Cât de curând pot merge la înot după operație?

Depinde de tipul de operație pe care l-ați făcut, dar nu ar trebui să mergeți la înot decât:

  • chirurgul dumneavoastră, medicul de familie sau fizioterapeutul au confirmat că este sigur pentru dumneavoastră
  • rana ta s-a vindecat (nu trebuie să fie scufundată sub apă înainte de a se vindeca) – întrebați chirurgul cât va dura rana voastră pentru a se vindeca
  • rana ta nu provoacă durere

În general, după ce cusăturile tale s-au îndepărtat sau s-au dizolvat și rana s-a vindecat complet, ar trebui să puteți înota în mare sau în piscină. Odată ce o rană s-a vindecat, riscul de infecție scade.

Cusăturile pot fi înlăturate, de obicei, în termen de 7-10 zile de la operație, deși depinde de tipul de rană. Cusăturile absorbabile pot dura mai mult până se dizolvă.

Ar trebui să evitați înotul mai mult timp dacă aveți o altă afecțiune care vă crește riscul de infecție sau întârzie vindecarea.

Nu trebuie să înotați dacă aveți răni deschise. De asemenea, nu ar trebui să înotați dacă purtați o turnare din ipsos sau dacă aveți un dispozitiv de fixare extern – un cadru metalic care vă menține oasele în poziție – până când chirurgul vă recomandă să fie sigur.

Înot după diferite tipuri de intervenții chirurgicale

În funcție de tipul de intervenție chirurgicală, este posibil să fie nevoie să evitați înotul timp de ceva timp, chiar și după ce s-a vindecat rana.

Mai jos sunt câteva exemple, dar ar trebui să consultați întotdeauna cu specialiștii din domeniul sănătății care vă tratează înainte de a merge la înot:

  • transplant de cornee – evitați înotul timp de cel puțin 1 lună și până când vi se recomandă că este în siguranță; purtați ochelari de protecție pentru a vă proteja ochiul de un rănit de impact și nu vă aruncați înăuntru
  • înlocuirea șoldului – ar trebui să vă simțiți din nou la normal după 8 până la 12 săptămâni, când puteți reveni la activitățile obișnuite, cum ar fi înotul, dar unii chirurgi vă sfătuiesc împotriva atacului de sân
  • chirurgie bypass cardiac – puteți înota după 3 luni
  • chirurgia cataractei – ar trebui să evitați înotul timp de 4 până la 6 săptămâni
  • apendicectomie (după apendicită ) – puteți înota după ce s-au îndepărtat cusăturile, rana s-a vindecat și v-ați recuperat complet (de obicei cel puțin 2 săptămâni)

Informatii suplimentare

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!