Cistita – Tratament

De obicei, cistita ușoară se va limpezi de la sine în câteva zile, deși uneori poate fi necesar să luați antibiotice.

Consultați un medic pentru consultanță și tratament dacă:

 • nu ești sigur dacă ai cistită
 • simptomele dvs. nu încep să se amelioreze în 3 zile
 • aveți cistită frecvent
 • aveți simptome severe, cum ar fi sângele în urină
 • esti insarcinata si ai simptome de cistita
 • esti barbat si ai simptome de cistita
 • copilul dumneavoastră are simptome de cistită

Femeile care au avut cistită înainte sau care au avut simptome ușoare timp de mai puțin de 3 zile nu trebuie neapărat să apară un Medic de familie, deoarece cazurile ușoare adesea se îmbunătățesc fără antibiotice .

Puteți încerca unele măsuri de auto-ajutor sau puteți cere sfatul unui farmacist.

Lucruri pe care le poți încerca singur

Dacă ați avut cistită înainte și nu credeți că trebuie să vă prezentați un medic de familie sau dacă ați avut simptome ușoare pentru mai puțin de 3 zile, următorul sfat vă poate ajuta să vă ameliorați simptomele până când starea se limpezește:

 • ia antiderapant, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul (citiți întotdeauna prospectul cu informații despre medicamente pentru a verifica dacă îl puteți lua și consultați un farmacist dacă nu sunteți sigur)
 • bea multă apă (acest lucru poate ajuta la eliminarea infecției din vezica urinară și unii oameni o consideră utilă, deși nu este clar cât de eficientă este de fapt)
 • nu face sex până nu te simți mai bine, deoarece poate agrava starea

Unii oameni cred că consumul de suc de afine sau utilizarea unor produse care scad aciditatea urinei lor (cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau citratul de potasiu) le reduce simptomele, dar nu există dovezi care să sugereze că sunt eficiente.

De asemenea, aceste produse nu sunt potrivite pentru toată lumea. Consultați un medic de familie sau farmacist înainte de a le încerca dacă luați orice alt medicament.

antibiotice

În unele cazuri, un medic poate prescrie un curs de antibiotice. Acest lucru va implica de obicei luarea unui comprimat sau capsulă de 2 până la 4 ori pe zi timp de 3 zile.

Pentru unele femei, li se va prescrie 5 până la 10 zile.

Antibioticele ar trebui să înceapă să aibă efect destul de rapid. Reveniți la medicul dumneavoastră de familie dacă simptomele dvs. nu au început să se amelioreze în câteva zile.

Majoritatea oamenilor nu vor avea efecte secundare în urma tratamentului cu antibiotice, dar efectele secundare posibile pot include senzația sau îmbolnăvirea, mâncărime , erupții cutanate și diaree .

Dacă cistita continuă să revină

Dacă continuați să aveți cistită (cistită recurentă), un medic poate prescrie antibiotice de rezervă sau antibiotice continue.

Un antibiotic stand-by este o rețetă pe care o puteți lua la farmacie data viitoare când aveți simptome de cistită, fără a fi nevoie să vizitați un medic primar.

Antibiotice continue sunt luate timp de câteva luni pentru a preveni episoadele suplimentare de cistită.

Acestea pot fi prescrise:

 • dacă, de obicei, cistita apare după ce ați făcut sex (vi se poate da o rețetă pentru antibiotice în 2 ore de la întreținere)
 • dacă cistita nu are legătură cu relațiile sexuale (vi se poate administra un antibiotic cu doze mici de luat pentru o perioadă de încercare de 6 luni)

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda unele, deși nu este clar cât de eficiente sunt acestea.