Cateterism cardiac și angiografie coronariană

Cateterismul cardiac este o procedură de diagnostic invazivă care oferă informații importante despre structura și funcția inimii.

De obicei, implică luarea de raze X ale arterelor inimii (artere coronare) folosind o tehnică numită angiografie coronariană sau arteriografie.

Imaginile rezultate sunt cunoscute sub numele de angiograme coronariene sau arteriograme.

De ce am nevoie de angiografie coronariană?

Angiografia coronariană poate fi folosită pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunilor cardiace, pentru a ajuta la planificarea viitoarelor tratamente și a efectua anumite proceduri.

De exemplu, poate fi folosit:

  • după un atac de cord – unde alimentarea inimii este blocată
  • pentru a ajuta la diagnosticarea anginei – unde durerea în piept este cauzată de alimentarea cu sânge limitată a inimii
  • planificarea procedurilor de intervenție sau chirurgicale – cum ar fi o angioplastie coronariană , în care vasele de sânge îngustate sau blocate sunt lărgite

Angiografia coronariană este, de asemenea, considerată a fi cea mai bună metodă de diagnostic a bolilor coronariene , în care acumularea de substanțe grase din arterele coronare afectează alimentarea inimii.

Aflați de ce se folosește angiografia coronariană

Ce se întâmplă în timpul angiografiei coronariene?

În timpul procedurii, un tub lung, subțire, flexibil, numit cateter, este introdus într-un vas de sânge din inghinalul sau brațul tău.

Folosind imagini cu raze X ca ghid, vârful cateterului este trecut în inimă și arterele coronare.

Un catet special de colorant numit mediu de contrast este injectat prin cateter și sunt luate imagini cu raze X (angiograme).

Mediul de contrast este vizibil pe angiograme, arătând vasele de sânge prin care trece fluidul. Acest lucru evidențiază clar toate vasele de sânge îngustate sau blocate.

Procedura se realizează de obicei sub anestezic local , deci veți fi treaz în timp ce se desfășoară procedura, dar zona în care este introdus cateterul va fi numerotată.

După angiografie coronariană

De obicei, vei putea ieși din spital în aceeași zi în care ai o angiografie coronariană, după o perioadă de odihnă și observație.

Majoritatea oamenilor se simt bine o zi sau ceva după ce au efectuat procedura, deși s-ar putea să vă simțiți un pic obosiți după aceea, iar locul plăgii este probabil să fie fraged până la o săptămână. Orice vânătăi poate dura câteva săptămâni.

De obicei, vi se va recomanda să evitați anumite activități, cum ar fi scăldatul, conducerea și ridicarea obiectelor grele, timp de o zi sau două după procedură.

În timp ce te recuperezi, este important să te uiți la semne ale unor probleme.

Ar trebui să solicitați asistență medicală imediată dacă umflarea la locul rănii se înrăutățește sau dacă întâmpinați sângerare excesivă sau probleme de circulație la nivelul membrelor.

complicaţiile

Cateterismul cardiac și angiografia coronariană sunt de obicei foarte sigure.

Dar, ca în cazul tuturor procedurilor, există câteva riscuri, inclusiv: