Schistosomiaza (bilharzia)

Schistosomiaza, cunoscută și sub numele de bilharzia, este o infecție cauzată de un vierme parazitar care trăiește în apa dulce în regiunile subtropicale și tropicale.

Parazitul este cel mai frecvent întâlnit în toată Africa, dar trăiește și în anumite părți din America de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Asia. Site-ul Travel Health Pro are o hartă a locului în care se găsește schistosomiaza .

Adesea nu aveți niciun simptom atunci când v-ați infectat cu schistosomiaza, dar parazitul poate rămâne în corp mai mulți ani și poate provoca leziuni la organe, cum ar fi vezica, rinichii și ficatul.

Infecția poate fi ușor tratată cu un curs scurt de medicament, așa că consultați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că o puteți avea.

Cum obții schistosomiaza

Viermii care provoacă schistosomiaza trăiesc în apă dulce, cum ar fi:

  • iazuri
  • lacuri
  • râuri
  • rezervoare
  • canale

Ausurile care preiau apa nefiltrată direct de pe lacuri sau râuri pot, de asemenea, să răspândească infecția, dar viermii nu se găsesc în mare, bazine cu clor sau rezerve de apă tratate corespunzător.

Vă puteți infecta dacă intrați în contact cu apa contaminată – de exemplu, atunci când călcați, înotați sau spălați – și viermii minusculi se împletesc în piele. Odată ajuns în corp, viermii se deplasează prin sângele tău în zone precum ficatul și intestinul.

După câteva săptămâni, viermii încep să depună ouă. Unele ouă rămân în interiorul corpului și sunt atacate de sistemul imunitar, în timp ce unele sunt trecute în pipă sau scaun. Fără tratament, viermii pot ține ouăle câțiva ani.

Dacă ouăle ies din corp în apă, ele eliberează larve minuscule care trebuie să crească în melcii de apă dulce timp de câteva săptămâni înainte de a putea infecta o altă persoană. Aceasta înseamnă că nu este posibil să prindeți infecția de la altcineva care o are.

Simptomele schistosomiazei

Multe persoane cu schistosomiază nu au niciun simptom sau nu au niciunul de mai multe luni sau chiar ani.

Probabil că nu veți observa că ați fost infectat, cu toate că, ocazional, oamenii primesc mici umflături roșii pe piele timp de câteva zile în care viermii s-au înfipt.

După câteva săptămâni, unii oameni se dezvoltă:

Aceste simptome, cunoscute sub numele de schistosomiaza acută, adesea se îmbunătățesc de la sine în câteva săptămâni. Dar este încă important să fii tratat, deoarece parazitul poate rămâne în corpul tău și poate duce la probleme pe termen lung.

Probleme pe termen lung cauzate de schistosomiaza

Unele persoane cu schistosomiază, indiferent dacă au avut sau nu simptome inițiale, dezvoltă în cele din urmă probleme mai grave în părțile corpului la care au călătorit ouăle.

Aceasta este cunoscută sub numele de schistosomiaza cronică.

Schistosomiaza cronică poate include o serie de simptome și probleme, în funcție de zona exactă infectată. De exemplu, o infecție în:

Fără tratament, organele afectate pot fi deteriorate definitiv.

Când să solicitați sfaturi medicale

Vizitați medicul dumneavoastră de familie dacă dezvoltați simptomele de mai sus și ați călătorit în anumite părți ale lumii unde se găsește schistosomiaza sau dacă sunteți îngrijorat de faptul că ați putut fi expus paraziților în timpul călătoriei.

Spuneți medicului dumneavoastră despre istoricul călătoriei dvs. și dacă credeți că ați putut fi expus la apă potențial contaminată.

În cazul în care medicul dumneavoastră de familie suspectează schistosomiaza, vă pot referi la un expert în boli tropicale. Diagnosticul se face de obicei prin găsirea ouălor într-un eșantion de pipă sau scaun. De asemenea, puteți fi diagnosticat printr-un test de sânge.

Tratamente pentru schistosomiaza

Schistosomiaza poate fi, de obicei, tratată cu succes cu un curs scurt de medicamente numite praziquantel, care ucide viermii.

Praziquantel este cel mai eficient odată ce viermii au crescut puțin, astfel încât tratamentul poate fi întârziat până la câteva săptămâni după ce ați fost infectat sau repetat din nou la câteva săptămâni după prima doză.

Medicamentele cu steroizi pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor schistosomiazei acute sau a simptomelor cauzate de deteriorarea creierului sau a sistemului nervos.

Prevenirea schistosomiazei

Nu există niciun vaccin pentru schistosomiaza, de aceea este important să fiți conștienți de riscuri și să luați măsuri de precauție pentru a evita expunerea la apă contaminată.

Puteți verifica dacă zona pe care o vizitați are o problemă cu schistosomiaza folosind secțiunea de informații despre țară Travel Health Pro.

Dacă vizitați una dintre aceste zone:

  • evitați căderea, înotul și spălarea în apă dulce – înotați doar în mare sau în piscinele clorurate
  • fierbeți sau filtrați apă înainte de a bea – deoarece paraziții s-ar putea îngropa pe buze sau pe gură dacă beți apă contaminată
  • evitați medicamentele vândute la nivel local care sunt publicitate pentru a trata sau preveni schistosomiaza – acestea sunt adesea fie false, subordonate, ineficiente sau nu sunt administrate la doza corectă
  • nu vă bazați pe asigurări din partea hotelurilor, a comisiilor turistice sau similare că o anumită suprafață de apă este în siguranță – au existat rapoarte ale unor organizații care redau riscurile

Aplicarea repelentelor de insecte pe piele sau uscarea rapidă cu un prosop după ieșirea din apă nu sunt modalități sigure de prevenire a infecției, deși este o idee bună să te usuci cât mai curând posibil dacă ești expus accidental la apă potențial contaminată. .

Există unele dovezi că aplicarea repelentului de insecte care conține 50% DEET pe zonele expuse în fiecare seară după ce a făcut dușul ucide parazitul din piele înainte de a se deplasa mai adânc în corp.