Tulburare de procesare auditivă

Tulburarea de procesare auditivă (APD) este o problemă de auz în care creierul nu este în măsură să proceseze sunetele în mod normal.

Poate afecta oameni de toate vârstele, dar începe adesea în copilărie.

Simptomele tulburării de procesare auditivă

APD poate afecta oamenii în mai multe moduri diferite. Un copil cu APD poate părea că are o deficiență de auz, dar acest lucru nu este de obicei cazul, iar testarea arată că auzul lor este normal.

Îți poate afecta capacitatea de:

 • înțelegeți vorbirea – în special dacă există zgomot de fond, mai mult de o persoană vorbește, persoana vorbește rapid sau calitatea sunetului este slabă
 • distinge sunete similare unele de altele – cum ar fi „umăr versus soldat” sau „rece versus numit”
 • concentrați-vă atunci când există zgomot de fond – acest lucru poate duce la dificultăți de înțelegere și amintire a instrucțiunilor, precum și dificultăți de vorbire în mod clar și probleme de citire și ortografie
 • bucură-te de muzică

Multe persoane cu APD consideră că devine mai puțin o problemă în timp, pe măsură ce dezvoltă abilitățile de a face față.

Deși copiii pot avea nevoie de ajutor și sprijin suplimentar la școală, ei pot avea la fel de succes ca colegii de clasă.

Când să vă vedeți medicul

Vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă dumneavoastră sau copilul dvs. întâmpinați dificultăți cu auzul sau înțelegerea vorbirii. Acest lucru nu poate fi cauzat de APD – ar putea fi rezultatul dificultăților de limbă.

Medicul dumneavoastră poate să vă adreseze dumneavoastră sau copilului dvs. la un specialist auditiv numit audiolog pentru o serie de teste.

Testarea tulburării de procesare auditivă

Testele auditive normale nu sunt foarte eficiente în diagnosticarea APD, deoarece de obicei sunt efectuate într-o cameră liniștită, fără distrageri și nu testează capacitatea de a auzi într-un mediu de ascultare normal de zi cu zi.

Sunt necesare teste mai complexe pentru a testa capacitatea de a auzi cu niveluri diferite de zgomot de fond, vorbire de proastă calitate, oameni care vorbesc cu accente diferite și oameni care vorbesc rapid.

Testele specifice care pot fi utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea APD includ:

 • teste pentru a verifica capacitatea de a auzi vorbirea cu diferite niveluri de zgomot de fond
 • teste de recunoaștere a sunetului
 • teste pentru detectarea modificărilor subtile ale sunetului – rezultatele vor fi comparate cu cele ale copiilor de vârstă similară
 • teste cu electrozi – purtați căști pentru a asculta sunete și electrozii așezați pe cap vă măsoară răspunsul creierului
 • evaluarea vorbirii și a limbajului
 • evaluări cognitive care îți testează gândirea

Tratamente pentru tulburarea de procesare auditivă

Există o serie de strategii care pot ajuta persoanele cu APD.

Instruire auditivă

Pregătirea auditivă presupune utilizarea unor activități speciale care să vă ajute să vă antrenați creierul pentru a analiza sunetul mai bine. Puteți face acest lucru pe cont propriu, cu ajutorul unui audiolog sau folosind un program de calculator sau CD.

Aceasta implică o serie de sarcini, cum ar fi identificarea sunetelor și ghicirea de unde provin sau încercarea de a se concentra pe sunete specifice atunci când există un ușor zgomot de fond.

Sarcinile pot fi adaptate pentru persoane de vârste diferite, copiii învățând deseori prin jocuri sau citind cu părinții.

Schimbări la domiciliu sau la școală

Fiți conștienți de acustica în cameră și cum vă poate afecta capacitatea de auz. Camerele cu suprafețe dure vor provoca ecouri, astfel încât camerele cu covoare și mobilier moale sunt cele mai bune.

Opriți orice radio sau televizoare și îndepărtați-vă de orice dispozitive zgomotoase, cum ar fi ventilatoare.

Dacă copilul dvs. are probleme de auz, vorbiți cu personalul școlii despre modificările care i-ar putea fi de ajutor, cum ar fi așezarea lângă profesor, utilizarea de ajutoare vizuale și reducerea zgomotului de fond.

De asemenea, copilul dvs. poate beneficia de purtarea unui receptor radio sau de un difuzor pe biroul lor la școală, care este conectat fără fir la microfonul mic purtat de profesorul lor.

În mod alternativ, un sistem de difuzoare din clasa care este conectat la microfonul profesorului vă poate ajuta copilul să-și audă profesorul peste orice zgomot de fond.

Ajutor din partea celorlalți

Poate fi util să le spui celorlalți despre problemele tale de auz și să le anunți ce pot face pentru a te ajuta să auzi mai clar.

Cereți-le:

 • atrage-ți atenția și te înfruntă înainte să vorbească
 • vorbește clar și într-un ritm normal (nu prea repede sau prea lent)
 • subliniați discursul lor pentru a evidenția punctele cheie ale mesajului
 • repetați sau reformulați mesajul, dacă este necesar

Alte strategii care ar putea fi deosebit de utile atunci când vorbim cu copii cu APD includ:

 • neacoperindu-ți gura când vorbești cu ei
 • nefolosind propoziții lungi când vorbești
 • folosind imagini pentru a-i ajuta să înțeleagă ce vrei să spui

Ajutor și sprijin suplimentar

Sfatul pentru educație specială pentru părinți independent (IPSEA) oferă informații pentru a ajuta părinții copiilor cu nevoi educaționale speciale .

Ce provoacă tulburări de procesare auditivă?

Cauzele APD nu sunt pe deplin înțelese. Unele cazuri la copii pot fi legate de urechea lipiciului când erau mai mici. Poate fi, de asemenea, cauzată de o genă defectă, deoarece unele cazuri par să curgă în familii.

Atât la adulți, cât și la copii, APD este uneori legat de leziunile cerebrale cauzate de leziuni la cap , accident vascular cerebral , tumoră cerebrală sau meningită .

Poate fi, de asemenea, cauzată de o naștere traumatică în care există o lipsă semnificativă de oxigen la creier, icter sever și hemoragii cerebrale .

Unele cazuri la adulți au fost, de asemenea, legate de modificări legate de vârstă în capacitatea creierului de a procesa sunete și condiții progresive care afectează sistemul nervos, cum ar fi scleroza multiplă .