Astm – atacuri de astm

Atacurile de astm omoară 3 persoane în Marea Britanie în fiecare zi. Dar multe dintre aceste decese ar putea fi evitate.

La fiecare 10 secunde cineva are un atac de astm care poate pune viața în pericol. Aflați care este riscul dvs. de a avea un atac folosind verificatorul de risc de astm al atacului de astm al Regatului Unit .

Dacă aveți un tratament corect pentru astm , șansele dvs. de a face un atac sunt reduse mult. Vizitați medicul sau asistenta astmului cel puțin o dată pe an pentru un control și pentru a discuta despre tratamentul dumneavoastră.

Simptomele unui atac de astm

Semnele că poate suferi un atac de astm includ:

Simptomele nu vor apărea neapărat brusc. De fapt, acestea apar adesea lent peste câteva ore sau zile.

Ce să faci dacă ai un atac de astm

Dacă credeți că aveți un atac de astm, ar trebui:

  1. Stai în poziție verticală (nu te culca) și încearcă să respiri lent și constant. Încercați să rămâneți calm, deoarece panicarea va înrăutăți lucrurile.
  2. Ia 1 puf din inhalatorul de eliberare (de obicei albastru) la fiecare 30 până la 60 de secunde, până la maximum 10 puffs.
  3. Sunați la 112 pentru o ambulanță dacă nu aveți inhalatorul cu dvs., vă simțiți mai rău, în ciuda faptului că folosiți inhalatorul, nu vă simțiți mai bine după ce luați 10 pufuri sau sunteți îngrijorat în orice moment.
  4. Dacă ambulanța nu a ajuns în 15 minute, repetați pasul 2.

Nu vă speriați niciodată să solicitați ajutor în caz de urgență.

Încercați să duceți detaliile medicamentelor (sau planul personal de acțiune pentru astm ) cu dumneavoastră, la spital, dacă este posibil.

Dacă simptomele tale se îmbunătățesc și nu trebuie să apelezi la 112, primește o programare urgentă în aceeași zi pentru a-ți vedea medicul de familie sau asistenta astmatică.

Acest sfat nu este destinat persoanelor cu tratament SMART sau MART . Dacă acest lucru este valabil pentru dumneavoastră, întrebați medicul dumneavoastră de familie sau asistenta de astm ce trebuie să faceți dacă aveți un atac de astm.

După un atac de astm

Ar trebui să vă prezentați medicul dumneavoastră de asistență medicală sau asistenta de astm în termen de 48 de ore de la ieșirea din spital sau, în mod ideal, în aceeași zi, dacă nu aveți nevoie de tratament la spital.

Aproximativ 1 din 6 persoane tratate în spital pentru un atac de astm necesită din nou îngrijiri spitalicești în 2 săptămâni, de aceea este important să discutăm cum vă puteți reduce riscul de atacuri viitoare.

Discutați cu medicul sau asistenta medicală despre orice modificări care ar putea fi făcute pentru a vă gestiona starea în siguranță.

De exemplu, este posibil ca doza tratamentului dumneavoastră să fie necesară sau să fie arătat cum să folosiți inhalatorul corect.

Prevenirea atacurilor de astm

Următorii pași vă pot ajuta să reduceți riscul de a face un atac de astm:

  • urmați-vă planul personal de acțiune pentru astm și luați toate medicamentele conform prescripțiilor
  • au analize periodice de astm cu medicul dumneavoastră de familie sau asistenta pentru astm – acestea ar trebui făcute cel puțin o dată pe an
  • Verificați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu asistenta de astm dacă utilizați corect inhalatorul
  • evitați lucrurile care vă declanșează simptomele ori de câte ori este posibil

Nu ignorați simptomele dacă se agravează sau dacă trebuie să folosiți inhalatorul de eliberare mai des decât de obicei.

Urmați-vă planul de acțiune și faceți o programare urgentă pentru a vă vedea medicul de asistență medicală sau asistentul astmatic dacă simptomele dvs. se continuă să se agraveze.

Sfaturi pentru prieteni și familie

Este important ca prietenii și familia dvs. să știe să ajute în caz de urgență.

Poate fi util să faceți copii din planul dvs. personal de acțiune pentru astm și să îl împărtășiți cu alții care ar putea avea nevoie să știe ce să facă când aveți un atac.

Puteți fotocopia planul existent sau puteți descărca un plan personal de acțiune pentru astm (PDF, 681kb) din Asthma UK și îl puteți completa pentru oricine ar putea avea nevoie de o copie.

În mod alternativ, ați putea face o fotografie cu planul dvs. de acțiune pe telefon, astfel încât să puteți arăta sau trimite altor persoane cu ușurință.