Ce complicații pot afecta placenta?

Complicațiile care pot afecta placenta în timpul sarcinii sau nașterii includ:

  • placenta slabă
  • placenta retinuta – cand o parte din placenta ramane in uter dupa nastere
  • abruptul placentar – când placenta începe să se depărteze de peretele uterului

Aceste complicații nu sunt frecvente.

Placentă slabă

Pe măsură ce sarcina progresează, pântecele dvs. se extinde și acest lucru afectează poziția placentei. Zona unde placa este atașată, de obicei, se întinde în sus, departe de colul uterin.

Dacă placenta rămâne scăzută în pântecul dvs., în apropierea sau acoperirea colului uterin, poate bloca ieșirea copilului.

Aceasta se numește placenta slabă sau placenta praevia. Afectează aproximativ 1 din 200 de nașteri, dar în majoritatea cazurilor colul uterin nu este complet acoperit.

Poziția placentei dvs. va fi înregistrată la scanarea cu ultrasunete între 18 și 21 de săptămâni.

Dacă placenta dvs. este semnificativ scăzută, vi se va oferi o scanare suplimentară cu ultrasunete mai târziu în sarcină (de obicei la aproximativ 32 de săptămâni) pentru a-i verifica din nou poziția.

Pentru 9 din 10 femei, placenta s-ar fi mutat în partea superioară a pântecului până în acest moment.

Dacă placenta este încă scăzută în pântecele dvs., există șanse mai mari de a putea sângera în timpul sarcinii sau în timpul nașterii copilului. Această sângerare poate fi foarte grea și vă poate pune pe dvs. și copilul dvs. în pericol.

S-ar putea să vi se recomande să intrați la spital la sfârșitul sarcinii, astfel încât tratamentul de urgență (cum ar fi o transfuzie de sânge ) poate fi administrat foarte rapid dacă sângerați.

Dacă placenta este aproape sau acoperă colul uterin, bebelușul tău nu poate fi eliberat prin vagin, așa că se va recomanda o cezariană .

O placentă slabă poate fi asociată cu sângerare nedureroasă și roșie strălucitoare din vagin în ultimele 3 luni de sarcină. Dacă vi se întâmplă acest lucru, contactați imediat moașa sau medicul de familie.

Placenta retinuta

După nașterea copilului, o parte a placentei sau a membranelor poate rămâne în pântece. Aceasta este cunoscută sub numele de placentă reținută. Dacă nu este tratată, o placentă reținută poate provoca sângerare care poate pune viața în pericol.

Alăptarea copilului cât mai curând posibil după naștere vă poate ajuta pântecele să se contracte și să împingă placenta afară.

S-ar putea ca moașa să vă ceară să vă schimbați poziția (de exemplu, trecând la o poziție de ședere sau de ghemuit). În unele cazuri, vi se poate administra o injecție cu un medicament care vă va ajuta să se contracte.

Dacă aceste metode nu funcționează, este posibil să aveți nevoie de o operație pentru a elimina placenta.

Abruptul placentar

Abruptul placentar este o afecțiune gravă în care placenta începe să se depărteze din interiorul peretelui uterului.

Poate provoca dureri de stomac, sângerare din vagin și contracții frecvente.

De asemenea, poate afecta copilul, crescând riscul de naștere prematură , probleme de creștere și naștere .

Nu este clar care provoacă abruptul placentar, dar factorii care cresc riscul includ rănirea zonei abdominale, fumatul, consumul de cocaină și hipertensiunea arterială.

Dacă sunteți aproape de data scadenței, bebelușul va trebui să se nască imediat și poate fi recomandată o cezariană .

Dar dacă bebelușul este foarte prematur și abruptul este minor, este posibil să fiți ținut la spital pentru observații strânse.

Vorbeste intotdeauna cu moasa sau medicul de familie daca esti preocupat de orice aspect al sanatatii tale cand esti insarcinata. De asemenea, puteți suna la 111 .

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sarcină .

Informatii suplimentare

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!