Osteofit (pinten osos)

Osteofitele sunt bulele osoase (pintenii osoși) care cresc pe oasele coloanei vertebrale sau în jurul articulațiilor.

Adesea se formează lângă articulațiile afectate de osteoartrită , o afecțiune care face ca articulațiile să devină dureroase și rigidizate.

Osteofitele pot crește din orice os, dar se găsesc cel mai adesea în:

  • gât
  • umăr
  • genunchi
  • partea inferioară a spatelui
  • degetele sau degetul mare
  • piciorul sau călcâiul

Simptome osteofite

Osteofitele nu provoacă întotdeauna simptome.

Ele pot cauza probleme dacă:

  • frecați-vă de alte oase sau țesuturi
  • restricționează mișcarea
  • stoarce nervii din apropiere

De exemplu, osteofitele din:

Ceea ce provoacă osteofite

Osteofitele tind să se formeze atunci când articulațiile au fost afectate de artrită.

Osteoartrita dăunează cartilajului, țesutul dur, alb, flexibil, care aliniază oasele și permite articulațiilor să se miște cu ușurință.

Osteoartrita este cea mai frecventă la nivelul genunchilor, șoldurilor, coloanei vertebrale și articulațiilor mici ale mâinilor și bazei degetului mare.

Pe măsură ce articulațiile devin din ce în ce mai deteriorate, se poate forma oase noi în jurul articulațiilor. Aceste creșteri osoase se numesc osteofite.

Osteofitele se pot forma și în coloana vertebrală ca urmare a spondilitei anchilozante , un tip de artrită care afectează în special coloana vertebrală.

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați un medic de familie dacă aveți dureri articulare sau rigiditate sau dacă aveți alte simptome într-o zonă a corpului dvs., cum ar fi amorțeala sau durerea nervoasă. Vor cerceta cauza de bază.

Un medic vă va întreba despre simptomele dvs. și poate examina zona afectată. Vă pot testa mișcările articulare și forța musculară. Vor analiza, de asemenea, istoricul dumneavoastră medical.

Este posibil să fiți referit pentru o radiografie , care va evidenția orice artrită în articulație și osteofite. O scanare RMN este mai bună pentru examinarea ligamentelor rupte sau a tendoanelor.

Tratarea osteofitelor

Osteofitele nu provoacă de obicei durere, dar artrita asociată ar putea.

Dacă aveți dureri, vă pot ajuta calmante pe care le puteți cumpăra de la o farmacie sau magazin, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul .

Ibuprofenul este un medicament anti-inflamator nesteroid (AINS) , care poate ajuta, de asemenea, la reducerea oricăror umflături și inflamații.

Dacă aveți un exces de greutate, pierderea în greutate va ajuta prin ameliorarea o parte din încordarea pe articulații.

Un fizioterapeut poate să vă ajute, recomandând exerciții care pot consolida mușchii din jurul problemei și contribuind la îmbunătățirea gamei dvs. de mișcare.

Chirurgia poate fi uneori folosită pentru a ajuta la gestionarea oricărei artrite subiacente în articulație. Poate fi de ajutor pentru artroza care îți afectează șoldurile, genunchii sau articulațiile, în special cele de la baza degetului mare.

Aflați mai multe despre tratarea artrozei

De obicei nu este nevoie să eliminați un osteofit, decât dacă irită un nerv la nivelul coloanei vertebrale sau restricționează gama de mișcare a articulației.

Dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina un osteofit, chirurgul vă va explica riscurile și beneficiile procedurii.