Boala Alzheimer – Diagnostic

Cel mai bine este să vă vedeți medicul de familie dacă vă faceți griji pentru memoria dvs. sau aveți probleme cu planificarea și organizarea.

Dacă sunteți îngrijorat de altcineva, încurajați-i să ia o programare și poate sugerați-i să mergeți cu ei. Adesea este foarte util să ai un prieten sau membru de familie acolo.

Un diagnostic precis și oportun vă oferă cele mai bune șanse de a vă ajusta, pregăti și planifica pentru viitor, precum și accesul la tratamente și asistență care vă pot ajuta.

Văzând medicul dumneavoastră

Problemele de memorie nu sunt doar cauzate de demență, ci pot fi cauzate și de:

 • depresie sau anxietate
 • stres
 • medicamente
 • alcool sau droguri
 • alte probleme de sănătate – cum ar fi tulburările hormonale sau deficiențele nutriționale

Citiți despre cauzele comune ale pierderii memoriei .

Medicul dumneavoastră poate efectua câteva verificări simple pentru a încerca să afle care este cauza. Vă pot adresa apoi unui specialist pentru evaluare, dacă este necesar.

Medic de familie-ul dvs. va întreba despre preocupările dvs. și ce ați observat dumneavoastră sau familia.

De asemenea, vor verifica și alte aspecte ale sănătății tale și vor efectua o examinare fizică.

De asemenea, pot organiza unele analize de sânge și pot întreba despre orice medicament pe care îl luați pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor dumneavoastră.

De obicei, vi se vor cere câteva întrebări și să efectuați anumite sarcini de memorie, gândire și stilou și hârtie pentru a verifica modul în care funcționează diferite zone ale creierului.

Acest lucru îl poate ajuta pe medicul tău să decidă dacă trebuie să fii trimis la un specialist pentru mai multe evaluări.

Recomandare la un specialist

În cazul în care medicul dumneavoastră de familie nu este sigur dacă aveți boala Alzheimer, vă pot adresa un specialist, cum ar fi:

 • un psihiatru (de obicei numit psihiatru pentru bătrânețe)
 • un medic de îngrijire în vârstă (uneori numit geriatru)
 • un neurolog (expert în tratarea afecțiunilor care afectează creierul și sistemul nervos)

Specialistul se poate baza într-o clinică de memorie alături de alți profesioniști care sunt experți în diagnosticarea, îngrijirea și consilierea persoanelor cu demență și a familiilor lor.

Nu există un test simplu și fiabil pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, dar personalul clinicii de memorie va asculta îngrijorarea atât a dvs. cât și a familiei cu privire la memoria sau gândirea dvs.

Îți vor evalua memoria și alte domenii de capacitate mentală și, dacă este necesar, vor aranja mai multe teste pentru a exclude alte afecțiuni.

Testele de capacitate mintală

Un specialist vă va evalua de obicei abilitățile mentale, cum ar fi memoria sau gândirea, folosind teste cunoscute sub numele de evaluări cognitive.

Majoritatea evaluărilor cognitive implică o serie de teste și întrebări pe pix și hârtie, fiecare dintre ele având un scor.

Aceste teste evaluează o serie de abilități mentale diferite, inclusiv:

 • memorie pe termen scurt și lung
 • concentrare și interval de atenție
 • abilități de limbă și comunicare
 • conștientizarea timpului și a locului (orientare)
 • abilitati legate de vedere (abilitati visuospatiale)

Este important să ne amintim că scorurile testelor pot fi influențate de nivelul de educație al unei persoane.

De exemplu, cineva care nu poate citi sau scrie foarte bine poate avea un scor mai mic, dar este posibil să nu aibă boala Alzheimer.

În mod similar, cineva cu un nivel de educație mai mare poate obține un scor mai mare, dar are încă demență.

Prin urmare, aceste teste pot ajuta medicii să rezolve ceea ce se întâmplă, dar ele nu ar trebui niciodată folosite de ei înșiși pentru a diagnostica demența.

Alte teste

Pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor dvs. și a căuta posibile semne de deteriorare cauzată de boala Alzheimer, specialistul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea unei scanări cerebrale.

Aceasta poate fi:

 • Scanare CT – mai multe raze X ale creierului dvs. sunt luate în unghiuri ușor diferite și un computer pune imaginile la un loc
 • Scanarea RMN – un câmp magnetic puternic și unde radio sunt folosite pentru a produce imagini detaliate ale creierului tău

Citiți mai multe despre testele pentru diagnosticarea demenței .

Unele centre de specialitate oferă scanări care analizează funcția creierului și depozitele proteice particulare. Dar acestea sunt de obicei restricționate pentru utilizarea în studiile clinice.

În situații speciale rare, se poate recomanda ca lichidul din canalul dumneavoastră spinal să fie analizat pentru proteine legate de demență (cunoscut sub numele de puncție lombară).

Dar acest lucru nu este utilizat în mod obișnuit ca test pentru demență și este mai frecvent utilizat în scopuri de cercetare.

După diagnostic

Poate dura câteva întâlniri și teste pe parcursul mai multor luni înainte de a putea confirma diagnosticul bolii Alzheimer, deși de multe ori poate fi diagnosticat mai repede decât acesta.

Este nevoie de timp pentru a vă adapta la un diagnostic de demență, atât pentru dvs. cât și pentru familia dvs.

Unii oameni consideră că este util să caute informații și să planifice viitorul, dar alții pot avea nevoie de o perioadă mai lungă pentru a prelucra știri.

S-ar putea să vă ajute să discutați lucruri cu familia și prietenii și să solicitați sprijin din partea Societății Alzheimer .

Deoarece boala Alzheimer este o boală progresivă, săptămânile până la lunile următoare diagnosticului este adesea un moment bun pentru a ne gândi la problemele legale, financiare și de asistență medicală pentru viitor.

Citiți mai multe despre ce să faceți dacă tocmai ați fost diagnosticat cu demență .