Crizele febrile

Crizele febrile (convulsii febrile) sunt potriviri care se pot întâmpla atunci când un copil are febră. Cel mai adesea se întâmplă între vârsta de 6 luni și 3 ani.

Poate fi înfricoșător și deranjant să vezi copilul tău confiscând, mai ales dacă este prima lor confiscare.

Cu toate acestea, aceste crize sunt de obicei inofensive și aproape toți copiii își fac o recuperare completă după aceea.

Ca măsură de precauție, poate fi necesar să vă duceți copilul la cel mai apropiat spital sau să sunați la 112 și să solicitați o ambulanță. Vedeți Ce să faceți în timpul unei convulsii .

Semne ale unei crize febrile

O criză febrilă durează de obicei mai puțin de 5 minute. Copilul tău va:

 • devin rigide și brațele și picioarele pot începe să se zbatea
 • își pierd conștiința și se pot uda sau se pot murdări singuri

De asemenea, pot fi bolnavi și cu spumă la gură și ochii lor se pot rostogoli înapoi.

După confiscare, copilul dvs. poate fi somnoros până la o oră. O criză febrilă simplă ca aceasta se va întâmpla o singură dată în timpul bolii copilului.

Ocazional, convulsiile febrile pot dura mai mult de 15 minute, iar simptomele pot afecta doar o zonă a corpului copilului tău.

Acestea sunt cunoscute sub denumirea de convulsii febrile complexe. Aceste crize se întâmplă uneori din nou în 24 de ore sau în perioada în care copilul tău este bolnav.

Ce să faci în timpul unei convulsii febrile

Dacă copilul dumneavoastră are o criză febrilă, puneți-le în poziția de recuperare . Rămâneți alături de copilul dvs. și încercați să faceți o notă despre cât durează convulsia.

Nu puneți nimic în gura copilului dvs. în timpul unei convulsii – inclusiv medicament – deoarece există șanse mici să le muște limba.

Du-ți copilul la cel mai apropiat spital sau sună la 112 și solicită o ambulanță dacă:

 • copilul tău este confiscat pentru prima dată
 • confiscarea durează mai mult de 5 minute și nu prezintă semne de oprire
 • bănuiți că confiscarea este cauzată de o altă boală gravă – de exemplu, meningită
 • copilul dvs. are dificultăți de respirație

Deși este puțin probabil să se întâmple ceva grav, este important să vă verificați copilul.

Dacă copilul dumneavoastră a avut convulsii febrile înainte și convulsia durează mai puțin de 5 minute, apelați un medic de familie, utilizați 111 sau apelați 111 pentru sfaturi.

De asemenea, ar trebui să contactați un Medic de familie sau 111 dacă credeți că copilul dvs. prezintă semne și simptome de deshidratare (lipsa de lichid în organism).

Văzând un doctor

Crizele febrile pot fi adesea diagnosticate dintr-o descriere a celor întâmplate. Este puțin probabil ca un medic să vadă criza se întâmplă, așa că este util să rețineți:

 • cât a durat confiscarea
 • ceea ce s-a întâmplat, cum ar fi rigidizarea corpului, răsucirea feței, brațele și picioarele, privirea și pierderea cunoștinței
 • indiferent dacă copilul dvs. s-a recuperat în termen de 1 oră
 • indiferent dacă au mai fost confiscate

Pot fi necesare alte teste, cum ar fi un test de sânge sau un test de urină, dacă cauza bolii copilului dumneavoastră nu este clară.

Uneori poate fi dificil să obțineți un eșantion de urină de la copii mici, așa că este posibil să fie făcut în spital.

De asemenea, se recomandă testarea și observarea ulterioară în spital dacă simptomele copilului dvs. sunt neobișnuite sau dacă au convulsii febrile complexe, în special dacă sunt mai mici de 12 luni.

Testele care pot fi recomandate includ:

 • o electroencefalogramă (EEG) , care măsoară activitatea creierului electric al copilului dvs. prin plasarea electrozilor pe scalpul lor. Tiparele neobișnuite ale activității creierului pot indica uneori epilepsie .
 • o puncție lombară , în care o probă mică de lichid cefalorahidian (LCR) este eliminată din coloana vertebrală pentru testare. LCR este un fluid clar care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării. O puncție lombară poate fi utilizată pentru a determina dacă copilul dvs. are o infecție a creierului sau a sistemului nervos.

Cauzele convulsiilor febrile

Cauza convulsiilor febrile nu este cunoscută, deși sunt legate de începutul unei temperaturi ridicate (febră).

De asemenea, poate exista o legătură genetică cu convulsiile febrile, deoarece șansele de a avea o convulsie sunt mari dacă un membru al familiei apropiate are un istoric al acestora.

În cele mai multe cazuri, temperatura ridicată a copilului este cauzată de o infecție. Exemple obișnuite sunt varicela , gripa , o infecție a urechii medii sau amigdalita .

În cazuri foarte rare, convulsiile febrile pot avea loc după ce un copil are vaccinare.

Crizele febrile recurente

Aproximativ 1 din 3 copii care au avut o criză febrilă vor avea o altă criză în timpul unei infecții ulterioare. Acest lucru se întâmplă adesea într-un an de la primul.

Recidiva este mai probabilă dacă:

Nu este recomandat ca copilului dumneavoastră să i se ofere o prescripție medicală de medicamente obișnuite pentru a preveni convulsiile febrile.

Acest lucru se datorează faptului că efectele adverse adverse asociate cu multe medicamente depășesc orice riscuri ale convulsiilor.

Cercetările au arătat că utilizarea medicamentelor pentru controlul temperaturilor ridicate nu este de natură să împiedice convulsiile febrile.

Cu toate acestea, pot exista circumstanțe excepționale în care este recomandat medicamentul pentru prevenirea convulsiilor febrile recurente.

De exemplu, copiii pot avea nevoie de medicament dacă au un prag scăzut pentru a avea convulsii în timpul bolii, în special dacă convulsiile durează mult timp.

În acest caz, copilului dumneavoastră i se poate prescrie un medicament, cum ar fi diazepam sau lorazepam, pentru a lua la începutul febrei.

Copiii care au suferit o convulsie febrilă după o vaccinare de rutină – ceea ce este foarte rar – nu riscă mai mult să aibă o convulsie decât copiii care au făcut convulsii din cauza bolilor.

Complicații ale convulsiilor febrile

Crizele febrile au fost legate de un risc crescut de epilepsie .

Mulți părinți își fac griji că, dacă copilul lor are una sau mai multe convulsii febrile, vor dezvolta epilepsie atunci când vor îmbătrâni. Epilepsia este o afecțiune în care o persoană are convulsii repetate fără febră.

Deși este adevărat că copiii cu antecedente de convulsii febrile au un risc crescut de a dezvolta epilepsie, trebuie subliniat că riscul este încă mic.

Se estimează că copiii cu istoric de crize febrile simple au șanse de 1 din 50 de a dezvolta epilepsie în viața ulterioară.

Copiii cu istoric de crize febrile complexe au șansa de 1 din 20 să dezvolte epilepsie în viața ulterioară.

Persoanele care nu au avut convulsii febrile au aproximativ 1 – 2 din 100 de șanse de a dezvolta epilepsie.