Pot vaccina dacă sunt însărcinată?

Depinde de tipul de vaccinare. Unele vaccinuri, precum vaccinul antigripal sezonier și vaccinul contra tusei convulsive, sunt recomandate în timpul sarcinii. Și unele, cum ar fi vaccinul împotriva tetanosului, sunt perfect sigure în timpul sarcinii, dacă este necesar.

Dacă vaccinul implică utilizarea unei versiuni „vii” a virusului, cum ar fi vaccinul MMR, acesta va fi administrat în mod normal după nașterea copilului, deoarece aceste vaccinuri ar putea provoca infectarea copilului tău nenăscut. Nu există dovezi că vreun vaccin viu provoacă defecte la naștere.

În unele cazuri, un vaccin viu poate fi utilizat în timpul sarcinii dacă riscul de infecție depășește riscul vaccinării.

Medicul de familie sau moașa vă poate oferi mai multe sfaturi despre vaccinările în timpul sarcinii.

Vaccin antigripal sezonier

Toate femeile însărcinate li se oferă vaccinarea antigripală sezonieră, întrucât prezintă un risc crescut de îmbolnăvire severă dacă au gripă.

Practicile de Medic de familie vor actualiza registrele de pacienți pe parcursul sezonului gripei – care se întinde de la începutul lunii octombrie până în jurul lunii ianuarie sau februarie – și acordă o atenție deosebită femeilor care rămân însărcinate în această perioadă.

Vaccinul antigripal sezonier poate fi administrat în siguranță în orice etapă a sarcinii.

Vaccinul contra tusei

Femeile însărcinate pot ajuta la protejarea bebelușilor lor vaccinându-se împotriva tusei convulsive (tuse de pertussis) . Administrarea vaccinării vă ajută să vă protejați copilul împotriva tusei convulsive în primele săptămâni după naștere, deoarece vor primi o parte din imunitate de la dumneavoastră.

Cel mai bun moment pentru a avea vaccinul contra tusei convulsive este între 20 de săptămâni (după scanare) și 32 de săptămâni. Dar dacă, din orice motiv, îți lipsește vaccinul, îl poți avea până când te vei angaja.

Citiți întrebări frecvente despre vaccinarea împotriva tusei convulsive în sarcină .

Vaccinarea împotriva hepatitei B

Dacă aveți un risc ridicat de a face hepatită B și sunteți gravidă sau vă gândiți să aveți un copil, vi se va recomanda să vă vaccinați împotriva hepatitei B.

Vaccinul împotriva hepatitei B nu este un vaccin viu și nu există nicio dovadă a vreunui risc pentru tine sau copilul tău.

Citiți mai multe despre vaccinarea împotriva hepatitei B

Vaccinurile de călătorie în timpul sarcinii

Pentru informații despre vaccinurile de călătorie, consultați Pot să am vaccinuri de călătorie în timpul sarcinii?

Informatii suplimentare: