Lipoedema

Lipoedemul este o afecțiune pe termen lung (cronică) în care există o acumulare anormală de celule grase la nivelul picioarelor, coapselor și feselor și, uneori, în brațe.

Afecțiunea afectează de obicei doar femeile, deși în cazuri rare poate afecta și bărbații.

Simptomele lipoedemului

În lipoedem, coapsele, fesele, picioarele inferioare și uneori brațele, se măresc din cauza acumulării de celule de grăsime anormale. Ambele picioare și / sau brațele sunt de obicei lărgite în același timp și în aceeași măsură.

Picioarele și mâinile nu sunt afectate, ceea ce creează un efect „brățară” sau aspect „bandă” chiar deasupra gleznelor și încheieturilor.

Mărimea piciorului și a brațului poate varia între indivizi cu lipoedem, iar starea se poate agrava treptat în timp.

Pe lângă faptul că se măresc, zonele afectate ale corpului pot:

  • se simte moale, „doughy” și rece
  • vânătăi ușor
  • durere sau simțiți durere sau tandre
  • au sub piele mici vene rupte

Cineva cu lipoedem poate avea în cele din urmă retenție de lichid ( limfoedem ) în picioare. Acest tip de umflare se poate agrava până la sfârșitul zilei și se poate îmbunătăți peste noapte, în timp ce umflarea grasă a lipoedemului este constantă.

Combinația acestor simptome poate duce la mobilitate redusă și probleme psihologice, cum ar fi stima de sine scăzută.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome de lipoedem. Te vor întreba despre simptomele tale și vor examina zonele afectate ale corpului tău.

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că aveți lipoedem, acestea vă pot consulta la cea mai apropiată clinică de limfoedem, unde personalul special instruit vă va putea oferi informații și sfaturi despre cum să gestionați afecțiunea.

Tratamente pentru lipoedem

S-au făcut puține cercetări asupra lipoedemului, deci există o oarecare incertitudine cu privire la cel mai bun mod de a trata afecțiunea.

Dacă aveți lipoedem, este important să evitați creșterea semnificativă în greutate și obezitatea, deoarece punerea în greutate va înrăutăți umflarea grasă.

Colanții de compresie sunt de ajutor pentru unele persoane, deoarece susțin umflarea grasă și pot reduce durerea.

Singurul tratament care pare a fi eficient în reducerea acumulării țesutului gras asociat cu lipoedem este o procedură numită liposucție tumescentă.

Liposucție tumescentă

Liposucția tumescentă presupune aspirarea grăsimii nedorite printr-un tub. O soluție lichidă este injectată mai întâi în picioare pentru a ajuta la amorțirea zonei și reducerea pierderilor de sânge.

Procedura poate fi eficientă și poate avea rezultate bune, dar pot fi necesare mai multe operații pentru a elimina grăsimea din diferite părți ale corpului. Umflarea grasă a picioarelor poate reveni după efectuarea procedurii dacă creșteți în greutate.

Tratamentele nechirurgicale pot fi, de asemenea, necesare pentru o perioadă îndelungată după ce liposucția tumescentă. De exemplu, va trebui să purtați haine de compresiune după operație pentru a preveni complicații, cum ar fi limfedemul.

Este dificil să obțineți finanțare pentru liposuctie pentru a trata lipoedemul, dar medicul dumneavoastră medicale poate încerca să solicite finanțare prin intermediul CCG local .

Tratamente pentru prevenirea limfoedemului

Tratamentele nechirurgicale pot ajuta uneori la îmbunătățirea durerii și a sensibilității, la prevenirea sau reducerea limfoedemului și la îmbunătățirea formei membrelor afectate – deși adesea au un efect redus asupra țesutului gras.

Mai multe tratamente diferite sunt concepute pentru a îmbunătăți fluxul și drenarea lichidului în țesuturile tale, cum ar fi:

  • terapie de compresie – purtarea de bandaje sau îmbrăcăminte care stoarce membrele afectate
  • exerciții – de obicei exerciții cu impact scăzut, precum înotul și ciclismul
  • masaj – tehnici care ajută la încurajarea fluxului de lichid prin corp

Tratamente care nu funcționează

Tratamentele utilizate pentru unele tipuri de umflare a țesuturilor sunt în general inutile pentru lipoedem.

Lipoedema nu răspunde la:

  • ridicarea picioarelor
  • diuretice (tablete pentru a scăpa de excesul de lichid)
  • dieta – aceasta tinde să conducă la o pierdere de grăsime din zonele care nu sunt afectate de lipoedem, cu un efect redus asupra zonelor afectate

Cauzele lipoedemului

Cauza lipoedemului nu este cunoscută, dar în unele cazuri există un istoric familial al afecțiunii. Pare probabil ca genele pe care le moștenești de la părinți să joace un rol.

Lipoedema tinde să înceapă la pubertate sau în alte perioade de schimbare hormonală, cum ar fi în timpul sarcinii sau la menopauză , ceea ce sugerează că hormonii pot avea și o influență.

Deși acumularea de celule grase este adesea mai gravă la persoanele obeze, lipoedemul nu este cauzat de obezitate și poate afecta persoanele care au o greutate sănătoasă. Nu trebuie confundat cu obezitatea, iar alimentația face adesea mică diferență față de afecțiune.

Lipoedem sau limfoedem?

Aceste două condiții pot arăta foarte asemănătoare, dar există diferențe importante.

Limfedemul se umflă sub piele cauzat de acumularea de lichid în sistemul limfatic – rețeaua vaselor care drenează excesul de lichid din țesutul corpului.

Pielea umflată cauzată de limfoedem se va îngroșa sau îndepărta dacă o apasă, dar acest lucru nu se întâmplă în cazurile de lipoedem.

O persoană cu lipoedem poate, de asemenea, să dezvolte limfedem, dacă acumularea de grăsime afectează drenajul limfatic. Această combinație a celor două afecțiuni este cunoscută sub numele de lipo-limfoedem.