Molar in faza incipienta

O sarcină molară este aceea în care un făt nu se formează corect în pântec și un copil nu se dezvoltă.

Un pământ de celule anormale crește în pântec în locul unui făt sănătos.

Această creștere se numește „aluniță hidatidiformă”, care poate fi:

  • o aluniță completă, unde există o masă de celule anormale în pântece și nu se dezvoltă niciun făt
  • o aluniță parțială, în care începe să se formeze un făt anormal, dar nu poate supraviețui sau se poate transforma într-un copil

O sarcină molară poate fi de obicei tratată cu o procedură simplă pentru a îndepărta creșterea celulelor din pântece, dar celulele sunt uneori lăsate și este necesar un tratament suplimentar pentru a le elimina.

Simptomele unei sarcini molare

De multe ori nu există semne că o sarcină este o sarcină molară.

Poate fi observat doar în timpul unei scanări cu ultrasunete de rutină la 8-14 săptămâni sau găsit în timpul testelor efectuate după un avort spontan .

Unele femei cu o sarcină molară au:

  • sângerare vaginală sau o descărcare întunecată din vagin în sarcina timpurie (de obicei în primele trei luni) – aceasta poate conține bulgări mici, de tip strugure
  • boală severă dimineața
  • o burtă umflată neobișnuit

Dar unele dintre aceste simptome sunt destul de frecvente în sarcină și nu sunt neapărat un semn că ceva nu este în regulă cu copilul tău.

Când să primiți ajutor medical

Contactați moașa sau medicul de familie dacă aveți simptome îngrijorătoare, cum ar fi sângerare vaginală, în timp ce sunteți gravidă.

Acestea vă pot consulta la un serviciu de evaluare precoce a sarcinii pentru o scanare cu ultrasunete pentru a exclude orice probleme cu copilul.

Dacă ați avut o sarcină molară înainte și credeți că puteți avea alta, puteți merge direct la un serviciu de sarcină timpurie, fără a contacta prima moașă sau medicul de familie.

Găsiți un serviciu de sarcină timpurie în apropierea site-ului dvs. pe site-ul Asociației unităților de sarcină timpurie .

Tratament pentru o sarcină molară

Dacă o scanare cu ultrasunete arată că aveți o sarcină molară, va fi recomandat un tratament pentru eliminarea acesteia.

Se pot folosi trei tratamente principale:

Majoritatea femeilor sunt tratate cu succes cu îndepărtarea aspirației și pot pleca acasă în aceeași zi.

Vorbiți medicului dumneavoastră despre beneficiile și riscurile diferitelor opțiuni.

Monitorizarea după tratament pentru o sarcină molară

Unele celule anormale pot fi lăsate în pântecul tău după tratament. Acestea dispar, de obicei, pe cont propriu în câteva luni, dar uneori poate fi necesar un tratament suplimentar pentru a le elimina.

Pentru a vedea dacă este posibil să aveți nevoie de un tratament suplimentar, vi se va cere să faceți teste regulate de sânge sau urină pentru a măsura nivelul hormonului hCG (gonadotrofină corionică umană).

Cantitatea acestui hormon din corp crește în timpul sarcinii. Dacă nu se coboară după tratament pentru o sarcină molară, s-ar putea să însemne că unele celule anormale sunt lăsate în pântecul tău.

Majoritatea femeilor trebuie să facă teste regulate de sânge sau urină pentru aproximativ șase luni după tratament.

Consultați probleme suplimentare după o sarcină molară pentru informații despre ce se întâmplă dacă nivelul de hCG nu scade.

Sex, sarcină și contracepție după o sarcină molară

Poți face sex imediat ce te simți pregătit fizic și emoțional. Dacă aveți sângerare după tratament, nu faceți sex până nu se va opri.

Să aveți o sarcină molară nu vă afectează șansele de a rămâne gravidă iar riscul de a avea o altă sarcină molară este mic (aproximativ 1 din 80).

Cel mai bine este să nu încercați pentru un copil până când nu ați terminat monitorizarea după tratament, în cazul în care aveți nevoie de un tratament suplimentar pentru a elimina celulele rămase în pântecul vostru.

Folosiți contracepția până când medicii dvs. spun că este sigur să rămâneți gravidă din nou. Puteți utiliza orice tip, cu excepția implanturilor care intră în pântece, care ar trebui utilizate numai după ce nivelul de hCG a revenit la normal.

Tratament suplimentar după o sarcină molară

În câteva cazuri, celulele anormale rămase în pântece după tratament nu dispar singure. Aceasta se numește boală trofoblastică persistentă (PTD) .

Șansele să se întâmple sunt aproximativ 1 din 7 (15%) dacă ai avut o aluniță completă și aproximativ 1 din 200 (0,5%) dacă ai avut o aluniță parțială.

PTD poate fi grav, deoarece celulele anormale se pot regresa sau se pot răspândi în alte părți ale corpului, similar cu cancerul , dacă nu este tratat.

Tratamentul presupune luarea de medicamente pentru a ucide celulele anormale (chimioterapie) timp de câteva luni. Majoritatea femeilor au o combinație de:

  • injecții ale unui medicament numit metotrexat
  • comprimate ale unui medicament numit acid folinic

Cu tratament, aproape 100% dintre femei sunt vindecate.

De obicei, puteți rămâne însărcinată după tratament, dar vi se va recomanda să nu încercați cel puțin un an, deoarece există o șansă (aproximativ 1 din 30) de PTD să revină în acest timp.

Cauza sarcinilor molare

O sarcină molară nu este cauzată de nimic din ceea ce faci sau partenerul tău.

Se întâmplă dacă cantitatea de material genetic dintr-un ovul fertilizat nu este corectă – de exemplu, dacă un ovul care nu conține informații genetice este fertilizat de o spermă sau dacă un ovul normal este fertilizat de doi spermatozoizi.

Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar următoarele lucruri pot crește riscul:

  • Vârsta – sarcinile molare sunt mai frecvente la femeile adolescente și la femeile de peste 45 de ani.
  • Etnicitate – sarcinile molare sunt de aproximativ două ori mai frecvente la femeile de origine asiatică.
  • Sarcina molară anterioară – dacă ați mai avut o sarcină molară înainte, șansa de a avea alta este de aproximativ 1 din 80, comparativ cu 1 din 600 pentru femeile care nu au mai avut una înainte. Dacă ați avut două sau mai multe sarcini molare, riscul de a avea alta este de aproximativ 1 din 5.

Mai multe informații și asistență

Poate dura timp pentru a vă recupera emoțional dintr-o sarcină molară.

Vi se poate ajuta să:

Servicii de specialitate

Există două centre în Anglia, care sunt specializate în îngrijirea femeilor cu sarcini molare și boli trofoblastice persistente:

În Dundee există, de asemenea, un serviciu de urmărire hidroidiformă scoțiană .