Haemophilus influenzae tip b (Hib)

Haemophilus influenzae tip b (Hib) este o infecție bacteriană care poate provoca o serie de boli grave, în special la copiii mici.

Infecțiile cu Hib erau o problemă gravă de sănătate în Marea Britanie, dar imunizarea de rutină împotriva Hib , administrată bebelușilor încă din 1992, înseamnă că aceste infecții sunt acum rare.

Dintre numărul mic de cazuri care apar în zilele noastre, majoritatea afectează adulții cu afecțiuni medicale subiacente pe termen lung, mai degrabă decât copiii mici.

Probleme cauzate de Hib

Bacteriile Hib pot provoca mai multe infecții grave, inclusiv:

  • meningita – infecția mucoasei creierului și măduvei spinării
  • sepsis – intoxicații cu sânge
  • pneumonie – infecția plămânilor
  • pericardita – infecția căptușelii din jurul inimii
  • epiglotită – infecția epiglotului, clapeta care acoperă intrarea în trapa de vânt
  • artrita septica – infectia articulatiilor
  • celulită – infecție a pielii și a țesuturilor subiacente
  • osteomielita – infecția oaselor

Mulți copii care dezvoltă infecții cu Hib devin foarte bolnavi și au nevoie de tratament cu antibiotice în spital.

Meningita este cea mai severă boală cauzată de Hib. Chiar și cu tratament, 1 din fiecare 20 de copii cu meningită Hib vor muri.

Cei care supraviețuiesc pot avea probleme pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului , convulsii și dizabilități de învățare .

Cum se răspândește Hib

Bacteriile Hib pot trăi în nasul și gâtul oamenilor sănătoși și, de obicei, nu provoacă niciun simptom.

Bacteriile sunt de obicei răspândite într-un mod similar cu virusurile la răceală și gripă, prin picături infectate de lichid în tuse și strănut.

Bacteriile pot fi răspândite de oameni sănătoși care transportă bacteriile, precum și de cei bolnavi cu o infecție cu Hib.

Inhalarea picăturilor infectate sau transferul lor în gură de pe o suprafață contaminată poate permite bacteriilor să se răspândească mai departe în corpul dvs., provocând una dintre infecțiile menționate mai sus.

Vaccinarea cu Hib

Vaccinarea copiilor împotriva Hib a fost foarte eficientă în reducerea ratelor de infecții cu Hib.

Din mai mult de 800 de cazuri confirmate pe an în Anglia, la începutul anilor ’90, în 2018 au existat doar 10 cazuri de infecții cu Hib în Anglia.

Vaccinul Hib este oferit în mod obișnuit bebelușilor ca parte a programului de vaccinare la copil .

Bebelușii au 3 doze separate de vaccin Hib – la vârsta de 8, 12 și 16 săptămâni – ca parte a vaccinului combinat 6-în-1 .

O doză de rapel este, de asemenea, oferită atunci când un copil are vârsta de 1 an, ca parte a rapelului combinat Hib / MenC pentru a oferi protecție pe termen lung.