Surdocecitatea

Surditatea este o combinație de pierderi de vedere și auz, care afectează capacitatea unei persoane de a comunica, accesa informațiile și a se deplasa.

Se mai numește uneori „pierdere senzorială dublă” sau „afectare multisenzorială”.

O persoană surdă nu este de obicei totală surdă și total orbă, dar ambele simțuri vor fi reduse suficient pentru a provoca dificultăți semnificative în viața de zi cu zi.

Aceste probleme pot apărea chiar dacă pierderea auzului și pierderea vederii sunt ușoare, deoarece simțurile funcționează împreună și de obicei una ar putea compensa pierderea celuilalt.

Semne de surditate

Surditatea afectează cel mai frecvent adulții în vârstă, deși poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv bebelușii și copiii mici.

La persoanele în vârstă, se poate dezvolta treptat, iar persoana în sine nu poate realiza viziunea și / sau auzul se înrăutățește la început.

Semnele unei probleme pot include:

  • trebuind să crească volumul la televizor sau radio
  • dificultate în urma unei conversații
  • nu auzind zgomote, cum ar fi o bătaie la ușă
  • cerând altora să vorbească tare, încet și mai clar
  • trebuind să țină cărți sau ziare foarte aproape sau să stea aproape de televizor
  • dificultate în mișcare în locuri necunoscute

Dacă cineva are deja o problemă de auz sau de vedere, este important să te uiți la semne care sugerează că și celălalt simț se poate agrava.

Citiți mai multe despre simptomele surdozității .

Văzând medicul dumneavoastră

Vizitați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că auzul sau vederea se pot agrava.

Dacă vă îngrijorează un prieten sau un membru al familiei, încurajați-i să vorbească cu medicul de familie.

Cel mai bine este să solicitați sfaturi cât mai curând posibil, întrucât tratamentul pentru unele cauze subiacente ale surdozității (vezi mai jos) poate fi mai eficient dacă este început mai devreme. Diagnosticul precoce va asigura, de asemenea, că persoana poate avea acces la serviciile locale de asistență mai devreme.

Citiți mai multe despre diagnosticarea și evaluarea surdozității .

Ce provoacă surditatea?

Există multe cauze potențiale ale surdozității. Unii copii se nasc cu surdocecitate, dar în multe cazuri, de auz și / sau pierderea vederii are loc mai târziu în viață.

Cauzele surdozității includ:

Citiți mai multe despre cauzele surdozității .

Trăind cu surditate

O serie de servicii de îngrijire și asistență sunt disponibile pentru a ajuta persoanele cu surditate.

Fiecare persoană surdă va avea un nivel diferit de pierderi de auz și vedere, ceea ce înseamnă că va avea propriile nevoi individuale de îngrijire.

Obiectivele generale ale îngrijirii pentru o persoană surdă sunt:

Autoritatea locală ar trebui să organizeze o evaluare pentru a determina exact ce îngrijire și asistență este necesară.

Citiți mai multe despre gestionarea surdozității .

Ajutor si sustinere

Sense este o organizație de caritate din Marea Britanie care oferă sfaturi și sprijin pentru persoanele cu surdo-nevăzători. Numărul de asistență Sense este 0300 330 9256 (același număr pentru telefon). În mod alternativ, puteți trimite prin e-mail Sense: info@sense.org.uk .

Deafblind UK este o altă organizație de caritate națională care sprijină persoanele cu surdo-nevăzători și pe cei cu pierderi de vedere și auz progresive.

Puteți contacta serviciul de asistență al Deafblind UK pentru informații și sfaturi la 0800 132320 (atât apeluri vocale, cât și apeluri text). Puteți, de asemenea, să trimiteți un e-mail Deafblind UK: info@deafblind.org.uk .