Masina dintilor (bruxism) – Tratament

Tratamentele pentru șlefuirea dinților (bruxism) includ folosirea apelor de protecție a gurii sau a șlefurilor și terapiei.

Gărzile gurii și scuturarea gurii

Dacă vă macinați dinții în timp ce adormiți, vă poate ajuta să purtați o protecție a gurii sau o scobire pe timp de noapte.

Gărzile de protecție și scrâșnirile ies chiar sub presiunea peste maxilarul tău și creează o barieră fizică între dinții superiori și inferiori pentru a-i proteja de deteriorarea ulterioară. De asemenea, pot reduce zgomotele de măcinare pe care le faci noaptea.

Gărzile de gură sunt similare cu cele folosite în sporturi precum boxul sau rugby-ul. Sunt din cauciuc sau plastic și pot fi făcute de către medicul stomatolog pentru a se potrivi cu gura. Puteți cumpăra, de asemenea, un aparat de protecție a gurii de la farmacistul local, dar este puțin probabil să se potrivească, precum și unul personalizat.

O stecă bucală este făcută din plastic mai dur și se potrivește exact peste dinții superiori sau inferiori. Nu sunt mai eficienți decât protecția gurii în reducerea simptomelor de măcinare a dinților . Cu toate acestea, acestea sunt mai scumpe, deoarece durează mai mulți ani, în timp ce protecția gurii de obicei durează doar mai puțin de un an.

De obicei, va trebui să plătiți pentru un aparat dentar personalizat. Adesea este un tratament cu bandă 3 , dar poate fi mai scump, în funcție de tipul de aparat recomandat și de modul în care este fabricat. Întrebați medicul stomatolog despre opțiunile disponibile și cât costă.

Tratarea stresului și a anxietății

Dacă cauza de bază a măcinării dinților dvs. este stresul sau anxietatea, tratamentele psihologice, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) , vă pot ajuta.

Dacă șlefuirea dinților dvs. are legătură cu stresul, este important să încercați să vă relaxați și să aveți un somn bun. Există o serie de lucruri pe care le poți încerca să te ajute să te cobori înainte de a te culca, inclusiv:

  • yoga
  • respirație adâncă
  • masaj
  • citind
  • având baie
  • ascultând muzică

Citiți mai multe despre cum puteți dormi bine .

A iesi din rutina

Tehnicile de inversare a obișnuinței sunt concepute pentru a rupe obiceiul de măcinare a dinților. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să sugereze că utilizarea tehnicilor de inversare a obișnuinței va vindeca măcinarea dinților.

Dacă sunteți treaz când vă macinați dinții, s-ar putea să fie util să înregistrați cât de des vă macinați dinții în fiecare zi. Poți apoi să te rezolvi atunci când ai mai multe șanse să o faci și de ce – de exemplu, atunci când te concentrezi sau stresează.

Dacă sunteți conștienți de obiceiul dvs., va fi mai ușor de rupt. Pentru a rupe obiceiul, te-ai putea antrena pentru a-ți relaxa maxilarul atunci când te simți mușcând sau încleștându-te. De exemplu, puteți deschide ușor maxilarul sau așezați-vă ușor limba între dinții superiori și inferiori.

Tehnicile de inversare a obișnuinței pot fi utilizate de către un terapeut special instruit, sau le puteți încerca singuri folosind un program de calculator sau o carte de ajutor. Medicul dumneavoastră va putea să vă sfătuiască.

Tratarea și prevenirea problemelor dentare

Ar trebui să aveți controale dentare periodice , astfel încât eventualele probleme cauzate de șlefuirea dinților să fie tratate cât mai curând posibil pentru a preveni deteriorarea ulterioară.

Problemele dentare, cum ar fi dinții nealiniați, crăpați, strâmbi sau lipsiți, pot fi de obicei tratate cu tratamente dentare reconstructive, cum ar fi dinți falsi, suprapuneri și coroane.

Aceste tratamente pot schimba uneori suprafața de mestecat a dinților și vă pot opri măcinarea. De obicei, va trebui să plătiți pentru acest tip de tratament dentar și poate fi adesea scump.

Citiți mai multe despre tratamentele dentare.

Găsiți un medic stomatolog .

Medicament

Medicamentul nu este folosit de obicei pentru tratarea măcinării dinților. Dar antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) , cum ar fi ibuprofenul , pot ajuta la ameliorarea durerilor sau umflăturii din jurul maxilarului cauzate de măcinare.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate sugera să luați un relaxant muscular înainte de a vă culca pentru a vă ajuta să vă ameliorați simptomele.

Dacă măcinarea dinților dvs. este un efect secundar de a lua medicamente antidepresive , medicul dumneavoastră poate sugera schimbarea medicamentului. Nu încetați niciodată să luați medicamente care vi s-au prescris fără a consulta mai întâi medicul dumneavoastră.

Auto-ajutor pentru șlefuirea dinților

Pentru a preveni șlefuirea dinților: