vaginal

Pentru tratarea vaginozei bacteriene, veți utiliza un aplicator pentru a pune gelul de metronidazol în vagin. Doza uzuală este de 1 aplicator complet, în fiecare noapte timp de 5 nopți. Este recomandat să nu utilizați gelul în timp ce aveți perioada.

Cum să-l folosească

Urmați instrucțiunile care vin în ambalaj împreună cu medicamentul dumneavoastră. Acestea vă vor spune cum să completați aplicatorul cu gel și să-l puneți în vagin.

Nu faceți sex în timp ce utilizați gelul vaginal.

Cât timp trebuie să-l folosesc?

Este foarte important să păstrați folosirea gelului vaginal cu metronidazol atâta timp cât v-a prescris medicul.

Important

Continuați să utilizați acest medicament până când ați terminat cursul, chiar dacă vă simțiți mai bine. Dacă opriți tratamentul mai devreme, infecția ar putea reveni.

Ce se întâmplă dacă uit să-l folosesc?

Dacă uitați să folosiți gel vaginal metronidazol, folosiți-l imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru doza dvs. obișnuită. Nu-l folosiți mai mult de o dată pe noapte. Apoi continuați să utilizați gelul la ora obișnuită.

Ce se întâmplă dacă folosesc prea mult?

Dacă accidental folosiți prea mult gel, este puțin probabil să vă facă rău.

Discutați cu farmacistul sau medicul dacă sunteți îngrijorat.

7. Efecte secundare

Este neobișnuit să aveți reacții adverse atunci când utilizați cremă sau gel cu metronidazol. Cu toate acestea, pot exista unele reacții adverse comune cu comprimatele, supozitoarele sau gelul vaginal.

Nu beți alcool în timp ce luați comprimatele sau lichidul sau utilizați gelul vaginal sau supozitoarele. Vă poate oferi reacții adverse severe, cum ar fi sentimentul sau îmbolnăvirea, dureri de stomac, bufeuri, o bătaie a inimii (palpitații) și o durere de cap. După terminarea tratamentului, așteptați 2 zile înainte de a bea din nou alcool. Acest lucru permite metronidazolului să părăsească corpul.

Reacții adverse frecvente ale comprimatelor, lichidului, supozitoarelor sau gelului vaginal

Continuați să luați medicamentul, dar discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • senzație de rău (greață)
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree
 • gust metalic în gură sau o limbă crudă

Reacții adverse grave ale comprimatelor, lichidului, supozitoarelor sau gelului vaginal

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Apelați imediat un medic dacă:

 • obții pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acestea pot fi semne de avertizare ale problemelor hepatice sau ale vezicii biliare
 • aveți infecții neașteptate, ulcerații bucale, vânătăi, sângerare gingiilor sau oboseală extremă – acestea pot fi cauzate de o problemă de sânge
 • aveți dureri de stomac rău care pot ajunge până la spate – acesta poate fi un semn de pancreatită
 • ai vedere încețoșată sau dublă
 • aveți febră (38 ° C și mai mare) și gâtul înțepenit, vedeți sau auziți lucruri care nu sunt acolo (halucinante), vă simțiți confuzi, nu pot face față luminii strălucitoare sau au dificultăți în vorbire – acestea pot fi semne de avertizare ale meningitei sau că metronidazolul îți afectează creierul

Dacă bănuiești că tu sau altcineva prezintă semne de meningită sau alte probleme legate de creier, adresați-vă unui medic sau mergeți imediat la cel mai apropiat departament de accidente și urgență (A&E) .

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă (anafilaxie) la metronidazol.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale comprimatelor de metronidazol, cremă, gel, supozitoare sau gel vaginal. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

8. Cum să faci față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • senzație de rău (greață) – rămâneți la mese simple și nu mâncați alimente bogate sau picante. Trebuie să încercați întotdeauna să luați metronidazolul după masă sau gustare.
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree – beți multe lichide, cum ar fi apă sau dovlecei, pentru a evita deshidratarea . Luați înghițituri mici și frecvente dacă sunteți bolnav. Semnele de deshidratare includ pipi mai puțin decât de obicei sau având pipi întunecat, cu miros puternic. Dacă diareea și vărsăturile continuă mai mult de 24 de ore, contactați medicul pentru sfaturi. Nu luați alte medicamente pentru a trata diareea sau vărsăturile fără să discutați cu un farmacist sau un medic.
 • gust metalic în gură sau o limbă de blană – bea multă apă și mănâncă alimente obișnuite de care te bucuri. Dacă limba dvs. este foarte crudă, aceasta ar putea fi un semn de încurcătură – cereți sfatul farmacistului sau medicului dumneavoastră.

9. Sarcina și alăptarea

În general este sigur să utilizați metronidazol în timp ce sunteți gravidă sau alăptați.

Dacă alăptați, aveți grijă atunci când aplicați cremă sau gel cu metronidazol. Asigurați-vă că nu-l obțineți accidental pe sâni. Dacă se întâmplă acest lucru, spălați orice cremă sau gel de la sâni înainte de a-i hrăni copilului.

Pentru mai multe informații despre modul în care metronidazolul poate afecta dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, vizitați site-ul web Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină (BUMPS) .

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

10. Precauții cu alte medicamente

Crema sau gelul cu metronidazol nu se știe că cauzează probleme cu alte medicamente. Cu toate acestea, există unele medicamente care nu se amestecă bine cu comprimatele, supozitoarele, lichidul sau gelul vaginal.

Spuneți medicului dumneavoastră înainte de a începe să luați tablete cu metronidazol, supozitoare, lichid sau gel vaginal dacă luați aceste medicamente :

 • un subțire de sânge numit warfarină
 • litiu (utilizat pentru tratarea unor tipuri de probleme de sănătate mintală)
 • disulfiram (folosit pentru a ajuta oamenii să rămână fără alcool)
 • fenitoină sau fenobarbitonă (utilizată pentru tratarea epilepsiei)
 • ciclosporină (folosită pentru a amortiza sistemul imunitar)
 • fluorouracil sau busulfan (utilizat pentru tratarea unor tipuri de cancer)
 • orice medicamente pe care le luați ca lichid, în cazul în care acestea conțin alcool

Amestecarea metronidazolului cu remedii și suplimente din plante

Nu se cunosc probleme cu administrarea de remedii și suplimente din plante alături de metronidazol. Cu toate acestea, unele remedii și suplimente care vin ca lichide pe care le bei pot conține și alcool. Verificați lista ingredientelor sau întrebați furnizorul sau producătorul.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

11. Întrebări comune

Cum funcționează metronidazolul?

Metronidazolul este un antibiotic. Funcționează prin oprirea creșterii bacteriilor (sau paraziților) care provoacă infecția.

Cât durează pentru a lucra?

Pentru majoritatea infecțiilor, ar trebui să vă simțiți mai bine în câteva zile. Cu umflături grave (inclusiv infecții dentare), medicamentul va începe să funcționeze în câteva zile, dar poate dura mai mult până când simptomele dvs. vor începe să se îmbunătățească.

Pentru unele dintre infecțiile cu care se folosește metronidazolul, puteți începe să observați o îmbunătățire abia după o săptămână.

Când folosiți crema sau gelul pentru a trata rozaceea, poate fi necesar să așteptați câteva săptămâni înainte de a vedea vreo îmbunătățire.

Este foarte important să continuați să luați metronidazol până la terminarea cursului. Faceți acest lucru chiar dacă vă simțiți mai bine. Acesta va ajuta la oprirea revenirii infecției.

Dar dacă nu mă pricep?

Spuneți medicului dumneavoastră dacă încă nu vă simțiți mai bine la 2 sau 3 zile după terminarea cursului de metronidazol. De asemenea, spuneți-le dacă, în orice moment, începeți să vă simțiți mai rău.

Îmi va opri funcționarea contracepției?

Metronidazolul nu împiedică niciun fel de contracepție să funcționeze, inclusiv pilula combinată și contracepția de urgență .

Cu toate acestea, dacă metronidazolul vă face să vomitați sau să aveți diaree severă (6 până la 8 pooci în apă în 24 de ore) mai mult de 24 de ore, este posibil ca pastilele dvs. contraceptive să nu vă protejeze de sarcină. Dacă se întâmplă acest lucru, urmați instrucțiunile din prospectul care conține pastilele contraceptive.

Citiți mai multe despre ce să faceți dacă sunteți pe pilulă și sunteți bolnav sau aveți diaree .

Îmi va da fiori?

Unii oameni se confruntă cu o infecție fungică numită sturd după ce au luat un curs de antibiotice precum metronidazolul. Acest lucru este mai frecvent dacă utilizați gelul vaginal. Se întâmplă deoarece antibioticele ucid bacteriile inofensive normale care te ajută să te protejeze împotriva fiorii.

Adresați-vă farmacistului sau medicului pentru sfaturi dacă vi se întâmplă acest lucru.

Îmi va reduce fertilitatea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de metronidazol va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei. Cu toate acestea, discutați cu un farmacist sau medic înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Metronidazolul nu afectează de obicei capacitatea de a conduce vehicule sau de a circula cu bicicleta.

Cu toate acestea, foarte rar, unele persoane suferă de somnolență sau vedere încețoșată. Nu conduceți și nu mergeți pe bicicletă până nu încetați să vă simțiți somnolent și viziunea dvs. este limpede.

Pot bea alcool cu el?

Nu bea alcool în timp ce luați metronidazol, inclusiv timp de 2 zile după aceea. Acest lucru oferă medicamentului timp pentru a părăsi corpul.

Acest lucru este important deoarece metronidazolul poate reacționa cu alcoolul pentru a provoca o serie de reacții adverse. Acestea includ simțirea și starea de rău, dureri de stomac, bufeuri, o bătaie de inimă (palpitații) și o durere de cap.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu trebuie să aveți alcool (în alimente sau băuturi) în timp ce luați metronidazol – și timp de 2 zile după aceea.

În caz contrar, puteți mânca și bea normal.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!