Sifilis – Testare

Singura modalitate de a afla dacă aveți sifilis este să vă testați.

Sifilisul nu va dispărea, de regulă, singur și poate provoca probleme grave dacă este lăsat nediagnosticat și netratat.

Cine ar trebui să fie testat pentru sifilis

Ar trebui să fiți testat pentru sifilis dacă:

Este deosebit de important să te testezi în aceste cazuri dacă ai făcut sex fără prezervativ (sex neprotejat), ai mai mulți parteneri sexuali, ești un bărbat care face sex cu bărbați sau ai avut infecții cu transmitere sexuală (ITS) ) în trecut.

Unde se face un test de sifilis

Cel mai bun loc pentru a fi testat pentru sifilis este o clinică de sănătate sexuală sau o clinică de medicină genitourinară (GUM).

Găsește-ți cea mai apropiată clinică de sănătate sexuală sau GUM

Aceste clinici sunt angajați de profesioniști din domeniul sănătății cu expertiză specială în STI. Au tendința de a avea acces mai ușor la testele și tratamentele pentru sifilis decât chirurgia dumneavoastră de medicină locală.

De asemenea, nu trebuie să plătiți pentru tratament dacă mergeți la o clinică de sănătate sexuală sau GUM. Dacă mergeți la chirurgia dumneavoastră pentru tratament pentru tratament, este posibil să fiți obligat să plătiți o taxă cu rețetă.

Puteți merge la medicul dumneavoastră de familie dacă doriți, deși acestea vă pot referi la o sănătate sexuală sau la o clinică GUM, dacă suspectează că puteți avea un ITS.

Ce implică testul pentru sifilis

Vi se va întreba despre istoricul sexual și dacă aveți simptome.

Pentru a diagnostica sifilisul, veți avea de obicei:

  • examen fizic – un medic sau o asistentă va cere să vă examineze organele genitale (și în interiorul vaginului pentru femei) sau alte părți ale corpului dvs. pentru a căuta creșteri sau erupții cutanate care pot fi cauzate de sifilis
  • test de sânge – acest lucru poate arăta dacă aveți sifilis sau ați avut-o în trecut; repetarea testului câteva săptămâni mai târziu poate fi recomandată dacă este negativă, în caz că a fost prea devreme pentru a da un rezultat precis
  • test de tampon – un tampon (similar cu un mugure de bumbac) este utilizat pentru a lua un eșantion mic de lichid din orice afecțiune, astfel încât poate fi verificat pentru sifilis

Ar trebui să fiți testat și pentru alte ITS, cum ar fi clamidia și gonoreea , deoarece este posibil să aveți mai multe STI simultan. Unele rezultate pot fi disponibile în aceeași zi, în timp ce altele pot dura o săptămână sau două pentru a reveni.

Ar trebui să evitați să faceți relații sexuale sau contact sexual strâns cu altcineva până când veți obține rezultatele testului.

Citiți mai multe despre ce se întâmplă la o clinică de sănătate sexuală .

Screening pentru sifilis în sarcină

Toate femeile însărcinate li se oferă un test de sânge pentru a verifica sifilisul, de obicei la aproximativ 8-12 săptămâni de sarcină.

O infecție cu sifilis în timpul sarcinii poate fi foarte periculoasă pentru copil, dar testul de screening poate ajuta la asigurarea detectării și tratării sale cât mai curând posibil.

Testul poate fi repetat dacă există riscul de a fi expus sifilisului mai târziu în sarcina ta.

Citiți mai multe despre screening pentru sifilis în timpul sarcinii .