Picior de club

Piciorul de club (denumit și talipes) este un defect de naștere care poate afecta unul sau ambii picioare. Tratamentul precoce ajută de obicei la corectarea acestuia.

Poza piciorului de club

Credit:

DR MA ANSARY / BIBLIOTECA FOTO DE ȘTIINȚĂ


Dacă copilul are piciorul de picior, unul sau ambele picioare se orientează în jos și spre interior, cu talpa piciorului orientată înapoi.

Piciorul de club nu este dureros pentru bebeluși, dar, dacă nu este tratat, poate deveni dureros și poate îngreuna mersul pe măsură ce îmbătrânesc.

Piciorul de club este destul de frecvent, afectând aproximativ 1 bebeluș din fiecare 1.000 născuți în Marea Britanie. Ambele picioare sunt afectate la aproximativ jumătate dintre acești bebeluși.

Diagnosticarea piciorului de club

Piciorul de club este diagnosticat de obicei după nașterea unui copil, deși poate fi reperat în sarcină în timpul scanării cu ultrasunete de rutină efectuată între 18 și 21 de săptămâni.

Piciorul de club nu poate fi tratat înainte de naștere, dar ridicarea problemei în timpul sarcinii înseamnă că puteți discuta cu medicii și aflați la ce să vă așteptați după nașterea copilului.

Unii bebeluși se nasc cu picioare normale, care sunt într-o poziție anormală, deoarece au fost striviți în pântece.

Picioarele se corectează de regulă cu 3 luni, dar este posibil ca unii bebeluși să aibă nevoie de câteva ședințe de fizioterapie.

Tratarea piciorului de club

Tratamentul pentru piciorul de club începe de obicei în decurs de o săptămână sau două de la nașterea copilului tău.

O tehnică cunoscută sub numele de metoda Ponseti este tratamentul principal pentru piciorul de club în zilele noastre.

Aceasta implică manipularea ușoară a piciorului copilului într-o poziție mai bună, apoi punerea lui într-o distribuție. Aceasta se repetă în fiecare săptămână pentru aproximativ 5 până la 8 săptămâni.

După ce ultima distribuție se desprinde, majoritatea bebelușilor au nevoie de o operație minoră pentru a slăbi tendonul din spatele gleznei (tendonul lui Ahile).

Aceasta se face folosind un anestezic local . Ajută la eliberarea piciorului într-o poziție mai naturală.

Bebelușul tău va trebui să poarte cizme speciale atașate între ele cu o bară pentru a împiedica întoarcerea piciorului de club.

Acestea vor trebui să poarte aceste zile întregi pentru primele 3 luni, apoi peste noapte până la vârsta de 4 sau 5 ani.

Picioarele copilului cu cizmele lipite de bară

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


perspectivă

Aproape toți copiii tratați cu metoda Ponseti vor avea picioare nedureroase, cu aspect normal.

Cei mai mulți învață să meargă la vârsta obișnuită și se pot bucura de activități fizice, inclusiv sport, când sunt mai mari.

Copiii care au doar un picior afectat pot fi lăsați cu un picior puțin mai scurt și un picior mai mic pe o parte.

Acest lucru poate însemna că copilul dvs. este puțin mai puțin mobil și obosește mai repede decât alți copii.

Înainte de metoda Ponseti, piciorul de club era deseori tratat cu o intervenție chirurgicală pentru a modifica poziția piciorului. Acest lucru nu a fost întotdeauna eficient și a dus la durere și rigiditate pe termen lung pentru unii adulți.

recidivele

Uneori piciorul de club se poate întoarce, mai ales dacă tratamentul nu este respectat exact.

Dacă revine, este posibil să fie repetate unele dintre etapele de tratament.

Cauzele piciorului de club

În cele mai multe cazuri, cauza piciorului de club nu este cunoscută, dar poate exista o legătură genetică, deoarece poate rula în familii.

Dacă aveți un copil cu piciorul de club, șansa dvs. de a avea un al doilea copil cu afecțiunea este de aproximativ 1 din 35.

Dacă un părinte are piciorul de club, există o șansă de 1 din 30 ca copilul tău să îl aibă.

Dacă ambii părinți au afecțiunea, aceasta crește până la aproximativ 1 din 3 șanse.

În cazuri rare, piciorul de club este legat de afecțiuni mai grave, cum ar fi spina bifida .

Mai mult suport pentru piciorul de club

STEPS de caritate oferă ajutor și sprijin pentru familiile copiilor cu picior de club, precum și pentru adulții care s-au născut cu picior de club.

Sunați la linia de asistență la 01925 750271 sau e-mail info@steps-charity.org.uk .

Informații despre copilul tău

Dacă copilul are picior de club, echipa dvs. clinică va transmite informații despre el sau ea către Serviciul Național de Anomalie Congenitală și Înregistrare a Bolilor Rare (NCARDRS).

Acest lucru îi ajută pe oamenii de știință să caute modalități mai bune de a preveni și trata această afecțiune. Puteți renunța oricând la registru.

Aflați mai multe despre registru