Difenhidramina (inclusiv Nytol Original & Histergan): antihistaminic somnolent

1. Despre difenhidramina

Diphenhydramina este un medicament antihistaminic care ameliorează simptomele alergiilor . Este cunoscut sub numele de antihistaminic somnolent (sedativ) și este mai probabil să te facă să te simți somnolent decât alte antihistaminice. Este folosit pentru:

 • probleme de somn de scurtă durată ( insomnie ), inclusiv când tuse sau răceală , sau mâncărime, te ține treaz noaptea – numele de brand includ Nytol Original, Nytol One-a-Night și Sleepeaze
 • tuse și simptome de răceală – numele brandurilor includ Benylin Chesty Toughs și Covonia Night Night Formula
 • febra fânului – numele de marcă includ Histergan
 • eczeme , urticarie (urticarie), mușcături de insecte și înțepături – numele de marcă includ Histergan

Puteți cumpăra difenhidramină din farmacii și supermarketuri. Difenhidramina este de asemenea disponibilă pe bază de rețetă.

Vine sub formă de tablete, capsule și un lichid pe care îl înghițiți. Pentru alergii ale pielii, cum ar fi stupii sau mușcăturile și înțepăturile, este disponibil și sub formă de cremă. Crema este mult mai puțin probabilă să te facă să te simți somnoros decât comprimatele, capsulele sau lichidul.

Puteți cumpăra, de asemenea, amestecat cu alte medicamente, cum ar fi levomentolul, paracetamolul , pholcodina și pseudoefedrina, pentru a trata simptomele de tuse și răceală.

2. Fapte cheie

 • Evitați consumul de alcool în timp ce luați difenhidramină. Alcoolul crește riscul de reacții adverse.
 • Pentru a vă ajuta să dormiți, vă luați de obicei medicamentul cu 20 de minute înainte de a vă culca. În mod normal, durează aproximativ 30 de minute pentru a lucra.
 • Reacțiile adverse frecvente includ senzația de somn, amețeli sau nesigure pe picioare. Este posibil să aveți dificultăți de concentrare și o gură uscată.
 • Difenhidramina mai este numită și după denumirile de marcă Histergan, Nytol Original, Nytol One-A-Night și Sleepeaze.
 • Atunci când este amestecat cu alte medicamente, numele brandurilor includ Benylin Chesty Toughs, Benylin Childrens Night Night, Covonia Night Night Formula, Panadol Night Pain și Unicough.

3. Cine poate și nu poate lua difenhidramina

Difenhidramina poate fi luată de majoritatea adulților și tinerilor cu vârsta de 16 ani. Uneori puteți da difenhidramină copiilor, în funcție de vârstă și de simptomele lor. Cereți sfatul farmacistului.

Difenhidramina nu este potrivită pentru unii oameni. Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:

 • au avut în trecut o reacție alergică la difenhidramina sau la orice alte medicamente
 • au probleme pulmonare, cum ar fi astmul sau BPOC , sau o boală care creează multă flegmă
 • au o problemă de ochi numită glaucom de închidere a unghiului primar
 • au un ulcer stomacal sau un blocaj în stomac sau intestin
 • au probleme cu rinichii sau ficatul
 • aveți probleme să vă pipiți sau să vă goliți vezica
 • au epilepsie sau orice altă problemă de sănătate care provoacă potriviri
 • au o intoleranță la sau nu pot absorbi unele zaharuri, cum ar fi lactoza sau sorbitolul
 • trebuie să faceți un test de alergie – difenhidramina vă poate afecta rezultatele, astfel încât este posibil să fie necesar să încetați administrarea acestuia cu câteva zile înainte de testare – cereți sfatul unui farmacist sau medicului dumneavoastră
 • nu pot avea alcool – unele produse difenhidramine lichide conțin o cantitate mică de alcool, așa că verificați ingredientele și ambalajul cu atenție

Furnizarea de difenhidramină copiilor

Pentru unele simptome, puteți da difenhidramină copiilor cu vârsta peste 6 ani. Consultați farmacistul sau medicul pentru a vă asigura dacă un produs este potrivit pentru copilul dumneavoastră.

Important

Nu oferiți copilului dvs. difenhidramină pentru a-i ajuta să doarmă. Difenhidramina este potrivită numai pentru problemele de somn la persoanele cu vârsta peste 16 ani.

Copiii cu vârsta de peste 6 ani pot avea difenhidramină pentru:

 • mușcături și înțepături de insecte – numai cremă difenhidramină
 • eczema – numai crema cu difenhidramina
 • simptome de tuse și de răceală (acest lucru nu se aplică tuturor medicamentelor pentru tuse și răceală care conțin difenhidramină, deci verificați cu atenție instrucțiunile care vin cu ambalajul)

Nu le oferiți copii difenhidraminei pentru febra fânului sau alte alergii până la vârsta de 12 ani sau peste.

4. Cum și când să îl folosești

Dacă vi sau copilul dumneavoastră vi s-a prescris difenhidramină, urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră despre cum și când să o luați.

Luați sau utilizați difenhidramina numai atunci când aveți nevoie – de exemplu, dacă nu sunteți în imposibilitatea de a dormi, deoarece vă faceți griji pentru ceva sau simptomele de răceală vă trezesc.

Important

Dacă ați cumpărat difenhidramină sau orice medicament care conține difenhidramină de la o farmacie sau supermarket, urmați instrucțiunile care vin cu pachetul sau solicitați sfatul unui farmacist.

Instrucțiunile vor fi diferite, în funcție de tipul de difenhidramină pe care îl cumpărați – și de celelalte medicamente cu care este amestecat.

Cât să folosești

Doza uzuală depinde de tipul de difenhidramină pe care îl luați și de ce îl luați.

Dacă aveți peste 65 de ani, începeți cu doza mai mică, deoarece este posibil să aveți mai multe reacții adverse.

 • Insomnie pe termen scurt – difenhidramina vine sub formă de comprimate de 25 mg și 50 mg. De obicei, veți lua 50 mg, cu 20 de minute înainte de a vă culca.
 • Tuse și simptome de răceală – difenhidramina vine în amestec cu alte medicamente pentru a trata simptomele tusei și răcelii. Vine sub formă de tablete, capsule și ca un lichid pe care îl înghițiți. Doza uzuală depinde de tipul de medicament pe care îl luați. Verificați cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj sau întrebați medicul sau farmacistul dacă nu sunteți sigur.
 • Febra de fân și alergii – difenhidramina vine sub formă de comprimate de 25 mg și 50 mg. Doza uzuală este de 25 mg sau 50 mg, luată de 3 sau 4 ori pe zi. Încercați să spaționați dozele uniform pe parcursul zilei.
 • Mușcături de insecte, înțepături și eczeme – difenhidramina vine ca o cremă pe care o folosești o dată sau de două ori pe zi. Veți avea nevoie doar de o cantitate mică, suficientă pentru un strat subțire.

Cum să-l folosească

Puteți lua tablete diphenhidramine, capsule și lichid cu sau fără alimente.

Luați întotdeauna comprimate de difenhidramină sau capsule cu o băutură de apă. Înghițiți-le întregi. Nu le mesteca.

Medicamentele lichide care conțin difenhidramină vin cu o seringă sau lingură de plastic pentru a vă ajuta să măsurați doza potrivită. Dacă nu aveți o seringă sau lingură, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu veți obține suma corectă.

Cu crema, puneți o cantitate mică pe zona afectată și neteziți-o ușor. Nu-l folosiți pe suprafețe mari ale pielii. Ține crema departe de ochi, gură și nas. Nu uitați să vă spălați mâinile după aceea – decât dacă vă tratați mâinile.

Ce se întâmplă dacă îmi uit medicamentul?

Dacă luați difenhidramină pentru a vă ajuta să dormiți și uitați să o luați înainte de culcare, săriți doza ratată și să începeți din nou în seara următoare.

Dacă luați orice alt medicament care conține difenhidramină și uitați să luați o doză, luați medicamentul atunci când veți avea nevoie de acesta pentru a vă ușura simptomele.

Nu luați niciodată 2 doze în același timp. Nu luați niciodată o doză suplimentară pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați frecvent dozele, poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Ce se întâmplă dacă folosesc prea mult?

Prea multă difenhidramină poate fi periculoasă.

Dacă ați luat prea mult din greșeală:

 • s-ar putea să vă simțiți foarte somnolent sau bolnav
 • vederea ta poate fi încețoșată
 • inima ta poate bate foarte repede

În cazuri grave poți deveni inconștient și poate avea nevoie de tratament de urgență în spital.

Nu folosiți crema difenhidramină în același timp cu alte produse care conțin difenhidramină. Acest lucru poate duce la supradozaj.

Sfaturi urgente: Sunați imediat medicul dumneavoastră dacă luați prea mult difenhidramină din greșeală

Dacă aveți nevoie să mergeți la un departament de accidente de urgență și de urgență (A&E) , nu vă conduceți singuri – cereți pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați pachetul de difenhidramină sau prospectul din interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, difenhidramina poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Cu toate acestea, este posibil să aveți mai multe șanse să le primiți dacă aveți peste 65 de ani.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • senzație de somn în timpul zilei
 • gură uscată
 • simțiți amețeli sau nesiguri pe picioare sau aveți dificultăți de concentrare

Crema difenhidraminei poate agrava uneori erupțiile cutanate. De asemenea, poate face pielea dvs. sensibilă la lumina soarelui.

Reacții adverse grave

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă:

 • au bătăi neregulate ale inimii
 • o conștientizare crescută a bătăilor inimii tale
 • simți orice amorțeală sau ace și ace și ace
 • simți-te confuz sau foarte neliniștit
 • a se potrivi (sechestru)

Dacă cineva din jurul tău se potrivește, sună imediat la 999.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să existe o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la difenhidramină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale difenhidraminei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • senzatia de somn in timpul zilei – somnolenta se poarta de obicei la 8 ore dupa o doza. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau utilaje dacă vă simțiți astfel.
 • gura uscată – mestecați gumă fără zahăr sau sugeți dulciuri fără zahăr.
 • te simți amețit sau nesigur pe picioare sau dificultăți de concentrare – dacă difenhidramina te face să te simți în acest fel, oprește ceea ce faci și stai sau culcă-te până te simți mai bine. Dacă sentimentul nu dispare sau te tulbură, nu mai luați niciun medicament și discutați cu un farmacist sau cu medicul dumneavoastră.

7. Sarcina și alăptarea

Diphenhidramina nu este în mod normal recomandată în timpul sarcinii.

Acest lucru se datorează faptului că nu există suficiente informații pentru a fi sigur că acestea sunt sigure. Dacă luați difenhidramina până la sfârșitul sarcinii, există riscul ca copilul să se nască cu unele dintre reacțiile adverse.

Dacă aveți insomnie în timp ce sunteți gravidă, medicul sau moașa vă poate sugera modalități de a vă îmbunătăți rutina de somn – cum ar fi relaxarea și evitarea golurilor. Dacă acest lucru nu funcționează, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt antihistaminic numit prometazină pentru a vă ajuta să dormiți.

Dacă aveți tuse sau răceală, puteți ajuta să vă ușurați simptomele odihnindu-vă, consumând multe lichide și luând calmante zilnice, cum ar fi paracetamolul .

Difenhidramina și alăptarea

Diphenhidramina nu este în mod normal recomandată atunci când alăptați, deoarece cantități mici de medicament trec în laptele matern. De asemenea, poate reduce cantitatea de lapte pe care o produceți.

Discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece alte medicamente ar putea fi mai bune în timp ce alăptați. De obicei este sigur să luați antihistaminice similare numite loratadină și cetirizină în timp ce alăptați. Dacă aveți nevoie de un antihistaminic somnolent pentru a vă ajuta să dormiți, medicul dumneavoastră vă poate recomanda clorfenamina .

Cu toate acestea, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice antihistaminic dacă copilul dvs. a fost prematur, a avut o greutate scăzută la naștere sau are probleme de sănătate.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente și difenhidramina interferează între ele și cresc șansele ca dumneavoastră să aveți reacții adverse. Consultați farmacistul sau medicul dacă luați:

 • antidepresive, cum ar fi venlafaxina sau un inhibitor de monoaminoxidază cum ar fi fenelzina
 • metoprolol, un medicament pentru inimă
 • orice medicament care te face somnolent, îți oferă o gură uscată sau îți este dificil să faci pipi – administrarea de difenhidramină ar putea înrăutăți aceste reacții adverse

Dacă luați o tuse sau un remediu la rece sau un calmant care conține difenhidramină, verificați cu atenție care sunt celelalte ingrediente. De exemplu, verificați dacă conține paracetamol . Solicitați sfatul farmacistului înainte de a lua acest medicament împreună cu orice alte agenți de calmare sau medicamente.

Amestecarea difenhidraminei cu remedii și suplimente din plante

Ar putea fi o problemă luând unele remedii din plante și suplimente alături de difenhidramină – în special cele care provoacă reacții adverse, cum ar fi somnolenta, o gură uscată sau îngreunează pipi.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează difenhidramina?

Difenhidramina este un medicament numit antihistaminic. Este clasificat ca antihistaminic somnolent (sedativ).

Când intrați în contact cu ceva la care sunteți alergic , corpul dvs. produce o substanță chimică numită histamină. Acest lucru poate provoca simptome, cum ar fi nasul curgător sau erupții cutanate.

Difenhidramina blochează efectele histaminei din creierul dvs. și acest lucru reduce simptomele. Acesta intră în creier în cantități mari și acest lucru te poate face să te simți somnolent.

Difenhidramina blochează și efectele unei alte substanțe chimice numite acetilcolină. Acest lucru poate ajuta la uscarea unei tuse sau a nasului curgător, dar poate provoca, de asemenea, reacții adverse, cum ar fi o gură uscată și nas uscat.

Cât durează pentru a lucra?

Dacă luați diphenhydramine pentru probleme de somn pe termen scurt, va începe să vă simțiți somnolent în jurul a 20-30 de minute după ce ați luat-o.

Pentru tuse și răceli, în mod normal, simptomele dvs. vor începe să se amelioreze în 20 de minute.

Medicamentul trebuie să funcționeze aproximativ 4 până la 6 ore.

Cât timp pot să-l iau?

Trebuie să luați difenhidramină doar pentru o perioadă scurtă de timp, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune că este bine să o luați mai mult timp.

Acest lucru se datorează faptului că corpul tău se obișnuiește cu difenhidramina rapid. Odată ce corpul dumneavoastră s-a obișnuit cu acest medicament, este puțin probabil să aibă același efect. Dacă luați difenhidramina timp de 2 săptămâni sau mai mult, corpul dvs. poate deveni, de asemenea, dependent de aceasta.

Vorbiti cu medicul sau farmacistul inainte de a lua difenhidramina mai mult timp decat recomanda prospectul medicamentului. Cereți-i sfaturi dacă nu sunteți sigur pentru cât timp ar trebui să o luați.

Diphenhidramina este dependentă?

Da, este dependență. Puteți deveni dependentă de difenhidramină dacă o luați continuu pentru o perioadă de timp. De exemplu, dacă îl iei în fiecare zi mai mult de 2 săptămâni.

Pentru a evita dependența, adulții și copiii ar trebui să ia difenhidramina doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră recomandă altfel.

Pot să iau mai mult de un antihistaminic simultan?

Dacă aveți o erupție cutanată cu mâncărime severă, medicul vă poate recomanda să luați 2 antihistaminice diferite în același timp timp de câteva zile.

Pe lângă faptul că a luat un antihistaminic non-somnolent în timpul zilei (cum ar fi fexofenadina , cetirizina sau loratadina ), medicul vă poate recomanda să luați un antihistaminic somnolent noaptea, dacă mâncărimea îngreunează somnul.

Nu luați alt antihistaminic somnolent împreună cu difenhidramina. Te va face foarte obosit și adormit. Alte antihistaminice somnolente includ clorfenamina (Piriton), prometazina (fenergan) și hidroxizina (Atarax sau Ucerax).

Important

Nu luați 2 antihistaminice împreună, decât dacă medicul dumneavoastră a fost sfătuit.

Care este diferența dintre difenhidramina și alte antihistaminice?

Difenhidramina este cunoscută sub denumirea de antihistaminic somnolent sau sedativ, deoarece te face somn.

Antistaminicele care nu sunt somnolente sunt mai puțin susceptibile să aibă acest efect. Acestea includ cetirizina , fexofenadina și loratadina .

Majoritatea oamenilor preferă să ia un antihistaminic non-somnolent, deoarece este mai puțin probabil să interfereze cu rutina lor de zi cu zi. S-ar putea să alegeți să luați un antihistaminic somnolent, însă, dacă aveți probleme pentru a adormi sau dacă simptomele de mâncărime sau tuse vă păstrează treaz.

Nu există suficiente informații disponibile pentru a spune dacă un antihistaminic este mai bun decât altul pentru tratarea alergiilor. Este posibil să fie nevoie să încercați câteva medicamente diferite pentru a afla care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră. Adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră pentru sfaturi dacă nu sunteți sigur.

Cum este diferit de alte remedii pentru tuse și răceală?

Difenhidramina blochează efectele unei substanțe chimice naturale numită acetilcolină. Acest lucru poate ajuta la uscarea unei tuse sau a nasului curgător, dar poate provoca, de asemenea, reacții adverse, cum ar fi o gură uscată și nas uscat.

Unele remedii pentru tuse și răceală susțin că îți reprimă tusea sau te opresc să creezi flegmă. Deși unora le consideră de ajutor, nu sunt de obicei recomandate. Acest lucru se datorează faptului că există puține dovezi că sunt mai eficiente decât remedii simple la domiciliu – și nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Pot să-l iau cu calmante?

Da, puteți lua difenhidramina împreună cu analgezice precum paracetamol sau ibuprofen .

Dacă luați difenhidramină cu analgezice care conțin codeină (cum ar fi co-codamol ) sau alte analgezice, vă puteți simți foarte obosit și somnolent. Nu conduceți, nu mergeți cu bicicleta sau nu folosiți utilaje sau instrumente dacă vi se întâmplă acest lucru.

Este important să verificați cu atenție ambalajul sau eticheta medicamentului. Acest lucru se datorează faptului că unele produse de difenhidramină conțin deja un antidirigent. Nu luați calmante suplimentare dacă acesta este cazul, deoarece există riscul de supradozaj.

Vorbiți farmacistului dvs. dacă nu sunteți sigur dacă un medicament conține deja un calmant.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta cu ea?

Nu conduceți o mașină sau nu mergeți cu bicicleta dacă difenhidramina vă face somn în timpul zilei, vă oferă o vedere încețoșată sau vă face să vă simțiți amețit, stângace sau incapabil să vă concentrați sau să luați decizii. Acest lucru poate fi mai probabil atunci când începeți să luați difenhidramina, dar s-ar putea întâmpla oricând – de exemplu, atunci când începeți un alt medicament.

Este o ofensă să conduci o mașină dacă capacitatea ta de a conduce în siguranță este afectată. Este responsabilitatea ta să decizi dacă este în siguranță să conduci. Dacă aveți vreo îndoială, nu conduceți.

GOV.UK dispune de mai multe informații despre legea privind drogurile și conducerea vehiculelor . Discutați cu medicul sau farmacistul dacă nu sunteți sigur dacă este sigur pentru a conduce vehicule în timp ce luați difenhidramină.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de difenhidramină va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Îmi va afecta contracepția?

Diphenhidramina nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula combinată și contracepția de urgență .

Pot bea alcool cu el?

Nu bea alcool în timp ce luați difenhidramină.

Alcoolul și difenhidramina împreună te pot face să dormi foarte profund. Nu veți putea respira corect și este posibil să aveți dificultăți în trezire.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca normal, în timp ce luați difenhidramină.

Cu toate acestea, evitați alcoolul și băuturile care conțin cofeină, precum cafea, cola sau băuturi energizante. Cofeina are efectul opus difenhidraminei asupra corpului tău și nu mai funcționează.

Diphenhidramina te face să te pui în greutate?

Nu există dovezi că difenhidramina te face să te pui în greutate.

Schimbările de stil pot să mă ajute să dorm mai bine?

Există o serie de lucruri pe care le puteți încerca să vă ajutați să aveți un somn bun :

 • stabilesc ore regulate pentru a merge la culcare și a te trezi
 • relaxați-vă înainte de culcare – încercați să faceți o baie caldă sau să ascultați muzică calmantă
 • folosiți perdele sau jaluzele groase, o mască pentru ochi și dopuri de urechi pentru a vă opri să fiți trezit de lumină și zgomot
 • evitați cofeina, țigările sau vaporii, alcoolul, mesele grele și faceți exerciții fizice câteva ore înainte de ora de culcare
 • nu urmăriți televizorul și nu folosiți telefoane, tablete sau computere în pat sau înainte de ora de culcare
 • nu dormi în timpul zilei
 • faceți o listă cu grijile și orice idei despre cum să le rezolvați înainte de a vă culca – acest lucru vă poate ajuta să uitați de ele până dimineața
Schimbările de stil de viață pot ajuta febra fânului și alte alergii?

Dacă aveți febră de fân, vă va ajuta dacă nu petreceți prea mult timp afară când numărul polenului este mare.

Sfaturi pentru când ești afară

 • Nu tăiați iarba și nu mergeți pe iarbă.
 • Purtați ochelari de soare înveliți pentru a opri intrarea polenului în ochi.
 • Pune vaselina în jurul nărilor pentru a ajuta la capcarea polenului.
 • Duș și schimbă-ți hainele după ce ai fost afară pentru a te spăla de polen.

Sfaturi pentru când ești înăuntru

 • Păstrați ferestrele și ușile cât mai mult posibil.
 • Aspirați în mod regulat și praf cu o cârpă umedă.
 • Nu păstra flori proaspete în casă.
 • Nu fumați și nu înconjurați fumul, deoarece înrăutățește simptomele febrei fânului.

Cel mai bun mod de a preveni orice fel de reacție alergică este de a evita substanța la care ești alergic, dacă poți. Există câteva etape practice pe care le puteți urma pentru a vă ajuta să evitați alergenii obișnuiți .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!