Teniile

Viermii de taramă sunt viermi plani, asemănătoare cu panglică, care pot trăi în intestinul dvs. dacă înghițiți ouăle lor sau viermi mici, nou ecloși.

Infecțiile cu vierme de tip birou sunt rare în Marea Britanie, dar sunt destul de frecvente în alte părți ale lumii.

Mulți nu provoacă simptome evidente și pot fi tratate cu ușurință. Dar foarte ocazional, viermii se pot răspândi în alte părți ale corpului și pot cauza probleme grave.

Simptomele unei infecții cu vierme

Viermii de cădere provoacă de obicei câteva simptome sau deloc. Este posibil să aflați că aveți unul doar dacă observați un pic de vierme în scaun.

Viermi în scaun

Mușcăturile de ten care se găsesc în scaun sunt adesea:

  • plat și dreptunghiular
  • alb sau galben pal
  • dimensiunea unui bob de orez – dar uneori sunt unite între ele într-un lanț lung

Bucățile de vierme se pot mișca.

Dacă vedeți viermi mici , albe , care arata ca piese de fire, sunt , probabil , trichinelor . Acestea sunt frecvente în Marea Britanie, în special la copii.

Alte simptome

Viermii de ceafă pot provoca uneori și alte simptome, cum ar fi:

Simptome mai grave pot apărea dacă viermii ajung în alte părți ale corpului, cum ar fi creierul sau ficatul.

Citiți mai multe despre complicațiile infecțiilor cu vierme.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă:

  • veți vedea viermi sau bucăți de vierme în scaun sau copilul vostru
  • aveți simptome îngrijorătoare care nu dispar, cum ar fi dureri de burtă, diaree sau scădere în greutate

Dacă vedeți un vierme în scaun, vă poate ajuta să puneți scaun într-un recipient curat și să-l duceți la medicul dumneavoastră. Îl pot trimite la un laborator pentru a afla ce este.

Dacă nu aveți un eșantion de introdus, medicul vă poate oferi un recipient și vă poate cere să colectați unul când faceți o scaun. De asemenea, pot căuta ouă sau viermi mici în jurul fundului tău.

Deoarece viermiile sunt rare în Marea Britanie, medicul dumneavoastră de familie poate să vă adreseze unui specialist pentru teste suplimentare și tratament, dacă consideră că puteți avea unul.

Tratament pentru o infecție cu vierme

O infecție de tip vierme poate fi tratată de obicei cu un singur comprimat dintr-un medicament cu prescripție numită niclosamidă sau praziquantel. Acest lucru ucide viermele, astfel încât să treacă în scaun.

În săptămânile după ce luați tableta, asigurați-vă că vă spălați mâinile în mod regulat – în special înainte de a mânca și după utilizarea toaletei. Acest lucru va opri orice ouă să vă intre în gură și să vă infecteze din nou.

Un eșantion de scaun va fi verificat după câteva luni pentru a vedea dacă tratamentul a funcționat.

Chiar dacă ai trecut de o bucată mare de vierme, asta nu înseamnă întotdeauna că a dispărut complet. S-ar putea să se regăsească dacă o parte din ea este lăsată în intestin.

Cum obții tavane

Puteți obține o infecție cu vierme dacă ouăle lor sau micile viermi nou-ecloși (larve) intră în gură.

Există mai multe moduri în care se poate întâmpla, inclusiv:

  • consumul de carne de vită, carne de porc sau pește de apă dulce crudă sau crudă (cum ar fi somonul sau păstrăvul) – acestea pot conține larve de ten vii dacă nu sunt gătite bine
  • apă potabilă sau consumul de alimente care conține sau a fost în contact cu bucăți de scaun ale unei persoane sau unui animal infectat
  • contact strâns cu cineva care are o tenă – pot să treacă ouă în scaun, care pot ajunge pe haine, suprafețe și mâncare

Viermii de bandă se găsesc în întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, dar este mai probabil să îi primiți în locuri cu salubritate slabă și cu standarde de igienă alimentară mai puțin stricte.

Prevenirea infecțiilor cu vierme

Pentru a vă ajuta să reduceți șansele de a obține un tenac:

Aveți grijă suplimentară dacă lucrați sau locuiți îndeaproape cu animalele sau sunteți cazați într-o parte a lumii unde infecțiile cu vierme sunt frecvente.

Complicații ale infecțiilor cu vierme

În cazuri rare, tâmplarii pot provoca probleme grave dacă viermii nou ecloși ajung din intestin în alte organe, cum ar fi creierul sau ficatul.

Viermii pot forma sacuri numite chisturi, care pot opri funcționarea corectă a organului afectat.

Acest lucru se poate întâmpla numai dacă înghițiți ouăle unui tip de tâmplă găsit la porci, ceea ce se poate întâmpla dacă pătrunderea în gură a unor bucăți minuscule de scaun cu cineva cu acest tip de tenă. Nu se poate întâmpla din consumul de carne de porc.

În funcție de locul în care se formează, chisturile pot cauza probleme precum:

Chisturile pot fi dificil de tratat. Tratamentul poate implica un curs lung de medicamente anti-vierme și, eventual, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea chisturilor.

Câine viermi (boala hidatidă)

În unele părți ale lumii (și mai rar în Marea Britanie), un tip de tenă găsită la câini se poate răspândi oamenilor. Aceasta se numește boală hidatică.

Infecțiile cu acești viermi pot fi serioase și dificil de tratat, dar precauții simple precum obținerea deparazitării câinelui dvs. în mod regulat și nu alimentarea cu carne crudă vă pot ajuta să evitați acest lucru.

Citiți mai multe despre boala hidatică .