Ce este cordonul ombilical?

Cordonul ombilical conectează un bebeluș în pântece de mama sa. De la o deschidere în stomacul copilului tău până la placenta din pântece. Cablul mediu are o lungime de aproximativ 50 cm.

Ce face cordonul ombilical?

Cordonul ombilical transportă oxigen și nutrienți din placenta în fluxul sanguin al bebelușului.

Cordonul ombilical este format din:

  • 1 venă care transportă sânge bogat în oxigen și nutrienți de la tine la copilul tău
  • 2 artere care returnează sânge deoxigenat și produse reziduale, cum ar fi dioxidul de carbon, de la copilul tău înapoi la placentă

Aceste vase de sânge sunt închise și protejate de o substanță lipicioasă numită jeleu de Wharton, care în sine este acoperit de un strat de membrană numit amnion.

Spre sfârșitul sarcinii , placenta trece anticorpi prin cordonul ombilical de la tine la copil. Acestea oferă copilului dumneavoastră imunitate de infecții aproximativ 3 luni după naștere. Cu toate acestea, transmite doar anticorpi pe care îi aveți deja.

Ce se întâmplă după nașterea copilului?

Curând după naștere, moașa va:

  • prindeți cordonul ombilical aproximativ 3 – 4 cm (1,5 până la 2 inci) de pe butonul de burtă al copilului dvs. cu o clemă de plastic
  • așezați o altă clemă la celălalt capăt al cordonului, în apropierea placentei

Cordonul va fi apoi tăiat între cele două cleme, lăsând o burtă de aproximativ 2 până la 3cm (1 la 1,5in) lung pe burtica copilului tău. Acest lucru va forma butonul de burtă al copilului dvs. atunci când este vindecat. Moașa ta va tăia în mod obișnuit cordonul sau, uneori, tu sau partenerul de naștere îl poți face.

Nu există nervi în cordon, așa că tăierea nu este dureroasă pentru tine sau pentru copil. Puteți cere să fie ridicat copilul drept asupra ta înainte de tăierea cordonului.

Între 5 și 15 zile de la nașterea copilului, ciotul ombilical se va usca, se va întuneca și va renunța. După ce butonul se desprinde, de obicei, durează aproximativ 7-10 zile pentru a se vindeca complet.

Până când butonul se scade și burtica este vindecată complet, este important să mențineți zona curată și uscată, pentru a preveni infecția.

Dacă observați o sângerare sau descărcare de pe burtica bebelușului, cereți-i sfaturi pentru moașă, vizitator în sănătate sau medic primar.

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sarcină .

Urmăriți un videoclip despre grija de ciotul ombilical al bebelușului.