Tablete bucale de hidrocortizonă: steroid pentru ulcerații bucale

1. Despre comprimate bucale de hidrocortizon

Comprimatele bucale de hidrocortizon sunt mici pelete albe care se lipesc ușor în interiorul gurii și eliberează hidrocortizonul pe măsură ce se dizolvă.

Hidrocortizonul este un tip de medicament cunoscut sub numele de corticosteroid sau „steroid”. Corticosteroizii nu sunt la fel ca steroizii anabolizanți .

Tabletele bucale de hidrocortizon ameliorează calmarea ulcerelor bucale și grăbesc vindecarea.

Acest medicament este disponibil pe bază de rețetă. De asemenea, puteți cumpăra tablete bucale de hidrocortizon, din farmacii.

Alte tipuri de hidrocortizon

Există diferite tipuri de hidrocortizon, inclusiv creme de piele, injecții și spumă.

Aflați mai multe despre alte modalități prin care puteți utiliza hidrocortizonul pentru a trata diferite probleme de sănătate .

2. Fapte cheie

 • Puneți tablete bucale de hidrocortizon direct pe deasupra ulcerului bucal. Este obișnuit să folosești 4 tablete bucale de hidrocortizon pe zi timp de până la 5 zile.
 • Lăsați comprimatul să se dizolve încet împotriva ulcerului bucal. Dacă înghiți sau suge tablete bucale, acestea nu vor funcționa.
 • Dacă aveți mai mult de 1 ulcer bucal, mutați tableta în jurul gurii între ele. Nu utilizați mai mult de 1 tabletă simultan sau nu utilizați mai mult de 4 într-o zi.
 • Nu folosiți tablete bucale pentru ulcerele bucale, care sunt cauzate de proteze dentare (dinți falși), leziuni sau infecții – acestea ar putea înrăutăți aceste ulcere.
 • Comprimatele bucale de hidrocortizon sunt denumite și de numele comprimatelor Corlan.

3. Cine poate și nu poate lua comprimate bucale de hidrocortizon

Tabletele bucale de hidrocortizon pot fi folosite de adulți și copii cu vârsta mai mare de 1 lună.

Copiii sub 12 ani ar trebui să utilizeze aceste comprimate numai dacă medicul le prescrie. Tabletele bucale de hidrocortizon nu sunt potrivite pentru unii oameni.

Spuneți medicului dumneavoastră înainte de începerea medicamentului dacă :

 • au avut vreodată o reacție alergică la hidrocortizon sau la orice alt medicament
 • sunt intoleranți la lactoză
 • au o infecție sau vătămare bucală
 • purtați proteze dentare (dinți false)
 • obțineți ulcere bucale sau se agravează
 • au ulcere pe alte părți ale corpului
 • sunt însărcinate sau încearcă să rămână însărcinată

În cazul în care proteza dentară îți face durerea în gură sau crezi că ar putea avea o leziune sau infecție bucală, nu utilizați comprimate bucale de hidrocortizon. Ar putea înrăutăți problema. Cel mai bine este să vezi un medic sau un dentist.

4. Cum și când să le folosești

Fiecare comprimat bucal de hidrocortizon conține 2,5 mg de hidrocortizon.

Este obișnuit să folosești 4 tablete pe zi până la 5 zile. Încercați să lăsați între 3 și 4 ore între comprimate.

Dacă ulcerul se vindecă înainte de 5 zile, puteți înceta utilizarea comprimatelor.

Dacă ulcerul nu s-a vindecat după 5 zile sau dacă se vindecă, dar se întoarce din nou, consultați medicul dumneavoastră.

Cum să luați comprimate bucale

Pune tableta bucală în gură împotriva ulcerului și lasă-l să se dizolve acolo.

Nu mestecați și nu înghițiți tableta. Dacă se întâmplă acest lucru, nu va funcționa și puteți avea efecte secundare neplăcute.

Dacă aveți mai mult de 1 ulcer bucal, mutați tableta în jurul gurii între ele. Nu folosiți mai mult de 1 tabletă simultan sau nu utilizați mai mult de 4 într-o zi.

Ce se întâmplă dacă uit o tabletă?

Dacă uitați de o tabletă, folosiți-o imediat ce vă amintiți. Dacă nu vă mai amintiți până când nu aveți mai mult de o oră de la data la care urmează comprimatul, nu vă faceți griji – săriți doar doza pierdută și să reveniți la rutina normală.

Ce se întâmplă dacă folosesc prea multe?

Comprimatele bucale conțin o doză foarte mică de hidrocortizon, deci probabil că utilizarea prea mult din greșeală este puțin probabil să vă facă rău. Discutați cu un farmacist dacă sunteți îngrijorat.

5. Efecte secundare

Cei mai mulți oameni nu au reacții adverse atunci când utilizează tablete bucale de hidrocortizon pentru câteva zile.

Unele persoane simt o durere ascuțită timp de câteva minute, în timp ce tableta se dizolvă pe ulcer. Acest lucru ar trebui să înceteze să se întâmple după ce utilizați tabletele timp de câteva zile.

Reacții adverse grave

Tabletele bucale conțin o doză foarte mică de hidrocortizon, deci este rar să aibă un efect secundar grav.

Efecte secundare la nivelul gurii

Dacă aveți o infecție bucală, utilizarea hidrocortizonului comprimate bucale poate înrăutăți și determina răspândirea acesteia.

Tabletele pot provoca, de asemenea, ocazional, furiș . Aceasta este o infecție fungică care provoacă durere și petice albe în gură. Pentru a preveni fardul oral, clătiți gura cu apă rece sau cu o apă de gură după ce comprimatul bucal s-a dizolvat complet.

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă gura devine roșie și durere sau dacă dezvoltați pete albe de blană pe limbă sau în interiorul gurii – acestea pot fi semne ale unei infecții bucale

Efecte secundare în restul corpului

Ocazional, hidrocortizonul din tabletele bucale intră în fluxul sanguin și poate provoca reacții adverse în alte părți ale corpului.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • stomacul sau vărsăturile foarte supărate, amețeli foarte proaste sau trecere, slăbiciune musculară, senzație de oboseală, schimbări de dispoziție, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate – acestea pot fi semne ale unor probleme ale glandei suprarenale
 • confuz, somnoros, mai flămând sau însetat decât de obicei, trece multă urină, înroșind, respirând repede sau ai respirație care miroase a fructe – acestea pot fi semne ale glicemiei ridicate

Reacție alergică gravă

Este extrem de rar să aveți o reacție alergică ( anafilaxie ) la un comprimat bucal de hidrocortizon, dar dacă vi se întâmplă acest lucru, contactați imediat un medic.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale comprimatelor bucale de hidrocortizon. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci

 • durere în timp ce tableta se dizolvă – această durere durează de obicei doar câteva minute după ce ați pus tableta pe ulcer. Ar trebui să înceteze să se întâmple după ce ați folosit tabletele timp de câteva zile. Poate ajuta dacă evitați alimentele picante, sărate și băuturile acide în timp ce utilizați acest medicament. De asemenea, vă poate ajuta dacă beți băuturi reci printr-un paie. Nu folosiți un paie pentru băuturile calde, deoarece v-ați putea arde.

7. Sarcina și alăptarea

Comprimatele bucale de hidrocortizon sunt în general sigure de utilizat în sarcină și în timpul alăptării.

Pentru mai multe informații despre cum poate afecta hidrocortizonul dumneavoastră și copilului dvs. în timpul sarcinii, citiți acest prospect pe site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Important

Pentru siguranță, spuneți farmacistului sau medicului dvs. dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

8. Precauții cu alte medicamente

Alte medicamente – fie cele prescrise, fie cele pe care le cumpărați de la o farmacie sau magazin – nu vor afecta modul în care funcționează comprimatele bucale de hidrocortizon.

Amestecarea comprimatelor bucale de hidrocortizon cu remedii și suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu tablete bucale de hidrocortizon.

Important

Pentru siguranță, spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează comprimatele bucale de hidrocortizon?

Tabletele bucale de hidrocortizon pot calma durerea și inflamația ulcerelor bucale și îi ajută să se vindece.

Când mă voi simți mai bine?

De obicei, ulcerațiile bucale se vor simți mai puțin dureroase în câteva zile de la începerea tratamentului.

Cât timp voi avea nevoie de tratament?

Ulcerile bucale ar trebui să se vindece în termen de 5 zile de la utilizarea hidrocortizonului comprimate bucale. Dacă nu s-au îmbunătățit în 5 zile, discutați cu medicul dumneavoastră.

Mai pot avea vaccinuri?

Da, utilizarea hidrocortizonului comprimate bucale nu vă împiedică să vă vaccinați.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce utilizați tablete bucale, dar conștientizați că băuturile spirtoase vă pot face ulcerul să se vindece mai încet.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce utilizați comprimate bucale de hidrocortizon. Cu toate acestea, consumul de alimente picante sau sărate și consumul de lichide acide precum sucul de fructe poate irita ulcerațiile bucale și poate agrava durerea.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea hidrocortizonului va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Îmi va afecta contracepția?

Tabletele bucale de hidrocortizon nu interferează cu niciun tip de contracepție, inclusiv cu pilula combinată sau cu contracepția de urgență .

Există alte tratamente pe care le-aș putea folosi în schimb?

Clătirea gurii cu apă sărată foarte diluată poate ajuta la calmarea ulcerelor bucale.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!