Cât timp poartă copiii imunitatea mamei lor?

În ultimele 3 luni de sarcină, anticorpii de la mamă sunt trecuți la copilul ei nenăscut prin placenta.

Acest tip de imunitate se numește imunitate pasivă, deoarece bebelușului i s-au administrat anticorpi, mai degrabă decât să le facă singur.

Anticorpii sunt proteine speciale pe care sistemul imunitar le produce pentru a ajuta la protejarea organismului împotriva bacteriilor și virusurilor.

Cantitatea și tipul de anticorpi transmise bebelușului depind de imunitatea mamei.

De exemplu, dacă mama a avut varicelă , va fi dezvoltat imunitate împotriva afecțiunii și o parte din anticorpii împotriva varicele vor fi transmise bebelușului.

Dar dacă mama nu a avut varicelă, copilul nu va fi protejat.

Imunitatea la nou-născuți este doar temporară și începe să scadă după primele câteva săptămâni sau luni.

Laptele matern conține și anticorpi, ceea ce înseamnă că bebelușii alăptați au imunitate pasivă mai mult timp.

Laptele îngălbenit (colostru) produs în primele zile după naștere este deosebit de bogat în anticorpi.

Bebelusii prematuri au un risc mai mare de a dezvolta o boala, deoarece sistemele lor imunitare nu sunt la fel de puternice si nu au avut atatea anticorpi la ei.

Deoarece imunitatea nou-născutului este doar temporară, este important să începeți imunizarea copilului când copilul dvs. are 2 luni. Acest lucru se aplică bebelușilor care sunt prematuri sau pe termen complet.

Prima imunizare, administrată când copilul dvs. are 2 luni, include tuse convulsivă și Hib (haemophilus influenza tip b), deoarece imunitatea la aceste afecțiuni scade cel mai rapid.

Imunitatea pasivă la rujeolă, oreion și rubeolă poate dura până la un an, motiv pentru care vaccinul MMR se administrează imediat după prima zi de naștere a bebelușului.

Informatii suplimentare: